DİKKAT!... İŞTE SİZE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZİ GÖSTEREN 10 BELİRTİ...

D vücudumuz için en önemli olmazsa olmaz vitaminlerden biridir. D vitamini özellikle düş ve iskelet sağlığımız için oldukça önemli bir vitamindir.

D vitamini eksikliği günümüzde yeni yeni önemsenmeye başlasa da aslın eksikliği bir çok hastalığa neden olmaktadır. Bu vitamin vücuda en zor alınan vitamindir.

Özellikle D vitamini eksikliğini gösteren 10 belirti var ki bunlara çok dikkat etmeli ve sağlığımız için mutlaka önemsemeliyiz.

D vitamini eksikliği nedir ?

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki D vitamini vücudumuzda doğrudan üretilemiyor. D vitamini almak için mutlaka güneş görmemiz gerekiyor. Eğer soğuk bir iklimde yaşıyorsanız D vitamini eksikliği kendini çok daha hızlı belli etmeye başlıyor.

D vitamini güneş ışınları sayesinde vücudumuza giriyor ve yağ hücrelerinde depolanıyor. Vücudun enerji kaynağından biri olan D vitamini eksik olması ve ya vücudumuzda azalmaya başladığında vücudumuz bir takım tepkiler vermeye başlıyor.

Eklem ağrısı

D vitamini eksikliğini gösteren 10 belirti:

 

1- Kemiklerde ağrı

D vitamini eksikliğinin belki de en çok görünen belirtilerinden biri kemik ağrısıdır. Uzmanlar tarafından yapılan bir açıklamaya göre kemik ve eklem ağrısı çeken bir çok kişi üzerinde yapılan testlerde, bu kişilerin D vitaminin çok düşük olduğu gözlemlenmiştir. D vitamini eksikliği özellikle kalça bölgelerinde ağrılara neden olmaktadır.

2- Solunum problemi

D vitamini eksikliğinin bir diğer belirtisi ise solunum zorluğudur. D vitamini vücudumuzun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda solunum yolununda sorunsuz olarak çalışmasını sağlar.

Bu konuda yapılan bir araştırmada D vitamini eksikliği çeken kişilerin daha çok astım, bronşit gibi hastalıklara yakalandığı görülmüştür. Bu nedenle hayat kaynağımız olan nefes alıp vermenin düzeni ve sağlığı için D vitamini seviyemize çok dikkat etmeliyiz.

 

3- Depresyona girme

D vitamini eksikliği depresyona neden olmaktadır. Özellikle kadınlarda D vitamini eksikliği erkeklere göre iki katı oranında depresyona neden olmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre D vitamini yüksek olan kişiler D vitamini düşük olan kişilere göre çok daha az depresyona girmektedir. Ruh sağlığımızın önemi içinde D vitaminine çok dikkat etmeliyiz.

4- Baş ağrısı

Eğer sizde kronik baş ağrısı var ise büyük ihtimal D vitamininiz eksiktir. D vitamini eksikliğinin kronik baş ağrısına neden olduğu kanıtlanmış bir durumdur.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre kronik baş ağrısı çeken 100 kişiden 70 kişinin D vitamininin eksik olduğu anlaşılmıştır. Eğer kronik bir baş ağrınız var ise, D vitamininizi arttırmayı düşünebilirsiniz.

5- Saç dökülmesi

Sizinde saçlarınız erkenden dökülüyor ise bilin ki D vitamininiz eksiktir. D vitamini eksikliğinin erken yaşta saç dökülmesine neden olmaktadır.

Yorgunluk

6- Yorgunluk

Sizde çok kolay yoruluyorsanız D vitamininiz ek sik olabilir. D vitamini eksikliği yorgunluğa neden olmaktadır. Vücudumuz enerji üretiminde D vitaminini kullandığından, D vitamininiz eksik ise aşırı yorgun hissedersiniz.

7- Tansiyon sorunu

Yüksek tansiyon sorununuz var ise sizinde D vitamininiz eksik olabilir. D vitamini eksikliği yüksek tansiyona neden olmaktadır. Tansiyon rahatsızlığı olan kişiler üzerinde yapılan araştırmaya göre bu şikayetten hastaneye başvuran kişilerin D vitamininin düşük olduğu görülmüştür.

Tansiyon sorununuz var ise mutlaka D vitamini testi yaptırmalısınız.

8- Kas ağrısı

D vitamini sinir sisteminin güçlü olması için çok önemli bir bir vitamindir. D vitamini eksikliğinde aşırı yorgunluk ve kaslarda ağrılar görülmektedir. Kas ağrılarınız var ise sizinde D vitamininiz düşük olabilir. Bu konuda test yaptırmayı ve gerekiyorsa D vitamininizi yükseltecek yöntemler uygulamayı unutmayın.

9- Cildinizde oluşan problemler

Yapılan araştırmalara göre D vitamininin deri hastalığı olan vitiligo ve sedef hastalığına karşı oldukça etkili olduğu görülmüştür. D vitamininin vücudumuzda az olması bu hastalıklara kolaylıkla yakalanmamıza neden olmaktadır.

Bu nedenle bu gibi rahatsızlıklara yakalanmamak için D vitamininizin düşük olmamasına dikkat etmelisiniz.

10- Düzensiz ruh hali

Sizde nedensiz yere çok fazla sinirleniyor ve kendinizi mutsuz hissediyorsanız, D vitamininiz eksik olabilir. Yapılan araştırmalarda ruh hali bozuk olan kişilerde D vitamininin oldukça düşük olduğu görülmüştür.

D vitamini vücudumuzda salgılanan ve mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun salgılanmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle mutlu olmak için D vitamini seviyeniz yüksek olması gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Güzellik Haberleri

Dikkat!.. Bahar hastalıkları kapıda.. ALERJİK REAKSİYONLAR İÇİN ÖNLEM ZAMANI!..
İftar sofralarını sakın çorbasız terk etmeyin... İŞTE FAYDALARI!..
RAMAZAN'DA TATLI KRİZLERİNE SON!
Ramazan ayı boyunca dikkat!.. SAHURDAN HEMEN SONRA UYUMAYIN!..