Tiyatro eserleri, özgürlük şarkıları ve toplumsal mücadeledeki duruşuyla tanınan usta sanatçı Bilgesu Erenus, 83 yaşında hayata gözlerini yumdu.
İşçi eylemlerinden üniversite protestolarına kadar pek çok toplumsal alanda yer alan Erenus, sahnelediği oyunlar ve söylediği ezgilerle eşitlik ile özgürlük mücadelesinin önde gelen isimlerinden biriydi.
Kaleme aldığı tiyatro metinleriyle de sanat dünyasında derin izler bırakan sanatçı, hayatı boyunca aydınlık bir Türkiye ideali ile öne çıktı.
Bilgesu Erenus için 8 Ağustos Cumartesi günü saat 10.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir veda töreni gerçekleştirilecek.
BİLGESU ERENUS KİMDİR?
Bilgesu Erenus, 13 Ağustos 1943 tarihinde babasının kaymakamlık görevi nedeniyle Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde dünyaya geldi.
Kadıköy Kız Koleji'ni tamamladıktan sonra bir süre hukuk ve konservatuvar eğitimi aldı; ardından İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu.
1965-1973 yılları arasında TRT’de metin yazarı ve prodüktör olarak çalışan Erenus, ilk tiyatro oyunu El Kapısı’nın 1973’te Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahnelenmesinin ardından kurumdan ayrıldı. Şair ve ressam Müştak Erenus ile evlenen sanatçının, müzisyen oğlu Ali Erenus adında bir çocuğu vardır.
Edebiyat ve sanat hayatının yanı sıra çeşitli sivil toplum faaliyetleri ve siyasi eylemlerde de yer aldı. 1977-1979 yılları arasında Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu’nda görev yaptı.
1984 yılında hazırlanan "Aydınlar Dilekçesi" metnini Çankaya’ya ileten heyette bulundu. 1987’deki 1 Mayıs etkinliğinde sunuculuk yaptı, Özgür Üniversite’nin kurucuları arasında yer aldı, öğrenci ve tutuklu yakınlarının eylemlerine katıldı.
Kaleme aldığı siyasi yazılar nedeniyle hakkında davalar açıldı ve bir süre cezaevinde kaldı.
Toplumcu gerçekçi anlayışla kaleme aldığı oyunları Ankara Sanat Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu, İstanbul Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları gibi kurumlarca sahnelendi.
Öne çıkan oyunları arasında El Kapısı, Misafir, Ortak, Nereye Payidar, İkili Oyun, Kelaynaklar, Güneyli Bayan, Acılar Şenliği, Arka Bahçe ve Yaftalı Tabut bulunmaktadır.
1960’larda Almanya’ya işçi göçünü konu edinen Misafir adlı oyunu Fransızca başta olmak üzere farklı dillere çevrilerek yurt dışında da sahnelendi. Ayrıca çocuklar için yazdığı Birbirine Eş Beş Kardeş oyunu ödül aldı.
Tiyatronun yanı sıra roman ve araştırma türünde eserler verdi. İki Antikomünist, Çağrı, Samur Kürk Uzayan Yolculuk, Aydınlık Zindan, Böyle Bir Dünya, Halide, Bir Senaryo Dersim 38 Bir Oyun Fikret, Kazı, Göz, Gece, Kırmızı Karaağaç, Dokumacılar ve İnsan Aklını Koruma Enstitüsü yayımlanan kitapları arasındadır.
Müzik alanında gençlik yıllarında Gökçen Kaynatan’dan gitar dersleri aldı ve TRT İstanbul Radyosu’nda konserler verdi. Şarkılarımız ve Şarkılarımız Kardeştir adıyla iki albüm çıkardı.
Senaryosunu yazdığı İkili Oyunlar, Bir Tren Yolculuğu ve Devlerin Ölümü adlı yapıtları ise sinemaya uyarlandı.