PEMBE ROTA’DAN MARDİN ÇIKARMASI!

PEMBE ROTA’DAN MARDİN ÇIKARMASI!

Pembe İzler Derneği’nin ‘Pembe Rota’sı İstanbul, Bodrum ve Bursa’nın ardından bu kez Mardin’e çevrildi.

Çağın korkutan hastalığı kanser giderek yaygınlaşırken, kadın kanserleri alanında çalışmalar yapan ve toplam 10.000 kadına ücretsiz tarama testi gerçekleştirmeyi hedefleyen Pembe İzler Derneği’nin ‘Pembe Rota’sı İstanbul, Bodrum ve Bursa’nın ardından bu kez Mardin’e çevrildi.

Çok sayıda Mardinlinin ilgiyle izlediği söyleşide uzmanlar kadın kanserleri konusunda erken teşhisin önemine dikkat çekerek, farkındalık yaratan önemli mesajlar verdi…

Medeniyetlerin beşiği, Güneydoğu Anadolu’nun incisi Mardin’e çevrildi bu kez Pembe Rota… Kadın kanserleri alanında çalışmalar yapan ve kanserli kadınlara destek olan Pembe İzler Derneği’nin ‘Pembe Rota’ projesi kapsamında ziyaret ettiği Mardin’de, 3 günlük Farkındalık Etkinliği’nin 2. günü halk söyleşisi düzenlendi.

Uzman doktorların bilgilerini, hastaların deneyimlerini paylaştığı söyleşiye kadınların yanı sıra Mardinli erkekler de büyük ilgi gösterdi.

Artuklu Üniversitesi Konferans Salonu’nda 700 kişinin katılımıyla gerçekleşen halk söyleşisinin moderatörlüğünü Ece Vahapoğlu üstlendi.

Mardin Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Mardin İl Müdürlüğü, ÇATOM müdürlükleri, GAP idaresi, Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü ve Mardin Müzesi’nin desteğiyle gerçekleşen 3 günlük ‘Pembe İzler Mardin Rotası’, bir “Mardin Gönüllüsü” olarak tanınan MAREV kurucularından Aysel Tumba’nın rehberliğinde yapıldı.

Hedef 10.000 kadına kanser taraması!

Çağın korkulu rüyası kanser, giderek daha çok sayıda kişinin kapısını çalarken, jinekolojik kanserlerin görülme sıklığı da artıyor.

Ülkemizde her yıl 5 bine yakın kadın rahim kanseri, yaklaşık 3 bin kadın yumurtalık kanseri ve bin 500 civarında kadın da rahim ağzı kanseri tanısı alıyor.

Oysa bu kanser türlerinde erken tanı, tedavi başarısını yükseltiyor ve hayat kurtarıyor! İşte bu gerçekten yola çıkan Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş, söyleşide yaptığı konuşmada ‘Pembe Rota’ projesi kapsamında 10.000 kadına ücretsiz jinekolojik kanser taraması yapılacağını belirterek “Pembe Rota ile yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserine, özellikle de erken tanının önemine dikkat çekmek istiyoruz.

Kadınlarımızdaki farkındalığı arttırmayı istiyoruz. Aynı zamanda ihtiyacı olan kadınlara ücretsiz olarak muayene, ultrason ve smear testi olanağı sunan bu projemizde amacımız 10 bin kadına ulaşmak.

Sevinçle paylaşmak isterim ki, proje başlar başlamaz çeşitli kentlerden binlerce kadın bize başvurdu.

Muayene ettirdiğimiz kadın sayısı bin kişiyi aştı. Bu kadınlarımızın bazılarında kanser saptandı ve ameliyat edildiler.

Onların sağlığına kavuştuğunu görmek hepimizi çok mutlu ediyor” dedi…

“Kanser alın yazısı değil!”

Toplantıya Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolojik Onkolog Prof. Dr. İlkkan Dünder, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İrem Yaluğ Ulubil, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, Radyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Bavbek ile Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Şirin de katıldı. Prof. Dr. Gökhan Demir kanserin alın yazısı olmadığını belirterek, "Kanser, erken teşhis edildiğinde tam olarak şifaya kavuşan, ileri evrede olsa bile bugün pek çok tedavi yöntemiyle kronikleştirdiğimiz bir biyolojik hastalıktır” dedi.

Kanserin tedavisinde önemli gelişmeler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökhan Demir “Örneğin meme kanseri, birinci evrede teşhis edildiği takdirde yaklaşık yüzde 99 tam şifaya kavuşuluyor.

Bizim artık kanseri erken tanımak için yöntemlerimiz gelişti, radyolojik yöntemler gelişti, moleküller yöntemler kullanmaya başladık.

Yani hastalığın tedavisi noktasında cephaneliğimiz çok güçlendi. Eskiden cerrahi, radyoterapi, kemoterapi bunlarla sınırlıydık ama bugün hastalıkta akıllı ilaçları kullanıyoruz.

Bağışıklığı güçlendirerek kanserle mücadeleyi artıran immünoterapi yöntemi de oldukça iyi sonuçlar veriyor” diye konuştu.

Teknolojik gelişmeler umut veriyor!

Toplantıda konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Onkolog Prof. Dr. İlkkan Dünder de, yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserlerinin erken tanısı için nelerin yapılması gerektiğini anlattı.

Jinekolojik kanserler arasında en sık görülenlerden biri olan rahim ağzı kanserini önleme yolunda HPV aşısının önemli olduğunu ve mutlaka yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. İlkkan Dünder “Günümüzde teknolojik gelişmelerin de katkısıyla lezyonların erkenden tespit edilmesi çok önemli. Rahim ağzı kanseri erken evrede yakalandığında tedavi şansı yüzde 95’e ulaşıyor.

Belki de gelecekte rahim ağzı kanseri yeryüzünden ilk olarak tarihe karışacak kanser türü olacaktır ” dedi.

Hekim ve hasta yakını olmak!

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İrem Yaluğ Ulubil söyleşide onkoloji hastalarına ve hasta yakınlarına psikolojik yaklaşıma yönelik bilgiler verirken, kanser tanısı almış ya da tedavi gören kadınların psikolojik yönden neler yaşadıklarından ve çözümlerinden bahsetti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu erişkinde aşı ile korunabilen hastalıklar konusunda bilgi verirken, Radyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Bavbek de hekim ve hasta yakını olmak konularında tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Toplantıda konuşan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Şirin de, “Kadın, Kanser ve Estetik Cerrahide doğrular nerede biter, yanlışlar nerede başlar” konusunda bilgiler verdi; kadınların estetik kaygıları ve tedavi süreçlerinde yaşadıklarını anlattı; katılımcıların sorularını yanıtladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.