ÜNLÜLER ÇAY DEĞİL ZEHİR PAZARLADI!

ÜNLÜLER ÇAY DEĞİL ZEHİR PAZARLADI!

Seda Sayan, Gülben Ergen, Hande Yener, Ebru Şallı gibi isimlerin tanıtımını yaptıkları, içinde ölümcül madde bulunan çay ve çeşitli ürünleri piyasaya süren 4 firmaya yapılan baskında, piyasa değeri 5 milyon TL olan 7 TIR dolusu kaçak ürün ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri ile Gümrük Muhafaza ekipleri Dudullu Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan bir firmanın paravan şirketler üzerinden yurt dışından teff tohumlu "zayıflama çayı" ve "cinsel içerikli ürün" adı altında kimyasal hammadde ithalatı gerçekleştirdiğini tespit etti.

6 ay boyunca teknik ve fiziki takip yürüten ekipler, firmaların sattığı ürünleri internet üzerinden, aktarlarda ve eczanelerden satın alarak İstanbul İl Gıda Kontrol Laboratuvarı'na gönderdi.

ÖLÜMCÜL KİMYASALLAR

Yapılan tahliller sonucu, "çay ve bitkisel zayıflama ürünleri" içinde psikolojik tedavide ve zayıflama ilacı olarak doktor kontrolünde kullanılan; yüksek doz alımında, kalp ve damar sistemini tahrip eden "Sibutramin" olduğu ortaya çıktı.

Diğer ürünlerde ise doz aşımında ölüme sebep olabilen "Sildenafil", diyabet tedavisinde kullanılan "Metformin", uyuşturucu etkisi olan "Parasetamol", ruhsal sorunlara neden olabilen "Fuluoksetin" gibi ilaç kimyasalları kullandığı tespit edildi.

14 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Firmanın sahtekarlığının tespit edilmesinin ardından harekete geçen polis ekipleri, İstanbul merkezli Ankara, Hatay, Muğla ve Antalya'da 4'ü firma olmak üzere 20 adrese Gümrük Muhafaza ekipleri ile birlikte operasyon düzenlendi.

Baskınlarda, ünlü isimlerin sosyal medya hesaplarından tanıtımını yaptıkları "Teff Tohumlu Çay" üreten firmanın yöneticileri U.K.S., O.K ve E.T'nin de arasında bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı.

ÜNLÜLER TANITMIŞTI

'Teff Tohumlu Çay' üreten firmanın ürünlerin tanıtımını sosyal medya hesaplarından Gülben Ergen, Seda Sayan, Ece Erken, Deniz Akkaya, Hande Yener,Gonca Vuslateri, Yeliz Yeşilmen ve Ebru Yaşar gibi ünlülerin yaptığı belirlendi.

SERBEST KALDILAR

Şirketin sahibi U.K. S., Genel Müdür E. T. ve üst düzey yöneticilerden O. K.'nın da aralarında bulunduğu 14 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldıkları mahkemede adli kontrol kararıyla serbest kaldı.

Ayrıca 2005 yılından beri firma yetkilileri aynı suçlamalarla defalarca gözaltına alınmış ve haklarında işlem yapılmıştı.

 

KAPIŞ KAPIŞ GİDİYOR

Yasaklı olan zayıflama ürünleri eczanelerde yok. Eczacılar, Ocak ayında Sağlık Bakanlığı’nın bu çaylara dair bir yazı gönderip satışının yasaklandığını duyurduğunu anlatıyor. ‘Meksika Biber Hapı’ ve ‘Teff Tohumu Çayı’ aktarlarda ise satılmaya devam ediyor. Gittiğimiz 6 aktarda da Teff Tohumu Çayı’nın olduğunu gördük. Meksika Biber Hapı ise aktarlardan 2’sinde vardı. Bir aktar da sipariş verirsek 1 saat içerisinde getirtebileceğini söyledi.

9 AY KOMADA KALDI

Batman’da 2015’te internetten aldığı FX15 zayıflama ilacı nedeniyle rahatsızlanan ve kalp krizi geçiren 17 yaşındaki R.D. kullandığı ilaçlar nedeniyle ölümden dönmüştü.

R.D.’nin 9 ay komada kalmasına sebep olan zayıflama hapları hâlâ birçok sitede farklı fiyat aralıklarıyla satılmaya devam ediyor. Ürünün patentini alan ve ürünün Türkiye’ye girmesini sağlayan firma sahibi Hasan Hüseyin Sarı ise, ilacın ithalatının 2007’den beri durdurulduğunu belirterek, piyasadaki ürünlerin merdiven altı olduğunu söylüyor.


Türkiye’nin bitkisel ürün çöplüğüne döndüğünü belirten Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, şunları söyledi: “Yıllardır aynı şeyi savunuyoruz; Bu ürünlerin ruhsatlandırılması ve denetimi tamamen Sağlık Bakanlığı’na devredilmelidir. Zaten karşımızda duran tablo, uygulama ve denetim yanlışlıkları yüzünden Türkiye’nin bitkisel ürünler çöplüğüne dönüştüğünü göstermektedir. Bitkisel demek, doğal demek zararsız demek değildir; etken maddelerin kimyasal olabileceği akıllardan asla çıkarılmamalıdır.”

HALK SAĞLIĞINA TEHDİT

Obezite ve Metobolik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Coşkun da gıda takviyesi adıyla pazarlanmaya çalışılan ürünlerin kullanılmamasının altını çizerek şunları kaydetti:

“Bu ürünlerin hiçbiri kullanılmamalı. Gıda takviyesi adı altında satılsa da içerisinde ne olduğu bilinmiyor. Bu tür ürünlerin sosyal medya üzerinden satılması halk sağlığı açısından büyük risk oluşturmakta. Özellikle bu tür ürünlerin reklamları sabah programlarında yapılıyor bunun önüne geçilmeli. Sağlığınız için bu ürünleri almayın, tüketmeyin. Bu tip ürünlerin ruhsat ve denetimi tamamen Sağlık Bakanlığı’na devredilmeli.”

İŞTE MAGAZİNKOLİK'İN 9 AY ÖNCE (21.11.2018) UYARI NİTELİĞİNDE YAYINLADIĞI HABER...

(Okumak için TIKLAYINIZ)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.