'Savaş Kadınları'... 12 AYRI DİLDE KADINLARDAN AĞITLAR !..

'Savaş Kadınları'... 12 AYRI DİLDE KADINLARDAN AĞITLAR !..

Savaşların kadınlar üzerindeki etkilerini ağıtlar üzerinden sunan bu albüm, 12 ayrı dilde söylenen ağıtlardan meydana geldi. Albüm aynı zamanda Anadolu’nun kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor…

İber Müzik Yapım, tarafından savaşların kadınlar üzerindeki etkilerini ağıtlar üzerinden sunan albüm piyasaya çıktı.  Metin Günaydın tarafından hazırlanan “Savaş Kadınları” adını taşıyan albümde, Anadolu coğrafyasıyla direkt ve dolaylı bağlantısı olan kimi olayların ardından yakılan ağıtlara yer veriliyor.

Anadolu söz konusu olduğunda, Yaşar Kemal’in deyimiyle, “rengârenk bir çiçek bahçesi olan ve kendi kokularını yaymaları gerekliliğinden” hareketle, Türk, Kürt, Ermeni, Rum, Arap, Laz, Ladino, Ahbaz, Gürcü, Adige, Zaza ve Roman ağıtları albümdeki yerlerini aldılar.

Müzik yönetmenliğini Barış Güney’in yaptığı “Savaş Kadınları” albümünde ağıtlar, Selda Öztürk, Fehmiye Çelik, Tatyana Bostan, Adile Yadırgı, Janet Esim, Dalepe Nena, Hava Karadaş, Rabia Betül Güler, Gülten Benli, Rahşan Erdoğan Yılmaz, Gülseven Medar ve İclal Şirvan tarafından orijinal dillerine lehçelerine bağlı kalınarak okundu.

Albüme emeği geçen ekip albümü anlatırken “Dünyanın dört yanında süren savaşların varlığını düşünerek insanların, karşılaştıkları olaylar karşısındaki önceliklerini bir daha göz önüne almaları gerekiyor. Bir geminin batışında, önce kadınlar ve çocuklar düşüncesini taşıyanlar, savaşlar gündeme geldiğinde de, ‘önce kadınlar ve çocuklar’ demelidirler. Ama öldürmek için değil, kurtarmak için… Geleceğe güler yüzle bakan barış çocuklarının, annelerinin şefkatli kollarında korkusuzca büyüyeceği günlerin geleceğine duyulan umudun tükenmemesi dileğiyle diyorlar…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.