MİLLİ LEZZET “LAHMACUN”

Özlem MEKİK

Lahmacun, gerçekten de milli lezzetler listemizin üst sıralarında yer alan, tadına doyum olmayan; yapımı, hazırlanışı, servisi özen ve emek gerektiren lezzetlerimizden biri.

Etin gramajı, içine katılan soğanı, bazen soğansızı, maydanozu, baharatı derken, hakkını vererek yapan adreslerde yemek gerek diye düşünüyorum bu özel tadı.

O yüzden, bu kez sizler için lahmacunu en iyi yiyebileceğiniz mekanları hazırladım. Yanına bol köpüklü de bir ayran söylediniz mi? Tamam o zaman ziyafet tamamdır. Şimdiden afiyet olsun.

ÇİYA

Kadıköy’deki Çiya, artık klasikler arasında sayılan dana ve kuzu eti karışımıyla hazırladıkları; acılı ve acısız alternatifleri ile sundukları leziz lahmacunları ile bu listenin olmazsa olmazı. Çiya’da, et yemeyenler yani vejetaryenler için hazırlanan sebzeli lahmacunda ver.  Fiyatları makul, mesela, lahmacunun adedi 6 TL.

ÖZKİLİS

Öz, has Antep lahmacunu yiyebileceğiniz en doğru adreslerden biri Fatih’teki Özkilis Lahmacun. Hem soğanlı, hem de sarmısaklı olmak üzere, iki çeşit Antep lahmacunu sunuluyor. Ünlülerin tercih ettiği mekanda lahmacunun fiyatı 4 TL.

TATBAK

Nişantaşı’ndaki Tatbak’ta, lahmancunlar soğansız yani Antep usulü. Lahmacunlar, sebze, kuzu ve dana eti karışımı ile hazırlanıyor. Odun ateşinde pişen lahmacunları, Sakarya yapımı ayranla tüketmenizi öneriyorum. Fiyatlar diğer mekanlardan bir tık yukarıda, lahmacunun adedi 8 TL. 

DEVELİ

Elbette lahmacun ve kebab denilince akla gelen, 1966’dan bu yana hizmet veren, merkezi Samatya’da bulunan, İstanbul’un 10 farklı semtinde şubesi bulunan Develi’de yediğiniz lahmacunun tadı bir başka. Lahmacun soğanlı ve sarımsaklı olmak üzere 2 çeşit hazırlanıyor. Bu arada kalp şeklinde hazırlanan lahmacun da var. Sarmısaklı lahmacunun fiyatı 7 TL, soğanlı lahmacunun fiyatı 9 TL.

KAŞIBEYAZ

İstanbul’un en bilinen restoranlarından biri olan Florya’daki Kaşıbeyaz’da lahmacunlar, nar ekşili, cevizli hazırlanıyor. Klasik lahmacunları ise, en iyiler arasında yer alıyor.  Yolunuz düşerse, şalgam suyu veya ayranla birlikte deneyin. Tadına doyamayacaksınız.

KİLİSLİ ÖMER USTA

Ataşehir’deki Kilisli Ömer Usta, lahmacunun anavatanı ''Kilis-Antep'' lahmacunu sunuyor. Sarımsaklı  lahmacunları hem ince, hem de tabir-i caizse çıtır çıtır. Lahmacun yemek isterseniz, ilk gideceğiniz adreslerden biri olmalı. İnanın pişman olmayacaksınız.

GAZİANTEPLİ ÇAVUŞOĞLU

Laleli’deki Gaziantepli Çavuşoğlu, lahmacunu hakkıyla yapan ve sunan mekanlardan biri. Lahmacun etini zırhta çekiyorlar, hamuru tam kıvamında, çıtır çıtır, yerken ağzınızda eriyor adeta. 1975 yılından bu yana hizmet veriyor. Mümkün olan ilk fırsatta gidin ve deneyin derim.

HALİL LAHMACUN

Kadıköy’deki Halil Lahmacun’da, lahmacun yemek isterseniz, bunu menü şeklinde yapıyorsunuz. Nasıl mı? Lahmacun, peynirli pide ve künefeden oluşan menüsü ile. Çok lezzetli, kıvamında çıtırlığı 1 değil 5 lahmacun yediren cinsten. Gerçekten, şiddetle tavsiye edebileceğim mekanlar arasında.