Nazım Hikmet... DOĞUMUNUN 121. YILINDA ŞİİRLERİYLE ANILDI!..

Nazım Hikmet... DOĞUMUNUN 121. YILINDA ŞİİRLERİYLE ANILDI!..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, doğumunun 121. yılı anısına “Merhaba Çocuklar” başlığıyla düzenlediği şiir akşamında Nâzım Hikmet Ran’ı konuk etti. İstanbul Şiirle Buluşuyor temasıyla düzenlenen etkinlik, Müze Gazhane Meydan Sahne’de 29 Ocak 2023 Pazar günü seyirciyle buluştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Orhan Alkaya yönetiminde, Nâzım Hikmet’in şiirlerinden bir kolajı “Merhaba Çocuklar” başlığıyla seyircisiyle buluşturdu.

İBB Şehir Tiyatroları oyuncuları Abdullah Topal, Aslı Öngören, Barış Çağatay Çakıroğlu, Elif Verit, Ertan Kılıç, Hazal Uprak, Jülide Kural, Mazlum Kiper, Mert Tanık, Orhan Alkaya, Rahmi Elhan, Tankut Yıldız ve Yağmur Ulusoy şairin şiirlerine ses verdiler.

Nazım Hikmet’i En İyi Anlatan Şiirler Seslendirildi

Nâzım Hikmet’in şiirlerinden Otobiyografi, Bahri Hazer, Benerci Kendini Niçin Öldürdü?, Jokond ile Si-Ya-U, seçilen rubailer, Taranta Babu’ya Mektuplar, Kuvayi Milliye Destanı, Dünyanın En Tuhaf Mahluku, Merhaba Çocuklar, Hapiste Yatacak Olana Bazı Öğütler, Kerem Gibi, Vatan Haini ve Güneşin Sofrasında Söylenen Türkü dramatik bir akışla seslendirildi.

Etkinliği beğeniyle takip eden izleyiciler, seslendirilen şiirlere eşlik ettiler. 

“Merhaba Nâzım”

Orhan Alkaya, şaire dair görüşlerini şöyle ifade ediyor: “İlhan Şeşen’in ağzına sağlık, yazıp bestelediği şarkısıyla, Nâzım’daki kuvvetli bir kimyaya doğrudan ulaşmış.

Yurtseverliğin enternasyonalizmle hiçbir ihtilafı olmadığını, olamayacağını kanıtlayan güçlü ve yürekli bir komünisttir Nâzım Hikmet.

Ömrünün kayda değer kısmını hapishanelerde ve sürgünde geçiren Nâzım Hikmet, Modern Türk Şiiri’nin başlıca kurucusudur ve bunu büyük bir “kazasızlık”la başarmıştır.

Geç Modernite’ye son anda ve tam zamanında eklemlenen bu yeni şiirin, berelenmeden, çatışmalara O istemedikçe pek de girilemeden gerçekleşmesindeki püf noktası, serbest nazımda yakaladığı muazzam ahenktir bencileyin…

Sosyalist gerçekçi olup Jdanovcu olmayan bu yol açıcı şair, şiire öylesine geniş bir yaratma alanı açmıştır ki, dünya ölçeğinde etkili bir manifesto olan Garip şiiri, eş zamanlı olarak 1940 toplumcu şairleri, etkili İkinci Yeni şiiri ardı sıra modern şiirimizin yapı taşlarını oluşturdu.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.