YAPAY ZEKA MI? ORGANİK ZEKA MI?

Yapay Zeka  (Artificial Intelligence)

Yapay Zekâ (AI) nedir?

Yapay zeka, insan zekası süreçlerinin makineler, özellikle bilgisayar sistemleri tarafından simülasyonudur. Yapay zekanın özel uygulamaları arasında uzman sistemler , doğal dil işleme , konuşma tanıma ve makine görüşü yer alır .

GPT Nedir?

Bu terimi çok duyduğunuz için burada kısaca belirtmek istedim "GPT" kısaltması "Generative Pre-trained Transformer" (Jeneratif (üretken) Önceden Eğitilmiş Transformatör (Dönüştürücü))   anlamına gelir. Bu model, büyük miktarda veri kullanılarak eğitilmiş ve insan benzeri bir dil üretebilir.

AI nasıl çalışır?

Yapay zeka kabiliyetlerindeki artış hızlandıkça, satıcılar ürün ve hizmetlerinin onu gücünü nasıl kullanabileceğini tanıtmak için daha çok çabalıyorlar. Aslında yapay zeka olarak adlandırdıkları şey, genellikle öğretilmiş zekada diyebileceğimiz makine öğrenimi gibi basitçe teknolojinin bir bileşenidir . Yapay zeka, makine öğrenimi algoritmalarını yazmak ve eğitmek için özel bir donanım ve yazılım temeli gerektirir. Tek bir programlama dili yapay zeka ile eşanlamlı değildir, ancak Python, R, Java, C++ ve Julia, yapay zeka geliştiricileri  etiketlenmiş eğitim verilerini alarak, verileri korelasyonlar ve modeller için analiz ederek ve bu modelleri gelecekteki durumlar hakkında tahminler yapmak için kullanarak çalışır. Bu şekilde, metin örnekleriyle beslenen bir sohbet robotu, insanlarla gerçekçi alışverişler yapmayı öğrenebilir veya bir görüntü tanıma aracı, milyonlarca örneği gözden geçirerek görüntülerdeki nesneleri tanımlamayı ve tanımlamayı öğrenebilir. Yeni, hızla gelişen üretici yapay zeka teknikleri, gerçekçi metinler, resimler, müzik ve diğer ortamlar oluşturabilir.

AI programlama, aşağıdakileri içeren bilişsel becerilere odaklanır:

Öğrenme. AI programlamanın bu yönü, veri toplamaya ve bunun nasıl eyleme geçirilebilir bilgiye dönüştürüleceğine ilişkin kurallar oluşturmaya odaklanır. Algoritma adı verilen kurallar , bilgi işlem cihazlarına belirli bir görevi nasıl tamamlayacaklarına dair adım adım talimatlar sağlar.

Akıl yürütme AI programlamanın bu yönü, istenen bir sonuca ulaşmak için doğru algoritmayı seçmeye odaklanır.

Kendi kendini düzeltme. AI programlamanın bu yönü, algoritmalara sürekli olarak ince ayar yapmak ve mümkün olan en doğru sonuçları vermelerini sağlamak için tasarlanmıştır.

Yaratıcılık. AI'nın bu yönü , yeni görüntüler, yeni metin, yeni müzik ve yeni fikirler üretmek için sinir ağlarını, kurallara dayalı sistemleri, istatistiksel yöntemleri ve diğer AI tekniklerini kullanır.

AI, makine öğrenimi ve derin öğrenme arasındaki farklar

AI , makine öğrenimi ve derin öğrenme, kurumsal BT'de sık kullanılan terimlerdir ve bazen, özellikle şirketler tarafından pazarlama materyallerinde birbirinin yerine kullanılır. Ama bazı ayrımlar vardır. 1950'lerde icat edilen AI terimi Yeni teknolojiler geliştirildikçe sürekli değişen bir dizi yeteneği kapsar. Yapay zeka çatısı altına giren teknolojiler, makine öğrenimi ve derin öğrenmeyi içerir.

Makine öğrenimi, yazılım uygulamalarının, açıkça programlanmadan sonuçları tahmin etmede daha doğru olmasını sağlar. Makine öğrenimi algoritmaları, yeni çıktı değerlerini tahmin etmek için geçmiş verileri girdi olarak kullanır. Bu yaklaşım, üzerinde eğitim yapılacak büyük veri setlerinin artmasıyla çok daha etkili hale geldi. Makine öğreniminin bir alt kümesi olan derin öğrenme, beynin nasıl yapılandırıldığına ilişkin anlayışımıza dayanır. Derin öğrenmenin yapay sinir ağları yapısını kullanması, sürücüsüz arabalar ve ChatGPT dahil olmak üzere yapay zekadaki son gelişmelerin temelini oluşturur.

Yapay zeka neden önemli?

Yapay zeka, yaşama, çalışma ve oyun oynama şeklimizi değiştirme potansiyeli açısından önemlidir. Müşteri hizmetleri işi, potansiyel müşteri yaratma, dolandırıcılık tespiti ve kalite kontrolü dahil olmak üzere insanlar tarafından yapılan görevleri otomatikleştirmek için iş dünyasında etkin bir şekilde kullanılmıştır. Yapay zeka, birçok alanda görevleri insanlardan çok daha iyi gerçekleştirebilir. Özellikle ilgili alanların düzgün bir şekilde doldurulmasını sağlamak için çok sayıda yasal belgeyi analiz etmek gibi tekrarlayan, ayrıntı odaklı görevler söz konusu olduğunda, AI araçları genellikle işleri hızlı ve nispeten daha az hatayla tamamlar. Yapay zekâ, işleyebileceği devasa veri kümeleri nedeniyle, işletmelere operasyonları hakkında farkında olmayabilecekleri içgörüler de sağlayabilir. Üretken AI araçlarının hızla genişleyen popülasyonu eğitim ve pazarlamadan ürün tasarımına kadar uzanan alanlarda önemli olacaktır.

Gerçekten de yapay zeka tekniklerindeki ilerlemeler yalnızca verimlilikte bir patlamayı hızlandırmakla kalmadı, aynı zamanda bazı büyük işletmeler için tamamen yeni iş fırsatlarına kapı açtı. Mevcut AI dalgasından önce, sürücüleri taksilere bağlamak için bilgisayar yazılımı kullanmayı hayal etmek zor olurdu, ancak Uber tam da bunu yaparak bir Fortune 500 şirketi haline geldi.

 

AI, operasyonları iyileştirmek ve rakipleri geride bırakmak için AI teknolojilerinin kullanıldığı Alphabet, Apple, Microsoft ve Meta dahil olmak üzere günümüzün en büyük ve en başarılı şirketlerinin çoğunda merkezi hale geldi. Örneğin, Alphabet'in bağlı kuruluşu Google'da yapay zeka, arama motorunun, Waymo'nun sürücüsüz arabalarının ve doğal dil işlemedeki son atılımların temelini oluşturan dönüştürücü sinir ağı mimarisini icat eden Google Brain'in merkezinde yer alıyor.

 

Yapay zekanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Yapay sinir ağları ve derin öğrenme yapay zeka teknolojileri, öncelikle yapay zekanın büyük miktarda veriyi çok daha hızlı işleyebilmesi ve insanın yapabileceğinden daha doğru tahminler yapabilmesi nedeniyle hızla gelişiyor.

 

Günlük olarak oluşturulan devasa veri hacmi bir insan araştırmacıyı gömebilirken, makine öğrenimini kullanan yapay zeka uygulamaları bu verileri alıp hızlı bir şekilde eyleme geçirilebilir bilgilere dönüştürebilir. Bu yazı itibariyle, yapay zekanın birincil dezavantajı, yapay zeka programlamanın gerektirdiği büyük miktarda veriyi işlemenin pahalı olmasıdır. Yapay zeka teknikleri daha fazla ürün ve hizmete dahil edildiğinden, kuruluşlar ayrıca yapay zekanın kasıtlı veya kasıtsız olarak önyargılı ve ayrımcı sistemler oluşturma potansiyeline uyum sağlamalıdır.

 

Yapay Zekanın Avantajları

Aşağıda AI (YZ)'nın bazı avantajları verilmiştir.

 

Detay odaklı işlerde iyi. AI'nın meme kanseri ve melanom dahil olmak üzere belirli kanserlerin teşhisinde doktorlar kadar veya onlardan daha iyi olduğu kanıtlanmıştır.

Veri ağırlıklı görevler için azaltılmış süre; Yapay zeka, büyük veri kümelerini analiz etmek için gereken süreyi azaltmak için bankacılık ve menkul kıymetler, ilaç ve sigortacılık dâhil olmak üzere veri ağırlıklı sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin finansal hizmetler, kredi başvurularını işlemek ve dolandırıcılığı tespit etmek için rutin olarak yapay zekayı kullanır.

İşçilikten tasarruf sağlar ve üretkenliği artırır. Pandemi sırasında büyüyen ve yapay zeka ile makine öğreniminin entegrasyonuyla artması beklenen depo otomasyonunun kullanımı buna bir örnek .

Tutarlı sonuçlar sunar. En iyi AI çeviri araçları, yüksek düzeyde tutarlılık sunarak küçük işletmelere bile müşterilere ana dillerinde ulaşma yeteneği sunar.

Kişiselleştirme yoluyla müşteri memnuniyetini artırabilir. AI, içeriği, mesajları, reklamları, önerileri ve web sitelerini bireysel müşterilere göre kişiselleştirebilir.

Yapay zeka destekli sanal aracılar her zaman kullanılabilir. AI programlarının uyumaya veya mola vermeye ihtiyacı yoktur, 7/24 hizmet sunar.

Yapay Zekanın Dezavantajları

AI'nın bazı dezavantajları aşağıdadır.

Masraflı.

Derin teknik uzmanlık gerektirir.

Yapay zeka araçları oluşturmak için sınırlı kalifiye işçi kaynağı.

Eğitim verilerinin önyargılarını geniş ölçekte yansıtır.

Bir görevden diğerine genelleme yapma yeteneğinin olmaması.

İnsan işlerini ortadan kaldırır, işsizlik oranlarını artırır.

Bence en önemli konulardan biri bu ki bu uzun uzadıya bir makale konusudur. Yeni dünya düzeninde insanları gönüllü olarak çalışmaktan soğutmanın bir amacı var mı? Çalışma saatlerinin 8 Saat’e indirilmesi çalışma gün sayısının 5 günden 4 güne indirilmesi hata homeoffice sistemi denilen istediğin yerde çalış sistemi acaba ne kadar verimlide sürekli özendiriliyor? Düşünün çoban köpeklerinin yerine dahi droneların geçmeye hazırlandığı bir dünyada bence iş yaşantısından bu kadar kopmayın! Patronlarınızı kalleş, kendinizi köle olarak görerek bu yalanlara çok kanmayın insan vücudu en az 12 saat çalışmaya programlanmıştır. İnsancıl söylemlerle çalışamaz hale gelirsek acaba ne olur? hep birlikte göreceğiz ama tabi ki bu yazının konusu değil.

#YapayZeka #ChatGPT

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum