NİCOLE'DEN BANU ALKAN HAKKINDA ŞOK SUÇLAMA!

NİCOLE'DEN BANU ALKAN HAKKINDA ŞOK SUÇLAMA!

Afrodit Banu Alkan’ın seslendirdiği ‘Beyaz Orkide’’ şarkısı çok tartışılacak bir polemik konusu oldu. Bu ilginç olayda Banu Alkan’ın okuduğu ve herkes tarafından benimsenen ‘’Beyaz Orkide’’ şarkısının bir başkasının sesi olduğu iddia edildi.

 

Yargıya taşınan davada ‘Nicole Rona’ adlı ses sanatçısı 9 yıl önce ‘’Beyaz Orkide’’ şarkısı için pilot deneme ses okuması yaptığını ve sesin kendisine ait olduğunu belirtti. Bu yüzden Nicole Rona bilgisi ve onayı dışında üzerine Banu Alkan tarafından üzerine okuma yapılarak "kendi eserim" diye söylemesi ve bu durumdan haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle kendisine dava açtığını söyledi.

unnamed-(21).jpg

Bugüne kadar Banu Alkan’la özdeşleşmiş olan ‘’Beyaz Orkide’’  şarkısındaki sesin bir başkasının sesi olduğu konusundaki iddialara güzel sanatçının ne cevap vereceği de merak konusu olacağa benziyor.

 

                                                              

Ses getirecek konu hakkında açılan davanın ayrıntıları:

 

KEŞİDECİ : NİCOLE RONA VEKİLİ : AV. İLYAS GEYİK

MUHATAP : LİZ REMKA REBRONJA (BANU ALKAN)

KONU : 5846 Sayılı yasa kapsamında müvekkile ait ses müzik kullanımına son verilmesi maddi ve manevi tazminat taleplerimize ilişkin ihtardır.

İZAHAT : Sayın muhatap ; 1-) Müvekkilim Nicole Rona ses sanatçısı olup müzisyen olarak sanatını icra etmektedir. Müvekkil yaklaşık 9 sene önce pilot okuma yani deneme ses okuması yapmıştır. Ancak müvekkilin bilgisi ve onayı dışında üzerine okuma yapılarak ve tarafınızca KENDİ ESERİM diyerek televizyonlarda radyolarda ve görsel basında –Beyaz Orkide ismiyle kullanıldığı görülmüş ve bu kullanımda reklam ile birlikte maddi kazançlar elde ettiğiniz tespit edilmiştir. Halende söz konusu SES müvekkile ait olmasına rağmen izinsiz ve onaysız bir şekilde kendi sesiniz diyerek kullanmaya devam etmektesiniz.En son kanal D de yayınlanan bir prdogramda yine kendi sesiniz diye lanse edip şarkı okuması yaptığınız görülmüştür. Şu ana kadar nerelerde ve nasıl kullandığınızı bilmemekle beraber internet ortamında açıkça kendi eseriniz ve sesiniz gibi yayınlanmaya devam etmekte Müvekkilin emeği üzerinden haksız kazanç elde etmeye devam etmektesiniz. 5846 Sayılı Kanunumuza göre; bir eserin sahibi onu meydana getiren kişidir. Bir eserin birden fazla sahibi olabilir. Bir işlemenin veya derlemenin sahibi, asıl eser sahibinin hakları saklı kalmak kaydıyla onu işleyendir. Sinema eserlerinde; yönetmen, özgün müzik bestecisi, senaryo yazarı eserin birlikte sahibidir. Ayrıca çizgi filmlerde animatör de eser sahipleri arasında sayılmıştır. 5846 Sayılı Kanunda eser sahibine ilişkin haklar mali ve manevi haklar şeklindedir. Eser sahiplerine ait mali haklardan olan işleme çoğaltma, yayma, umuma iletim ve diğer hakların kullanımı için mutlaka eser sahibinden, ölmüşse mirasçılarından izin alınması zorunludur. 4. Plak, video kasetleri ve ses kasetlerinin umumi mahallerde kullanılması Madde 41: (Değişiklik:1.11.1983-2936/6md.) Eser sahibinin izniyle, ses görüntü veya ses ve görüntü tekrarına yarayan vasıtalara alınmış ve umumi mahallerde temsil edilmek üzere özel işaretlenmiş olan musiki, ilim ve edebiyat eserlerinin umumi mahallerde çalınması veya gösterilmesi suretiyle temsili mümkündür.Ancak, özel olarak işaretlenmemiş plak, video kaset ve ses kasetlerinden eser sahibinin veya yetkili kıldığı hallerde meslek birliğinin uygun bir bedeli tazminat olarak isteme hakları saklıdır Müvekkilin sesi Tarafınızca Copy Paste olarak devamlı kullanılmaktadır. Piyasaya bürmeyeceğinizi taahhüt ettiğiniz tüm Yasal hakları müvekkilime ait eseri yine kullanmanız nedeniyle aleyhinizde Cezai işlem dahil olmak üzere Maddi ve manevi tazminat talebine gidileceği, münhasıran müvekkilime ait sesi izinsiz kullanmanız nedeniyle fazlaya ait haklarımız saklı kalmak kaydıyla 500.000. TL maddi , 500.000. TL manevi tazminat talep ettiğimizi, yazılı, görsel ve sosyal medyada kullanmaya devam etmeniz halinde Hakkınızda Savcılığa suç duyurusunda bulunulacağını tüm kanuni yollara başvurarak aleyhinize tazminat talebiyle dava açacağımızı , tüm masrafların ve Avukatlık Ücretinin de tarafınıza ait olacağını ihtaren bildiririz.

 Keşideci Nicola Rona ( Peachey)

Vekili AV. İLYAS GEYİK

Sayın Noter ; işbu üç nüshadan ibaret ihtarnamenin bir suretinin muhataba APS olarak tebliğini , bir suretinin dairenizde hıfzını ve bir suretinin de tarafıma verilmesini arz ederim.

Keşideci Nicola Rona ( Peachey )

Vekili AV. İLYAS GEYİK

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.