ADAM OLACAK ÇOCUKLAR COLA DEĞİL SÜT İÇERDİ...

ADAM OLACAK ÇOCUKLAR COLA DEĞİL SÜT İÇERDİ...

Televizyon reklamlarına taktım sevgili magazinkolik okurları.. 'Senin işin televizyon mu' demeyin.. İşin içine 'müzik' de girdi mi, duramam işte.. Hele hele milleti kandırmaya kalkanların karşısında asla sus pus kalamam! Son günlerde iki ilginç reklam dolaşıyor ekranlarda; Coca Cola ve Pak Plast'ın reklamları.. Coladan başlayalım;

Son günlerde bir Barış Manço reklamı hemen dikkati çekiyor ekranlarda. İlk kez izleyip de reklamın başını görenler 'Yaşasın bir Barış Manço Belgeseli' geliyor diye seviniyor belki ama değil işte. Reklamda Manço'nun müzik yaşamından kesitler sunulduktan sonra ekrana minik bir güzel kız geliyor ?ve yemin ederim 10. kez dinlememe rağmen hala ne dediğini anlamış değilim- ardından da bu görütülerin Coca Cola'ya ait olduğu anlaşılıyor.

Yani reklama göre Barış Abi'leri miniklere kola içmelerini öğütlüyor. E pes yani.. Barış Manço, '7den 77'ye' programının Adam Olcak Çocuk bölümünde [ki reklamda Adam Olacak Çocuk da var] miniklere süt içmelerini, dişlerini fırçalamalarını, akşam erken yatmalarını, otomobilde arka koltukta oturmalarını öğütlerdi. Hiçbir zaman çıkıp da 'Kola için çocuklar' demedi. Reklamcılar; Barış Manço fan'ları fena hald 'sinirlemiş' durumda haberiniz ola.

Şeytan diyor; Ahmet Kaya'nın helada unuttuğu tabancayı bul...

Dağlara çem düşende/ Bülbüle gam düşende/ Ruhum bedenden oynar/ Yanıma sen düşende/ Bu gala daşlı gala/ Çıngıllı daşlı gala/ Korkıram yar gelmeye/ Gözlerim yaşlı gala/ Kızıl gül olmayaydı/ Sararıp solmayaydı/ Bir ayrılık bir ölüm/ Heç biri olmayaydı/ Bu gala daşlı gala/ Çıngıllı daşlı gala/ Korkıram yar gelmeye/ Gözlerim yaşlı gala..

Evet; 'Bu Gala Daşlı Gala'.. 7'den 77'ye herkesin sevdiği, söylediği bir türkü.. Yanılmıyorsam Türkiye'ye ilk sevdiren sevgili Belkıs Akkale olmuştu bu Azeri türküyü. Ardından rahmetli Ahmet Kaya'dan bambaşka bir uslup ve lezzette dinlemiştik.. Öyle bir güzel söylemişti ki dolar gözler, dalıp gidersin uzaklara, gece yarılarından, gün doğana.. Televizyonda bu türkünün çalmaya başladığını duyunca hemen başımı kaldırdım, 'Türkülerimiz' programı mı başladı diye..

Yooo; sevgili Erman 'Hocam' bir boru fabrikasında etraf gösteriyor. İnsansız çalışan bir fabrika. Erman 'Hoca' düdüğünü öttürüp başlıyor Pak Plast'ın yeni borularını tanıtmaya.. Yetmiyor, reklamın sonunda bir grup fabrika işçisiyle [e hani işçi yoktu] 'Bu Gala Daşlı Gala' türküsünü, 'Bu Boru Başka Boru' diye söylüyor.

Türkiye'de 'boru' denildi mi akla gelen ilk şey malum.. İliklerime kadar donduğumu hissettim.. Türkü; anonim yani sahibi belli değil. Eee; telif sorunu yok, çıkıp laf edecek biri yok. Söyleyin anasını satiiim! Valla türkü benim, bizim, hepimizin türküsü.. Bir 'boru' reklamına alet edemezsiniz. Kaldı ki reklamcınız; bu piyasada reklam müziği yapan birbirinden değerli müzisyenler olduğunu bilmiyor mu? Şeytan diyor; Ahmet Kaya'nın helada unuttuğu tabancayı bul...

Bana sorarsanız; reklamın müziğini değiştirin.. İnternet siteleri bu reklamla dalgasını geçen mesajlarla dolmaya başladı bile..

Anneler Günü mü?.. O-ha

Bu reklamların müzikle ilgisi yok ama bir 'soygun'la, açık açık 'halkın cebine tecavüz'le ilgisi var..

Yani tüketici toplumu dünyanın hiçbir yerinde bizdeki kadar 'söğüşlenmemiştir'. Henüz bir ay olmasına rağmen 'Anneler Günü' ile ilgili reklamlar televizyonlarda gösterilmeye başladı bile.. Yetmez, Babalar Günü kampanyalarınıza da başlayın.. Hatta Sevgililer Günü'nü unutan sevdalılara 14 Şubat'ı da hatırlatın.. Hatırlatın ki; kredi kartları biraz daha şişsin.. Mağdur sayısı biraz daha artsın.. Ondan sonra millet kara kara 'nasıl ödeyeceğiz' diye düşünsün.. O-ha diyorum başka bir şey demiyorum..

Sevgilerim ve saygılarımla..

[email protected]

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.