Tanburî Cemil Bey... ÖLÜMÜNÜN 100.YILINA ÖZEL BELGESEL!...

Tanburî Cemil Bey... ÖLÜMÜNÜN 100.YILINA ÖZEL BELGESEL!...

Türk ve dünya müzik tarihine adı altın harflerle yazılı Tanburi Cemil Bey, ölümünün 100. yılında, “Tanburî Cemil Bey Çalıyor Eski Plakta...” belgeseliyle anılıyor.

Türk ve dünya müzik tarihine adı altın harflerle yazılı Tanburi Cemil Bey, ölümünün 100. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi destekleriyle hazırlanan belgeseliyle anılıyor.

Musiki literatüründeki yerine ve makamına yakışır bir şekilde anılmasını sağlamak amacıyla Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç.Dr. Murat Salim Tokaç’ın danışmanlığında, yönetmen ve metin yazarı Muharrem Sevil ve yapımcı Adnan Metin Ermenek, hummalı bir çalışmayla  “Tanburî Cemil Bey Çalıyor Eski Plakta...” adlı dramatik belgeseli tamamladılar.

Başta tanbur olmak üzere saz icracılığında erişilmez bir mertebeye ulaşmış olan, icracılığı ve besteciliği ile kendisinden 100 yıl sonra dahi öğrencileri bulunan, Tanburi Cemil Bey’i vefatının yüzüncü yılında yeni nesillere tanıtmak, tanıyanlara da tekrar hatırlatmak amacı taşıyan belgesel önümüzdeki günlerde çeşitli yayın organlarında gösterime sunulacak.

Kendisi de bir tanbur sanatçısı olan, “Tanburî Cemil Bey Çalıyor Eski Plakta...” adlı dramatik belgeselin proje ve sanat danışmanı, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç.Dr. Murat Salim Tokaç, Tanburî Cemil Bey’i bir “Kuyruklu Yıldız” olarak tanımlıyor.

1873 yılında dünyaya gelen Tanburî Cemil Bey, 43 yıl süren kısacık hayatında yaptıklarıyla, saz icracılığı ve besteciliğinin yanı sıra derinliği anlaşılamayan bir okyanusa benzeyen duygu dünyasıyla da hem Türk musikisinde hem de dünya müzik tarihinde doldurulamaz bir yere sahiptir.

Projenin Sanat Danışmanı, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi destekleriyle hayata geçirilen “Tanburi Cemil Bey Çalıyor Eski Plakta...” adlı dramatik belgesel, vefatının yüzüncü yılında Tanburi Cemil Bey ile ilgili yapılan en önemli çalışmalardan biri olmuştur.

Tanburi Cemil Bey ile ilgili etkinlikler 2016 yılı ile sınırlı kalmayıp 2017 sanat sezonunun tamamında devam edecektir. Bu doğrultuda “Tanburî Cemil Bey Çalıyor Eski Plakta...” adlı dramatik belgeselin 2017 yılında başta öğrenciler olmak üzere mümkün olan en fazla sayıda izleyiciyle buluşması için çalışmalar devam edecek” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.