VEJETARYEN OLMAK YA DA OLMAMAK!

Özlem MEKİK

Efendim bu hafta sizlerle vejetaryen beslenme şekli ve vejetaryen mutfağına yatkın restoranları ve günümüzde vejetaryenlerin yeme-içme şekilleri hakkındaki bilgilerimi paylaşmak istedim.

Vejetaryenliğin günümüzde en yaygın beslenme şekli olduğu herkes tarafından bilinmekte. Hepimizin bildiği gibi vejetaryenlik veya etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları ve bazı durumlarda yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketmemeye deniyor.

Son zamanlarda bir de veganlık diye bir kelimeyi sık sık duymaktayım. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı, vejetaryenler bal ve süt ve yumurta tüketirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürün tüketmiyor. Bunlara süt ürünlerini kullanan lakto-vejetaryenlerle birlikte yumurta da yiyen ovo-vejetaryenler de bulunuyor.

Vejetaryen olmanın ne kadar sağlıklı ya da sağlıksız olduğunun uzmanlar tarafından sıkça tartışıldığını da göz önünde bulundurmadan geçemeyeceğim.

Ancak günümüzde diyet yapan kişiler tarafından hızlı kilo verdirmesi nedeniyle yoğun kullanılan bir yöntem vejetaryen beslenme?

Açıkçası beslenme uzmanlarının yorumlarına baktığımda iyi planlanmış bir vejetaryen diyeti yapan kişilerin de sağlıklı olduğunu görmüyor değilim. Ancak; bu süreç içerisinde bu aralar yoğun diyet yapma çabasında olan ben, sevgili doktorum Dr. Murat Topoğlu'na danıştığımda sadece et ürünlerinde bulunan B12 vitaminin kişiler tarafından mutlaka alınması gerektiğini öğrendim.

Et yenmemesi halinde bu vitaminin dışarıdan takviye edilmesi gerektiğini, Aksi takdirde birçok rahatsızlıklara maruz kalacağımızı söylüyor.

Üniversite zamanlarımı hatırlıyorum da lakto -vejetaryen olan çok yakın bir arkadaşımla yemek yeme konusunda zorlanıyorduk.

Zira bundan on iki sene önce bu beslenme tipinin çok yaygın olmaması nedeniyle restoranlarda salata dışında yiyecek bulamıyorduk.

Bu sebeple arkadaşım her zaman istediğini yiyemiyor; bizde her iki menünün bir arada restoran arayışına giriyorduk.

Gerek yurt dışı ve yurt içi yaptığım seyahatlerde vejetaryenler adına yapılan mönüler ya da sadece vejetaryenlere özgü restoranlar beni her geçen gün daha da mutlu ediyor diyebilirim.

Bu kadar bilgiden sonra İstanbul?da bulunan vejetaryen mutfaklarını, mönülerini ve yoğunlukla vejetaryen ürünlerden oluşan mekanları sizler için araştırdım ve yeni lezzetler keşfettim.

Geçenlerde yaptığım Londra gezisinde dostlarımın tavsiyesi ile Saf Kensington isimli çok güzel bir restoran keşfettim.

Saf Kensington tam bir vegan mutfağı, yediğim summer risottonun tadını unutmam mümkün değil.

Gelelim benim lezzetimden geçen İstanbul mekânlarına... Parsifal (Beyoğlu) Zeytin Ağacı (Nişantaşı) Zencefil (Beyoğlu) Loving Hut (Beşiktaş) Govinda (Beyoğlu) Vejetaryen ya da vegan yemeklerini rahatlıkla bulabileceğiniz mekanlardan bazıları belirtmeden geçmek istemedim.

Sonuç itibariyle her damak zevkine uygun restoranlar konusunda bir cennet olduğumuz su götürmez bir gerçek. O nedenle ister vejetaryen ister veganist olun, çok lezzetli ve sağlıklı seçenekleriniz olduğunu unutmayın.

Sağlıkla ve lezzetle kalın.

Yorum ve görüşleriniz için: ozlem.mekik@magazinkolik.com