Murat Tosyalı / `Aşk Suçları`...SIRA DIŞI BİR SERGİ !..

Murat Tosyalı / `Aşk Suçları`...SIRA DIŞI BİR SERGİ !..

Sıra dışı ressam Murat Tosyalı`nın `Aşk Suçları` adını taşıyan 3.kişisel sergisi, 31 Ocak-15 mart 2015 tarihleri arasında, Ankara-m1886 sanat projesi/art project`de, sanat severlerle buluşmaya hazırlanıyor...

Haber; Mehmet KARADEMİR

Murat Tosyalı'nın 'Aşk suçları / love Crimes' / "Her aşk aslında suç değil midir?" konseptli 3.kişisel sergisi, 31 Ocak-15 mart 2015 tarihleri arasında, Ankara-m1886 sanat projesi/art project'de, sanat severlerle buluşacak.

Murat Tosyalı, erkekliğin toplum tarafından nasıl inşa edildiğiini incelediği 'Er Meydanı 2009', 'Futbolu Seviyorum 2013' solo sergilerinden sonra bu kez 'Aşk Suçları'yla aşkın öznelliğini tartışmaya açıyor.

Aşk suç mudur? Aile nedir? Aile reisi kimdir? gibi sorularI sorduruyor. Sanatçı toplumsal cinsiyet kavramını her zamanki gibi Türkiye'deki özgün hallerine bakmayı denerken ilk kez bu sergisinde kendisine de yaklaşıyor.

Neredeyse otobiyogrfik bir yaklaşımla kendi cinsiyeti üzerine bunun nasıl inşa edildiğine dair anılar izler toplamaya çalışıyor kendi yaşantısını çocukluğunu annesini anneliğin onun için ne demek oludğunu babalığı babanın simgesel düzeyde nasıl işlediğini bulmaya çalışırken kendi belleğini tutunuyor onun içinden hem kendisini hem de kendi ülkesinin cinsiyetci rejimini topos'unu izlemeyi deniyor.

Murat tosyalının 3. Kişisel sergi si 31 ocak 15 mart 2015 tarihleri arasında, m1886 sanat projesi/art project, Ankara da ziyaret edilebilir.

Çalışmalarında toplumsal cinsiyet meselelerini ele alan ressam Murat Tosyalı, güreşçileri tuvale yansıttığı "Er Meydanı" başlıklı sergisinden sonra bu kez futbolcuları ele almış ve bu iki sıra dışı sergi tüm Türkiye'de geniş yankı uyandırmıştı.

Tosyalı, futbolun yarattığı erkeklik figürü ve oluşturduğu toplumsal cinsiyet kodları üzerine oluşturduğu sergisinde bir hayli tartışılmış, eleştirilmiş fakat bir o kadar da beğenilmişti.

Daha önce güreşçileri ve Yeşilçam kadın starları gibi konuları işleyen Tosyalı, sıranın neden futbola geldiğini "Şimdi de futbol dünyası üzerine odaklanıyorum. Bu konu Türkiye?de toplumsal cinsiyet dahilinde rol modelleri oluşturuyor. Futbol belli başlı semboller ve davranış kalıpları yaratan, para-şöhret-sansasyon ilişkileri kuran, bir tür akıl tutulması yaratarak holiganizmin ortaya çıkmasına neden olan bir fenomendir. Ben bu ilişkileri sanat aracılığıyla tarif etmeye çalışıyorum" sözleriyle açıklamıştı.

Tosyalı, şimdi de 'Aşk Suçları' sergisiyle aşkı irdeliyor. Bu serginin yine gündeme bomba gibi düşeceği, beraberinde bir çok tartışmaları da yanında getireceği şimdiden gün gibi aşikar görünüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.