PİDE DENİNCE...

PİDE DENİNCE...

Pide, hiç kuşkusuz, Türk mutfağının en güzel örneklerinden biri olsa gerek. Ustalıkla hazırlanan hamurun, peynirle, etle, sebze ile buluşması sonucu ortaya çıkan bu lezzet bombaları, 'Hayır' diyemediğimiz tatlar arasında. Son dokunuşun tereyağı ile yapıldığı pideyi sevmeyenimiz yoktur herhalde.

Pide, aslında yassı bir ekmek çeşididir. Türk mutfağı dışında, en çok Orta Doğu mutfağında görülmektedir. Benim size bahsettiğim ise, içli yapılan çeşidi. Mayalı hamurdan hazırlanan pide kaşarlı, peynirli, kıymalı, kuşbaşı etli, kavurmalı, sucuklu, patatesli hatta günümüzde diğer şarküteri ürünleri kullanılarak hazırlanmaktadır.

Bu yazımda sizlerle, lezzetli bir pide yiyebileceğiniz en iyi mekanları paylaşacağım. Okurken tekrar acıkacağınız konusunda sizi uyarayım, çünkü, ben daha bu satırları yazarken bile acıktım ve sanırım bitirir bitirmez, soluğu bir pidecide alacağım. İşte pide deyince akla gelen o mekanlar. Şimdiden afiyet olsun.

NELİ PİDE

Ordu pidesinin orijinalini yiyebileceğiniz Neli Pide, Çiftehavuzlar'daki adresinde, bir lezzet şöleni için sizleri bekliyor. Pidenin onlarca çeşidini yiyebileceğiniz Neli Pide'de, diğer Ordu lezzetlerini de tatma şansınız var. Ben en çok neli pide her türlüyü sevdim. Giderseniz aklınızda bulunsun.

LİDER PİDE

Ümraniye'deki Lider Pide, yıllardır uğrak duraklarımdan biri. Üstelik pek çok kişinin de vazgeçemediği bir lezzet durağı. İstanbul'daki en başarılı pidecilerden biri olduğunu, gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Karadeniz'den gelen malzemelerle hazırlanan pidelerin tadına doyum olmuyor.

KIRÇİÇEĞİ

Ege menşeli bir pideci olan Kırçiçeği, 1985 yılından bu yana, pide severlerin en sevdiği mekanlardan biri. Tabii benim de öyle. Buranın pidesini sevme nedenlerimden biri, hem çıtır çıtır olması, hem de hamurunun ince olması nedeniyle mideyi yormaması. Kaşarlı pidesine bayılıyorum.

BAFRA PİDE

Coşkun Usta'nın nefis Samsun pidelerinden hala yemediyseniz, bence büyük bir hata yapıyorsunuz. Bafra pidesi denildiğinde ilk akla gelen mekanlardan biri olan Bafra Pide, Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ve Kızıltoprak'ta, Avrupa Yakası'nda ise Esentepe?de hizmet veriyor. Bu harika pidelerden mutlaka tatmanızı tavsiye ediyorum. Kaşarlı kabaklı pidesi benim favorilerim arasında yer alıyor.

KARADENİZ PİDECİSİ

Fatih'teki Karadeniz Pidecisi Türkiye'nin en iyi pidecisi ünvanı almış bir mekan. Yerli, yabancı, ünlü, ünsüz pek çok pidesevere ev sahipliği yapmış olan mekanın iddiası ve başarısı, ürünlerin tamamen yöresel oluşu ve 1957 yılından bu yana kaliteden taviz vermemeleri. Trabzon peynirli ve kavurmalı pidesine aşık oldum desem yalan olmaz. Deneyin derim.

NİZAM PİDE

İstanbul'un en bilinen pidecilerinden biri olan Nizam Pide, 1970'den bu yana Taksim bölgesinin en iyi pidelerini ve Hamsiköy sütlacını yapmaya devam ediyor. Trabzon peynirli ve yumurtalı pidesinin yanı sıra Nizam spesiyali de tavsiye ederim. Pidenin nelisini yerseniz yiyin, üzerine mutlaka meşhur Hamsiköy sütlacı yiyin.

TARİHİ HOCABAŞI PİDECİSİ

Tavuklu pide yiyeceğimi hiç düşünmezdim, hatta pide ve tavuğu yanyana getiremezdim zihnimde. Ta ki, Tarihi Hocabaşı Pidecisi'nde tadana kadar. Ben böyle bir lezzete nadir rastlamışımdır. Yolunuz Sirkeci'ye düşerse, 1964'ten bu yana hizmet veren bu pideciye mutlaka uğrayın derim. Çok rağbet gören bir pideci oduğu için kime sorsanız tarif ediyorlar.

ÇITIR USTA

Pide konusunda iddialı başka bir isimde Çıtır Usta. İkitelli'deki Çıtır Usta'nın pidelerinden tadınca, bu iddianın kaynağını anlıyorsunuz. Biz, birkaç kişi gittiğimiz için, birden fazla çeşidi tatma şansım oldu. Pastırmalı kaşarlı pidesi muhteşem, beyaz peynirli pidesi, patatesli ve mantarlı pidesi de öyle. İçerideki kalabalığın nedeni de bu lezzetler olsa gerek. Tatmalısınız derim.

PİDE BAN

Kendimi kaybettiğim mekanlardan biri Pide Ban. Ban Pide'nin fanlarındanım. Karışık pidesine de bayılıyorum. İstanbul'un en çok tercih edilen pidecelerinden biri olan Pide Ban'a giderseniz, diğer Karadeniz lezzetlerinden de tatmayı unutmayın. Karalahana diplesini tavsiye ederim. Pideyle çok güzel gidiyor. Benden söylemesi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.