Mert Fırat... ŞARKICI BABASINI KAYBETİ!

Mert Fırat... ŞARKICI BABASINI KAYBETİ!

Usta oyuncu Zafer Algöz, sosyal medya hesabından meslektaşı Mert Fırat'ın babasının hayatını kaybettiğini duyurdu. Nihat Fırat, bir döneme imza atmış, ülkemizin önemli assolistlerinden biriydi...

Son dönemde komedyen Cem Yılmaz’la birlikte ro laldığı Reklam filmleriyle karşımıza çıkan Mert Fırat, babasını kaybetti.

Yakışıklı oyuncuyla ilgili acı haberi şimdilerde 'Arif V 216' filminde beraber oynadığı rol arkadaşı Zafer Algöz attığı tweetle duyurdu.

Oyuncu arkadaşımız Mert Fırat'ın babası vefat etti.Kendisine ve Ailesine başsağlığı diliyorum.Allah rahmet eylesin.

nihatfirat_mertfirat.jpg 

MERT FIRAT’IN VEFAT EDEN BABASI NİHAT FIRAT KİMDİR?

 

Mert Fırat'ın hayatını kaybeden babası Nihat Fırat, bundan iki yıl önce geçirdiği böbrek ameliyatı sonrasında Sözcü'ye konuşmuştu.

 

Oyuncu Mert Fırat’ın Ayvalık’ta vefat eden babası Nihat Fırat’ın çok ilginç bir hayat hikayesi var. Kendi vasiyeti üzerine yarın Antakya’da son yolculuğuna uğurlanacak olan Nihat Fırat, bir dönemin önemli sahne isimlerinden… Nihat Fırat geride bıraktığımız yıllarda iki böbreğini de kaybetmiş ve imdadına eşi yetişmişti. Tek böbreğini eşi için veren ve oğulları Mert Fırat’la birlikte zor günleri atlatmaya çalışan Fırat Ailesi o dönemlerde böbrek ameliyatı öncesinde Sözcü’den Yüksel Şengül’e konuşmuş ve gerçekten de son derece ilginç hayat hikayelerini anlatmıştı. İşte 2015 yılında verdikleri o röportaj…

İki böbreği birden iflas eden Serçe Sarayı'nın Kadir'i Mert Fırat'ın babası Nihat Fırat'ın imdadına “Bir böbreğimi ona vereceğim” diyen 30 yıllık eşi Necla Hanım yetişti. Ünlü oyuncu Mert Fırat'ın babası Nihat Fırat, 70'li yılların sonuyla 80'li yıllarda müzik dünyasının alkışlanan seslerindendi. Bir süreden beri her iki böbreği de iflas ettiği için azraille boğuşan Fırat, maddi ve manevi olarak daima yanında olan oğlu Mert Fırat'la gurur duyduğunu söylüyor. Nihat Bey'e büyük bir aşkla bağlı olan ve gözü gibi bakan eşi Necla Hanım ise böbreklerinden birini ona vermeye hazırlanıyor. 12 Haziran günü İstanbul'da hastaneye birlikte yatacak olan mutlu çift, “Sonrası ikimiz için de en uzun balayı olacak” diyor objektifimize gülümserken. Nihat Fırat'la eşi Necla Hanım'ı, Kozyatağı'ndaki evlerinde ziyaret ettik, yaşadıklarını konuştuk.
AH KAYAHAN, AH

Öncelikle Mert Fırat'ın babası Nihat Fırat'ı okurlarımıza tanıtalım.
Memleketim Antakya'dır. İlk Ankara'ya geldim, müzik çalışmalarımı orada sürdürdüm ve ardından Ankara Radyosu'na girdim. Kısa süre sonra radyodan ayrıldım ve Ankara'da Gala Kulübü'nü açtım. Ziya Taşkent ve Suat Sayın'la sahneye çıkıyordum. O arada bir gün kapımı kim çaldı biliyor musun?

Kim çaldı kapını?
Kapımı Kayahan çaldı. O sırada çok yoksulluk çekiyordu. Kulübe gelip “İşsizim, kızım Beste'ye süt alamıyorum” dedi. Müdürü çağırdım, bu arkadaşı işe alacağız dedim. “Programda hiç yer yok Nihat Bey, alamayız” dedi. Ben de yüksek sesle çıkıştım, buranın patronu bensem, bu adam burada çalışacak arkadaş dedim. Programda en son ben çıkıyordum, Kayahan'ı da benden sonra çıkarmaya başladım. Çok mutlu olmuştu (gözleri doluyor).

SİBEL CAN'IN ADI ENGÜZEL'Dİ

O dönemlerde yıldızı henüz parlamamış kimbilir kimlerle karşılaştın…
Hemen bir isim daha söyleyebilirim. Yıl 1985-86… İstanbul'da Paşam Gazinosu'nda solist olarak çalışırken Engüzel adıyla çok genç bir oryantal benim kadromdaydı. Bu kız, Sibel Can'dı.

İstanbul'a nasıl geldin?
1983'te Boğaziçi Gazinosu'na transfer olunca İstanbul'a geldim. O dönemin ünlü organizatörü Tikofiş Hasan'ın yanındaydım. Adnan Şenses, Genç Osman ve Eyüp Uya-nıkoğlu ile birlikteydik. İlk yaptığım 45'lik plak, ‘Alışmışım Bir Kere Seni Her Gün Görmeye' oldu. Bu şarkıyı benden sonra Esengül söylemişti.

Evlilik ne zaman oldu?
Üç evlilik yaşadım. İlk evliliğimi 1971'de Eskişehir'de belediye başkanı Kadir Aktürk'ün kızı Işıl Hanım'la yaptım. Ayşegül adında bir kızım oldu. İktisat eğitimi görüyordum, bir yandan da gazinoda solist olarak sahneye çıkıyordum. Bir yıl sonra boşandık. İkinci evliliğimi 1978'de Hale Hanım'la yaptım. Bu evliliğimden Mert ve Nila dünyaya geldi. Mert'i herkes tanıyor zaten. 1986'da şimdiki eşim Necla Hanım'la evlendim. Bu evlilikten ikinci oğlum Selahattin doğdu.

Yedi günde iki kez diyalizde kalbim durdu

Bir dönemin ünlü şarkıcısı Nihat Fırat “O yoğun tempoda beni zinde tutsun diye bazı haplar içtim. Meğerse onlar böbreklerimin sonunu hazırlamış” dedi.

necla

Gelelim sağlığına. Ne oldu da böbreklerini kaybettin?
Müzik dünyasının temposu, sen de çok iyi bilirsin, o dönemler çok hızlıydı. Bir günde iki üç gazino dolaşırdım, ekstralar olurdu. Yağmurun Sesine Bak Aşka Davet Ediyor şarkısı benimle bütünleşmişti. Kendime de çok iyi bakardım. Sigara kullanmazdım, arada sırada alkol alırdım. O yoğun tempoya ayak uydurmak için bazı sanatçı arkadaşlarımın tavsiye ettiği iki vitamin hapını doktora danışmadan kullanmaya başladım. Doping miydi, neydi! Her sahneden önce ikişer ikişer yutuyordum. Şeker hastalığım da vardı.

BÖBREK HASTALIĞI SİNSİDİR

Sağlığınla ilgili tehlike ne zaman farkedildi?
Böbrekle ilgili sorunlar çok sinsi şekilde seyrediyor, tahlil yaptırmazsan farkedemiyorsun. 2006 yılında birden vücudum şişmeye başladı. Hastaneye gider gitmez beni diyalize soktular. Her iki böbreğimin de çalışmadığını söylediler. Vücudumdaki potasyum miktarının 5 olması gerekirken 7'yi aşmış. Bir hafta içinde iki kez diyaliz masasında kalbim durdu, öldüm. Çok şükür ikisinde de yeniden hayata döndürüldüm. Kalbimdeki bir damarıma stent takıldı. Geçen yıl organ nakli için eşim Necla hastaneye başvurmuş. Hem kan hem de doku uyumumuzun olduğu ortaya çıkınca, “Sana böbreklerimden birini vereceğim” dedi. Allah ondan razı olsun.

necla-2

Necla Hanım, bu çok büyük bir fedakarlık…
Necla Fırat: Nihat benim en büyük aşkım. 30 yıldır aynı yastığa baş koyuyoruz. Onunla her şeyi paylaştık bugüne kadar, elbette böbreğimi de paylaşacağım. Sevgi sözde kalınca, bir anlamı olmaz ki. Sevgi yaşanmalı. Nihat benim çocuğumun babasıdır, Allah onu başımızdan eksik etmesin.

12 HAZİRAN BÜYÜK GÜN

Böbrek nakli ne zaman?
Necla Fırat: 12 Haziran'da hastaneye yatıyoruz. Sanırım bir haftalık hazırlık süresi var, bunu doktorlar biliyor. Ondan sonra da inşallah benim böbreğimle Nihat sağlığına kavuşmuş olacak, şifa bulacak.
Geçmişin ünlü ses sanatçısı Nihat Fırat, günümüzün ünlü oyuncusu olan oğlu Mert Fırat'la gurur duyuyor olmalı…
Oğlum diye söylemiyorum ama Mert gerçek bir pırlantadır. Bu hastalık dönemlerimde maddi ve manevi olarak her zaman yanımda oldu.

Mert, keman çalmak istedi izin vermedim

Oyunculuğu seçmesinde payın oldu mu?
Hayır, tamamen kendi isteğidir. Mert (Fırat) yıllar önce “Keman çalmak istiyorum” deyince karşı çıktım, sen okuluna bakacaksın dedim. Çünkü, müziğe başlasaydı, elinde keman, düğünlere gazinolara gidecekti ve asla okumayacaktı. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi mezunudur. Sonra oyunculuğa sevdalandı. Şimdi de oğlumla gurur duyuyorum. Ondan sadece bir isteğim oldu o kadar.
Mert Fırat'tan ne istedin, bana bunu söyleyebilir misin?
Mert'ten torun istiyorum. Evlen de torun göreyim diyorum ama o nikah masasına ancak 40'ından sonra oturacağını söylüyor. Elbette bu kararına saygı duyuyorum. Daha düne kadar onun evliliğini göremem diyordum ama Allah Necla'dan razı olsun. Şimdi umutluyum artık.
Nihat Fırat, böbreğine kavuştuktan sonra sahneye çıkmayı planlıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.