MESAM YENİ YÖNETİMİNİ SEÇTİ!

MESAM YENİ YÖNETİMİNİ SEÇTİ!

Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) 16. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Recep Ergül, Cahit Berkay ve Sümer Ezgü gruplarının yarıştığı genel kurulda, Ergül'ün yer aldığı "Değişim ve Reform Grubu" seçimi kazandı.

recepergul.jpg

 

 

Recep Ergül, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "MESAM'da dostluk, sevgi, barış ve projeler kazandı.

Son dakikada, 3 grubun bana karşı birleşmelerine rağmen, MESAM tarihinin en yüksek oylarıyla bize teveccüh gösteren bütün MESAM Üyelerine sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

Çok güzel şeyler olacak..." ifadelerine yer verdi.

recepergul-tayyip.jpg

Yaklaşık 10 yıldır Arif Sağ ve onun belirlediği grubun yönettiği MESAM'da 1350 sanatçı ve eser sahibinin katıldığı genel kurul ile yönetim değişmiş oldu.

"Değişim ve Reform Grubu", Recep Ergül'ün yanı sıra Coşkun Sabah, Fuat Güner, Suat Suna, Zülfü Beyhan, Selim Çaldıran, Alex Tataryan ve Abdülkadir Doğan'ın da aralarında yer aldığı isimlerden oluşuyor.

MESAM'DA DAHA ÖNCE HANGİ KRİZLER YAŞANMIŞTI?

"MESAM krizi", birlik içindeki anlaşmazlıklar sektör ve üye müzisyenler tarafından uzun zamandır biliniyor olsa da, 2018 yılında kamuoyunun gündeminde yer almaya başladı.

Daha önce birlikte hareket eden ve ardı ardına MESAM Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Arif Sağ ile Orhan Gencebay arasındaki uzlaşmazlık, aynı yıl basına verilen demeçlerle gün yüzüne çıktı.

Arif Sağ, yaptığı açıklamalarda, MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Gencebay'la "sırayla başkan seçilme" konusunda anlaşmış olduklarını ancak Gencebay'ın bu sözünde durmadığını dile getirmişti.

İktidar partisine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini her fırsatta dile getiren Gencebay ise bu açıklamaların ardından, Erdoğan'ın konuya müdahale edeceği beklentisini dile getirip ekibiyle birlikte 7 Şubat 2018'de yönetimden istifa etmişti.

KÖPRÜLERİN ATILDIĞI YIL: 2018

Gencebay'ın istifası ve basın yoluyla Arif Sağ ile yaşanan tartışma nedeniyle bir anda gündemin ön sıralarına yerleşen MESAM'a, Olağan Genel Kurul toplantısını yapmaya hazırlandığı 2018'in Mart ayının başında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kayyum atanması ise çoğu müzisyen ve sektör temsilcisini şaşırtmış, sert eleştirilerle karşılanmıştı.

Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda, "sol tandanslı" olduğu varsayılan yönetimin yerine kayyum atamasının siyasi bir yönü olmadığı iddia edilse de, kayyum heyetindeki isimlerin iktidar destekli kültür sanat etkinliklerini düzenleyen ya da bu etkinliklerde sıkça yer alan isimler olduğu gözden kaçmamıştı.

Atanan bu yönetim kurulunda asil üyeler şu isimlerden oluşuyordu: Coşkun Sabah (Yönetim Kurulu Başkanı), Yavuz Bingöl, İpek Açar, MFÖ grubundan Fuat Güner, Turhan Taştan, Gencebay'a yakınlığı ile öne çıkan, Çarşamba günkü seçimde de aday olan Recep Ergül ve özellikle Cumhurbaşkanlığı desteğiyle düzenlenen etkinliklerde karşılaştığımız POLL Production'ın sahibi Polat Yağcı.

Polat Yağcı ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın müzik çalışmalarının da yapımcısı.

Ardından, 2018'in 31 Mayıs'ında düzenlenen Genel Kurul'da, Arif Sağ yönetimi seçimle yeniden MESAM'ın başına gelmiş, Gencebay'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na şikâyeti üzerine Bakanlık, yönetimi bir kez daha görevden almıştı. Bakanlığın atadığı geçici üst kurul ise yönetimdeki Arif Sağ, Cahit Berkay ve Ali Rıza Binboğa'nın da içinde bulunduğu 11 MESAM üyesini üyelikten çıkarmış, bu isimler 11. İdare Mahkemesi'nde açtıkları dava sonucunda MESAM'a dönmüştü.

SEÇİLEN YÖNETİM YİNE GÖREVDEN ALINIYOR

Gencebay'ın ekibinden Recep Ergül, bu kez de, Gencebay'ın yenildiği 2018 Genel Kurulu'nun iptali için 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde 109 sahte üyenin oy kullandığı gerekçesiyle dava açmıştı.

Öncesinde üyelik ve yönetim kurulu haklarını geri kazanarak MESAM'ın başına bir kez daha geçen Arif Sağ ve ekibi, bu kez 2020'nin Şubat ayında yeniden görevden alındı.

Geçtiğimiz yılın Mart ayında yapılması planlanan 16. Olağan Genel Kurul'dan bir ay önce görevden alınan Sağ, uygulamanın haksız olduğunu belirterek, "geçici yönetimin geçmişte aldığı hukuksuz kararlara karşı yine Arif Sağ başkanlığındaki yönetim kurulu tarafından açılmış olan toplam 11 dava da kazanılmıştır" açıklaması yapmıştı.

2020: BİR TÜRLÜ YAPILAMAYAN SEÇİM

Geçici yönetimle, 21 Mart 2020’de seçime gitmesi planlanan MESAM'ın Genel Kurulu, pandemi sebebiyle yapılamamış, bir sonraki seçim tarihi olarak 27 Nisan 2020 tarihine karar verilmişti.

Yine pandemi koşulları nedeniyle yapılamayan bu tarihteki seçim, o günden bugüne İçişleri Bakanlığı'nın toplantıların yapılmasını yasaklayan kapanma kararları nedeniyle de birkaç kez ertelendi.

Bu yılın Nisan ayında yapılması kararlaştırılan ancak bir kez daha ertelenen Genel Kurul öncesinde, adaylardan Recep Ergül, tüm MESAM üyelerine kısa mesajlar atarak üyeleri 12 Nisan'da Hilton'da düzenlediği kahvaltı etkinliğine davet etmişti.

Katılımın çok az olduğu kahvaltı, üyelerce Koronvirüs salgınının Türkiye'de her gün yüzlerce cana sebep olduğu bir dönemde gerçekleştirilmesi bağlamında sert biçimde eleştirilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.