Yusuf Ömürlü... MÛSİKÎYE ADANMIŞ BİR ÖMÜR...

Yusuf Ömürlü... MÛSİKÎYE ADANMIŞ BİR ÖMÜR...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, ömrünü mûsikîye adayan Geleneksel Türk Sanat Müziği bestekârı ve koro şefi Yusuf Ömürlü’yü düzenleyeceği özel bir etkinlikle İstanbullularla buluşturacak.

Yusuf Ömürlü’ye saygı gecesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, ömrünü mûsikîye adayan Geleneksel Türk Sanat Müziği bestekârı ve koro şefi Yusuf Ömürlü’yü düzenleyeceği özel bir etkinlikle İstanbullularla buluşturacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, eserleriyle kültür sanat hayatımıza katkılar sunarak yeni nesillere yol gösteren değerli sanatçıları unutmuyor. Bu kapsamda özel programlar hazırlayan İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) ile birlikte bu ay Geleneksel Türk Sanat Müziği’ne katkılarından dolayı Yusuf Ömürlü’ye panel, müzik dinletisi ve belgesel gösteriminden oluşan bir saygı programı düzenliyor.

“Yusuf Ömürlü’ye Saygı Gecesi” programı, 12 Nisan Çarşamba günü İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Cengizhan Orakçı’nın sunuculuğunu üstleneceği program, Yusuf Ömürlü’nün hayatından kesitlerin yer aldığı belgesel gösterimi ile başlayacak. Program kapsamında düzenlenecek panelde; Ömürlü’nün hayatı, kişiliği, eserleri ve sanat yaşamı konuşulacak. Moderatörlüğünü Mehmet Nuri Yardım’ın yapacağı panele; akademisyen       Prof. Dr. Mustafa Tahralı, mutasavvıf yazar Cemalnur Sargut ile kanun sanatçısı Reha Sağbaş konuşmacı olarak katılacak. Akabinde Yusuf Ömürlü’ye ait bestelerin Elif Ömürlü Uyar ve Vasfi Emre Ömürlü tarafından seslendirileceği mini bir müzik dinletisi gerçekleşecek. Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek program, 19.00’da başlayacak.

Yusuf Ömürlü

Yusuf Ömürlü, 1936’da İstanbul’da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi’nden yüksek mimar olarak mezun oldu. Müziğe Ârif Sâmi Toker ile başladı. 1956-60 yılları arasında Üsküdar Mûsikî Cemiyeti’ne devam etti ve burada Emin Ongan’ın yardımcılığını yaptı. 1971’de Münir Nurettin Selçuk, Kemal Batanay ve Cahit Gözkân ile Kubbealtı Vakfı’nda mûsikî çalışmalarını başlattı. 1975 yılında felç geçirmesi üzerine mimarlığı bırakarak yalnız mûsikî ile uğraşmaya başladı. Toplam 1007 adet ilâhi, 465 adet klasik eser, 120 adet saz eseri, 100 adet Yahya Kemal’in bestelenmiş şiirleri ve 78 adet Ken’ân Rifâî Hazretleri’nin bestelenmiş eserlerinin notalarını bizzat kendisi yazdı. Dokuz adet kasetten oluşan “Türk Mûsıkîsi Klasik Eserler Serisi”nin sanat danışmanlığını yaptı. Seride dört adet Meral Uğurlu, iki adet Alâeddin Yavaşça, bir adet saz eserleri ve iki adet Ahmet Hatipoğlu’na âit kasetin (Miraciye 1-2) bulunduğu eser, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yayınlandı. 2007 yılında, içinde 428 adet ilâhi bulunan “Rahmet Peygamberine İlâhîler“ isimli kitabı hazırladı. 2012 yılının eylül ayında Cenan Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından yayınlanan 4 CD’den oluşan İlâhiyât-ı Ken’ân albümünün sanat danışmanlığını yaptı. Albümdeki eserleri kızı Elif Ömürlü Uyar ve oğlu Vasfi Emre Ömürlü seslendirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.