ŞIK BİR ZİYAFET SOFRASI KÜÇÜK AYRINTILARDA GİZLİDİR.

ŞIK BİR ZİYAFET SOFRASI KÜÇÜK AYRINTILARDA GİZLİDİR.

Malumunuz havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Sizler de benim gibi kış döneminin başlamasıyla ev davetlerine, özel ziyafet sofralarına hazırlık yapanlardansanız bu yazının ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Kış dönemi eve kapanmayı da severim, özel dost meclislerinde lezzetli yemeklerde sıcak sohbetler yapmayı da? Davete katılmak keyifli evet, tabii bir de davet verene sormalı. Yemekleri hazırlamaktan tutun da sofranın kurulmasına, yemeğin servis edilişine pek çok detay var bir daveti davet yapan? Kimi zaman tereddüt etmeden giriştiğimiz, kimi zaman göze alamadığımız emek isteyen detaylar?

Bu detaylar bu haftaki konumuz; Şık bir sofra nasıl kurulur? Şık sofralar lezzetli yemeklere lezzet katmaya yeter mi? Dostlukların pekiştiği muhabbeti bol sofralarda gördüğüm, duyduğum, yaşadığım; dostluğa, sevgiye, sevgiyle kurulan sofralara dair bildiğim her ne varsa paylaşmaya hazırım sizlerle. Siz de hazırsanız başlayalım mı?

Şık bir ziyafet sofrasında uyum...

İyi bir misafir ağırlamada yemeğinizin lezzeti kadar sofranızın estetiği de çok önemli. Ziyafet sofranızın şıklığı küçük ayrıntılarda gizlidir. Masa boyutunuz davet ettiğiniz kişi sayısına uygun olmalı. Her daim sandalye sayınızdan yüksek sayıda ağırlayacağınız misafir servisinde sorun yaşayabilirsiniz. Ziyafet masası hazırlamak kişinin zevkine bağlıdır. Tabii her kişinin kendi imkânlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Sofra sunumunda öncelikle masa örtünüzün seçimi çok önemlidir. Şık bir sofrada sürekli elinizin altından kayan bir masa örtüsü olmamalı. Masa örtüsünün pastel renkler olması masanızın alacalı gözükmemesini sağlar. Çok renkli olmasının hazırlayacağınız şık bir sofrayı boğacağını unutmamak gerekir. Masaya serilen örtü 25-30 cm?den uzun olmamalı. Misafirlerinizin ayaklarına dolanan masa örtüsü gece boyunca kabusları olabilir.

Masa örtüsü, yemek takımları, bardaklar, menaj gibi tamamlayıcı objelerin uyum içinde olması önemli. Şık bir masa örtüsünün üzerine koyacağınız çiçekler ya da şık küçük bir mum masanıza renk katacaktır. Küçük bir ayrıntı olması açısından şamdan olarak, ince bir vazoyu ya da küçük shot bardaklarını kullanabilirsiniz. Masa çiçeğinizin, kişilerin birbirlerinin yüzlerini göremeyecek kadar büyük olmamasına özen gösterin derim ben. Masa çiçeği mutlaka masanın ortasında ve misafirlerinizle iletişim kopukluğu yaşatmayan boyutta olmalı.

Sofranızın üzerine tabaklarınızı yerleştirirken, en alta suplanızı koymalısınız. Suplanızın üzerine ana yemek tabağı, onun üzerine başlangıç tabağı (zeytinyağlı ve mezeler için) ve en üste ise çorba tabağını yerleştirmelisiniz.

Masa kurulumunda genelde en fazla yanlış servis takımlarında yapılır. O nedenle bu konuda tüm bilgilerimi özellikle açıklamalı paylaşmak istedim. Çatal bıçak takımınızı masanıza yerleştirirken, kullanım amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru şekilde yerleştirmelisiniz. Yemek çatalı tabağın solunda, yemek bıçağı tabağın sağında, yemek kaşığı tabağın sağında bıçağın dışında, meze çatalı tabağın solunda, diğer çatalların dışında, meze kaşığı tabağın ön kısmında, tatlı çatalı tabağın ön kısmında, sapı sola doğru, tatlı bıçağı tabağın ön kısmında keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru çatalın yanında olmalıdır.

Şık davet masalarında kullanacağınız bardaklarınızı şeffaf ya da masanızda yoğun kullandığınız renklere uyumlu olacak bir renkte seçin. Su bardağınızı, tabağınızın sağ ön kısmına, şarap ya da rakı bardağınızı su bardağınızın yanına gelecek şekilde yerleştirin.

Gelelim masamıza ayrıcalık katacak ve daha küçük dokunuşlara neden olabilecek menaj olarak adlandırdığımız tuzluk, biberlik ve yağdanlık gibi ayrıntılarımıza. Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasında olmalıdır. Yağdanlık ve sosluk olarak adlandırdığımız menaj setimiz sofranın ortasına yakın servis edilmelidir.

Soframızdaki küçük ayrıntılarımızdan en önemli ve ilk masanızda göze çarpacak olan peçetelerin yerleşimi... Değişik şekillerde katlama yapabileceğiniz peçeteler, zevkinize göre ve yemek takımlarınıza uyum sağlayacak kurdele ya da peçete halkaları ile süslenebilir. Peçete katlama seçeneklerinden genelde en fazla tercih edilen koni şeklidir. Peçete önce kare, sonra da üçgen şeklinde katlanır. Dışarıda kalan uç dik duracak ve tabağın ortasına gelecek şekilde yerleştirilir. Gelelim bez peçete varken, çok fazla tercih etmediğim kağıt peçetelere. Masanızda kullanacağınız kâğıt peçeteler, masanızın şıklığını etkiler. Bu nedenle, masanızda kullanacağınız kâğıt peçetelerin üzerindeki desen ya da renklerin, masanızda kullandığınız objelere, mümkünse masanızın ortasına yerleştirdiğiniz çiçeklere uygun olmasını sağlamalısınız. Peçeteliklerde sunulan kağıt peçeteler ile masanızı daha da şık hale getirebilirsiniz.

Ziyafet masanızda şık bir görünüm elde edebilmek için, bu önerileri kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Lezzetli ve keyifli ziyafet sofralarınız bol olsun efendim.

Özlem MEKİK

[email protected]

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.