Afşar değil de.. Avşar olsaydı; ORTALIĞI AYAĞA KALDIRMIŞTINIZ!

Doğan Hızlan ağabeyimiz 6 Kasım 2011 günü Hürriyet'teki köşesinde dünyaca ünlü flüt sanatçımız Şefika Kutluer'i anlatan bir yazı kaleme aldı. Her zamanki gibi büyük bir keyifle okudum. Yazı bitti; altında 'ÖNEMLİ BİR SAĞLIK NOTU' başlıklı bir not dikkatimi çekti. Aynen şöyle idi:

Değerli sanatçı Esin Afşar Aral, bir kan hastalığı nedeniyle hastanede yatmaktadır.

B RH Pozitif kana ihtiyaç duyulmaktadır. Kan vermek isteyenlerin aşağıdaki adrese ve telefonlara müracaat etmelerini bekliyoruz.

Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi Kan Merkezi

Hasta adı: Esin Afşar Aral

Telefon: (0212) 224 49 50'den dahili 4088

Kan beynime sıçradı. Bu kadar mı koptuk birbirimizden.. HEY'de çalıştığım süre içinde sayısız röportajına ve haberine imza attığım, en mutlu günlerinde (son evliliği ve oğlunun dünyaya gelişi dahil) tanık olduğum Esin Abla, hasta yatıyordu ve bilgimiz yoktu.

Haksızlık yapmayayım; aynı gün yazı yazmaktan gurur duyduğum ve şuan okumakta olduğunuz magazinkolik de haberi "Esin Avşar... SAKLANAN HASTALIĞI KAN ANONSUYLA ORTAYA ÇIKTI... " başlığıyla sizlere duyurmuştu?

Allah korusun; aynı şey bugünün o peeeek şöhretli, attıkları adım, aldıkları kaş, yedikleri aş anında haber konusu şöhretli kadın şarkıcılarımızdan birinin başına gelse idi (dedim ya Alah korusun) amirali, tüm amirali, eri erbaşı tüm gazetelerimiz çoktan 1. sayfalarını açmazlar mıydı?.. Azzzzz sonraaaa diye kıçını yırtan magazin programları konuyu çoktan ekrana taşımazlar mıydı?.. Taşırlardı, hiç utanmadan..

Haber demeyelim de 'çağrı' sayın Doğan Ağabey'in köşesinde yer aldıktan üç gün sonra Esin Abla'nın oğlu Aydıncan Aral'dan bir ikinci çağrı geldi:

'Annemin durumu ağır. Ekim başında lösemi teşhisi konuldu. 22 Ekim'de ise hastaneye yattı. Şu anda şuuru açık ama makineler bağlı olduğu için sadece yazışarak iletişim kurabiliyoruz. B RH (+) kana ihtiyaç duyuluyor. Bilgi için: 0 212 224 49 50-4088..'

Bugün Türkiye'de Pop Müzik varsa.. Bunu yaratanlardan biri olan, kilometre taşlarının başında gelen Esin Afşar'ı genç kuşak tanımaz.. Ama 60'lı 70'li kuşaklar 'Bayan Yoh Yoh' dediniz mi orada durur.. Her zamanki gibi, Esin Abla'yı da genç kuşağa tanıtmak boynumuzun sorcu olmalı diye düşündüm veee?

ESİN AFŞAR: O BİR DİPLOMAT KIZI

Esin Afşar; 14 Eylül 1942 tarihinde Diplomat Nüzhet Haşim Sinanoğlu ile Rüveyde Karacabey'in çocukları olarak İtalya'nın Bari kentinde dünyaya geldi. Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü'nden mezun oldu. Maria Callas'la Leyla Gencer'in hocası olan Madam Hidalgo ve Madam Böhm'den şan dersleri aldı. Muhsin Ertuğrul'un Genel Müdür olduğu sırada piyanist olarak girdiği Devlet Tiyatroları'nda onun önerisi ve sınavı ile on iki yıl tiyatro oyunculuğu yaptı. 'Tahta Çanaklar', 'Çalıkuşu', 'Ekmek Parası', 'Aşk Acısı', 'Generalin Aşkı', 'Dışardakiler' rol aldığı oyunları arasında sayılabilir.

Atatürk Kültür Merkezi'nden sonra 'Konuk Sanatçı' olarak Meydan Sahnesi'nde oynadığı 'Fantastiks' adlı müzikal oyunla müzik dünyasına döndü. Hafif Müzik dalında şarkı söylerken Ruhi Su ile çalışarak Folk Müziğe yöneldi. Çağdaş Folk Müziği yaparak bu akımı yeniden başlattı. Devrin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil tarafından 'Diplomatik Sanatçı' ünvanı ile parlementerlerle birlikte konserler vermek üzere Macaristan'a gönderildi.

1969 yılında Jacques Brel ile birlikte 'Dario Moreno' ödülünü aldı. Fransız Televizyonu'nda 'Tele Dimanche' ve 'Midi Magazin' programına çıktı. Aynı yıl Monaco Prensesi Grace Kelly tarafından 'Televizyon Festivali'ne davet edildi. Gilbert Becaud ve Josephine Baker ile konser verdi. Romanya Braşov Uluslararası Müzik Festivalinde 'Eleştirmenler Ödülü'nü aldı.

1970 yılında Türkiye'de Yılın En İyi Şarkıcısı, Bulgaristan'da Uluslararası Altın Orfe Müzik Fesivali'nde de üçüncülük ödüllerini aldı. Dışişleri Bakanlığı tarafından gönderildiği İtalya'da [Napoli] konser verdi. 1972'de Japonya'da [Tokyo] bir konser ve TV programı [NHK] yaptı. Aynı yıl Sofya Televizyonu için program yaptı. Bir davet üzerine 1973 yılında İsrail'de Kudüs Tiyatrosu'nda konser verdi. Aynı yıl Dışişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine İngiltere, İtalya, Belçika, Tunus'da; 1974'de ise Avusturalya'da Sidney ve Melbourne'da konserler verdi. 1975'te İsrail'de 'Akdeniz Halk Şarkıları Festivali'ne davet edildi ve Selmi Andak'ın bestesiyle dördüncülük ödülünü aldı. 28 Ağustos 1975'te Şener Aral ile evlendi.

Mayıs 1977'de İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 1. Uluslararası Akdeniz Festivali'nde sözlerini Deniz Banoğlu'nun yazdığı, Selmi Andak'ın bestelediği 'Bahar Geldi Tüm Dostlara' adlı şarkısıyla 4. oldu. 1980'de İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde ve 1981'de İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde birer konser verdi.

1980'de İngilizce'den çevirdiği 'Kırmızı Pabuçlar' dört yıl Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatroları'nda ve televizyonda oynadı. 1982- 1983 yıllarında Bilgesu Erenus'un tek kişilik tiyatro oyunu 'Kelaynaklar'da rol aldı. 1985'te Fransa turnesine çıktı ve 1986'da Paris Şehir Tiyatro'sunda konser verdi. Aynı yıl 'Dünün ve Bugünün Türkiyesi'nden Şarkılar ve Şiirler' adlı ilk uzunçaları piyasaya çıktı [Paris'te Horizon Plâk şirketi tarafından]. Yedi yıl Fransa'da sürekli konserler verdi.

Macaristan, Romanya, İtalya, Mornaco, Almanya, Japonya, Sovyetler Birliği, Avustralya, Tunus ve İsrail konserlerinin yanı sıra 1986'da Paris Theatre de la Ville, Lons- Le Sonie, Sarselle ve Rennes'de Orient Express 1. Avrupa Festivali'nde, Avrupa'nın tanınmış sanatçıları ile sahneye çıktı. Paris La Taniere Tiyatrosu'ndaki dokuz konserinden sonra 1987 Marsilya konseri büyük ses getirdi. 1987'deki Cora Vocauire ile Atatürk Kültür Merkezi ve Ankara konserleri; unutulmaz konserleri arasında sayılabilir.

14 Kasım 1987'de Turizm Bakanlığı tarafından davet edildiği İsviçre'nin Zürih kentinde bir konser verdi.

1988 Ocak ayında Paris'te Orient Occident Mediterrance Festivali'nde Fransa'dan Guilletto Greco, Yunanistan'dan Iren Papos gibi ünlü sanatçıların katıldığı bir festivalde solo program, ayrıca 6 radyo, 5 TV programı yaptı. 1988'de Lozan'da [İsviçre] 'La Faux Nez'de konserler verdi [23 Kasım 1988].

1989 Haziran'ında Fransa'nın Moulouse kentinde Racine Festivali'ne katıldı. On bin seyirci, göl üzerinde kurulu sahneye çıkan Esin Afşar'ı alkışladı. 1989'da Yunus Emre şiirlerinden beste çalışmalarını kaset olarak hazırlamaya başladı. Kültür Bakanlığı'nın desteğinde hazırlanan 'Yunus Emre' filminin müziği de bu bestelerden biri olan 'Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri'dir. Bu kapsamda hazırlanan filmlerden olan 'Mevlâna'da ise sunucuyu oynayıp, 'Ne Olursan Ol Yine Gel' şiirini besteleyip eşliksiz olarak seslendirdi. Bu film yabancı ülke televizyonları için hazırlatılmıştı.

18 Mayıs 1990'da Fransa'da Audincourt'da ırkçılığa karşı düzenlenen ve Polonyalı, İspanyol, İtalyan, Portekiz, Cezayir, Tunuslu sanatçıların katıldığı festivalde bir konsere davet edildi. Annesinin [Basın Şeref Kartı Sahibi Rüveyde Sinanoğlu] ölümü üzerine yaşlılar için bir kampanya başlattı. Boğaziçi Üniversitesi'nde gençleri örgütledi. Kendi bestelerinden oluşan Yunus Emre kaseti çıktı. Bu kasetinin Talat Halman tarafından yapılan çevirisi ile İngilizcesi'ni yayınladı [Kültür Bakanlığı tarafından çıkartılan CD ve kaset]. 1991 Yunus Emre Yılı nedeniyle Kültür Bakanlığı tarafından yurtiçi ve yurtdışı [Amerika, Avrupa, Uzakdoğu] konserleri verdi.

1991: İstanbul Festivali kapsamında 6 Temmuz'da AKM'de sahneye çıktı. 1992: Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilen 'Mevlâna' albümünü bitirdi. 1993: Dışişleri Bakanlığı desteğinde 'Mevlâna-Yunus' albümünün hazırlıklarına başladı. 1993 Haziran: Ankara ile Sofya'nın kardeş kent ilan edilmeleri nedeniyle Sofya'da Ankara Büyük Şehir Belediyesi'nin düzenlediği bir konser verdi. 1993 Kasım: Fransa Strasbourg ve Moulhause kentinde Nazım Hikmet'in 30. Ölüm Yıldönümü nedeniyle Nazım'ın şiirlerinden bestelediği bir programla iki konser verdi. 1994: Yapı Kredi Bankası Kültür Hizmetleri kapsamında 'Esin Alaturka' adlı eski Türk Müziği şarkılarının yer aldığı çok sesli, kaset ve CD çıktı. 1994 Şubat: Atatürk Kültür Merkezi'nde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin düzenlediği konserinde 'Atatürk' şiirinden bestelenmiş iki şarkıyı da yorumladı. 1995: Yapı Kredi Bankası Kültür Hizmetleri kapsamında 'Atatürk' CD'sini tamamladı. 1995: 25 yıllık anılarını 'Anılar Yanıltır mı' adlı kitabında topladı.

Birçok dernek çalışmaları da olan Esin Afşar'ın üyesi olduğu derneklerden bazıları şunlardır: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye- Yunanistan Dostluk Derneği, Sokaktaki Çocukları ve Gençleri Koruma Derneği, Sigara İçmeyenler Derneği, Beyoğlu'nu Güzelleştirme Derneği, Müzik Dostları Derneği.

Esin Afşar, 2 Eylül 1958'de tiyatro sanatçısı Kerim Afşar ile evlendi. 1961'de kızı Pınar Afşar dünyaya geldi. Pınar, henüz on altı yaşındayken sınıf arkadaşı Sadrettin Atığ ile evlendi ama bu evlilik uzun ömürlü olmadı. Yirmi yaşında boşandı. Pınar, ikinci evliliğini sinema sanatçısı Talât Bulut ile yaptı. Esin Afşar, ikinci evliliğini 28 Ağustos 1975'te Şener Aral ile yaptı. Aydıncan [1976] adında bir oğlu dünyaya geldi.

45'lik Plâkları

1970: Kara Toprak/ Yunus 'Bana Seni Gerek Seni', Yoh Yoh/ Bebek 'Bir Masal Türküsü', Allam Allam Seni Yar/ Drama Köprüsü, Halalay Çocuk/ Güzelliğin On Para Etmez, Gurbet Yorganı/ Elif, Niksar'ın Fidanları/ Ali'yi Gördüm Ali'yi, Allam Allam Seni Yar/ Yoh Yoh [Disco Plâk] 1971: Gel Dosta Gidelim/ Sorma, Sivastopol/ Küçük Kuşum, Diley Diley Yar/ Yaprak, Yağan Yağmur/ Çatladı Dudaklarım Öpülmeyi Öpülmeyi [Odeon] 1974: Sandığımı Açamadım/ Güneşe Giden Gemi, Dert Şarkısı/ Niye Çattın Kaşlarını [Yavuz Plâk] 1975: Sanatçının Kaderi/ O Pencere, Canı Sıkılan Adam/ Yiğidin Öyküsü [Diskotür Plâk] 1976: Zühtü/ Kaz, 1978: Hacer Hanım/ Ben Olayım [Odeon Plâk]

Albümleri

Dün ve Bugünün Türk Şiir ve Ezgileri [1986- Ada Müzik]: Drama Köprüsü/ Bana Seni Gerek Seni/ Alagöz/ Arabeske İnat/ La Chanson d'Anatolie/ Yoh Yoh/ Tahir ile Zühre/ Anı/ Güllü Kız/ Masalların Sonu/ Unutma Sen/ Kuluçkadaki Bayan

Yunus Emre [1991- TC Kültür Bakanlığı]: Bana Seni Gerek Seni/ Gel Dosta Gidelim/ Bir Ben Vardır Bende/ İşitin Ey Yarenler/ Ah Dost Deyu Deyu/ Gel Gör Beni Aşk Neyledi/ Bu Dünyadan Gider Olduk/ Bu Can Gövdeye Konuktur/ Ne Söylerler Ne Bir Haber Verirler/ Çıktım Erik Dalına

Esin Alaturka [1995- Uzelli]: Araz Üste/ Nazende Sevgilim/ Üsküdar'a Giderken/ Yıldızların Altında/ Gülnihal/ Beyoğlu'nda Gezersin/ Bekledim de Gelmedin/ Yar Saçların Lüle Lüle/ Yemeni Bağlamış/ Muhabbet Bağı

Arasbesk'e İnat [1996- Ultrex]: Tahir ile Zühre/ Bana Seni Gerek Seni/ Güllü Kız/ Kuluçkadaki Bayan/ Yoh Yoh/ Arabesk'e İnat/ Sanatçının Kaderi/ Masalların Sonu/ Aşk Bu mudur/ Unutma Sen/ Alagöz/ Çocuk ve Anne

Atatürk [1997- MüzikOtek]: Türk Suiti Op.44/ Sendendir Atatürk/ Ankara'nın Taşına Bak/ Atatürk/ 10. Yıl Marşı/ Kurtuluş Savaşı Destanı/ Çanakkale/ Dağ Başını Duman Almış/ İzmir Marşı/ Benim Bayrağım/ Altın Bir Güneş/ Türk Suiti Op.44

Özlem [1998- Kalan Müzik]: Sandığımı Açamadım/ Yağan Yağmur/ Dert Şarkısı/ O Pencere/ Kızım Benim/ Sanatçının Kaderi/ Çocuk ve Anne/ Altın Kafes/ Ay Balam/ Alagöz/ Bana Seni Gerek Seni/ Tahir ile Zühre/ Yoh Yoh/ Zühtü

Pembe Uçurtma [MEF Çocuk Korosu ile birlikte-1998/ Audeon]: Nurdan Bir Hale/ Pembe Uçurtma/ İşte Şu Gördüğünüz Deniz/ Dostluk/ Flüt Çalıyoruz/ Neşeye Şarkı 'İnsanlık'/ Pinokyo/ Devle Cüce/ Çarşıya Vardım/ Hazal/ Çocuk ve Anne/ Benim Bayrağım/ Karadeniz Türküsü/ Ne Güzel/ Doğumgünü Şarkısı

Caz Yorumlarıyla Aşık Veysel [1999- Yapı ve Kredi Yayınları]: Kara Toprak/ Güzelliğin On Para Etmez/ Mecnun'um Leylâ'mı Gördüm/ Hiçbir Türlü Bulamadım Ben Beni/ N'ettin Baltayı/ Uzun İnce Bir Yoldayım/ Keklik İdim Vurdular/ Bir Küçük Dünya Var Benim İçimde/ Sazım/ Parça Parça Olsun Paramı Çalan

Yunus Emre & Mevlâna Şarkıları [2002- Ada]: Ne Olursan Ol Gel/ Bensiz Gitme İstemem/ Bir Ben Vardır Bende/ Diyem Ey Dost Deyu Deyu/ İşitin Ey Yarenler/ Beri Gel/ Gel Dosta Gidelim/ Bana Seni Gerek Seni/ Medreselerle Minareler/ Bu Dünyadan Gider Olduk/ Ne Söylerler Ne Bir Haber Verirler/ Hürriyet/ Gel Gör Beni Aşk Neyledi/ Söyle Garip Bencileyin/ Yeniliğe Doğru

Ruhi Su'ya Türkü [Ada]: Aşka Erer miyim/ Bir Eflâtun Ölüm/ Bu Gün Ayın Işığı/ Çoban/ Elif/ Madenci/ Mahsus Mahal/ Ruhi Su'ya Türkü/ Vurulmuşum/ Yarına Özlem

Odeon Yılları [2010- Odeon]: Zühtü/ Hacer Hanım/ Diley Diley Yar/ Yağan Yağmur/ atladı Dudaklarım Öpülymeyi Öpülmeyi/ Gel Dosta Gidelim/ Sıvastapol/ Cevizin Yaprağı/ Kaz/ küçük Kuşum/ Ben Olayım/ Sorma

Caz Yorumlarıyla Aşık Veysel [2011 Temmuz- Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık]: Kara Toprak/ Güzelliğin On Para Etmez/ Mecnunum Leylamı Gördüm/ Hiçbir Türlü Bulamadım Ben Beni/ N'ettin Baltayı/ Uzun İnce Bir Yoldayım/ Keklim İdim Vurdular/ Bir Küçük Dünyam Var İçimde/ Sazım/ Parça Parça Olsun Paramı Çalan

Ödüllerinden Birkaçı

1969: Akşam Gazetesi Yılın Sanatçısı Ödülü. 1969: Paris'te Jacques Brel ile Dario Moreno Ödülü. 1969: Romanya Uluslararası Braşov Festivali Eleştirmenler Ödülü. 1969: Tanin Gazetesi En İyi Beste Ödülü. 1970: Bulgaristan Altın Orfe Müzik Festivali'nde Üçüncülük Ödülü. 1977: İsrail Uluslararası Akdeniz Şarkıları Festivali'nde Selmi Andak'ın bestesiyle Dördüncülük Ödülü.

ESİN AFŞAR & BEŞİ BİR YERDE

Müziğe ilk başladığı yıllarda Modern Folk Üçlüsü ile çalışan Esin Afşar, daha sonra iki grupla daha çalışmış ancak aradığını bulamamıştı. Bunun üzerine 1974 yılında Beşi Bir Yerde adını verdiği bir grup kurdu. Kendisiyle birlikte üç müzisyenden oluşan ve adını bir deyimden alan toplulukta şu elemanlar bulunuyordu:

TURHAN BULUŞ; 1949 Adana doğumlu. Davul Çalıyor.

CABBAR AKCAN: 1950 Adana doğumlu. Bas gitar çalıyor.

ÜNAL KAZAK: 1951 Adana doğumlu. Güzel Sanatlar Akademisi mezunu. Tüm telli sazları çalıyor.

Evet; HAYDİ magazinkolik.com okurları; KAN VERMEYE..

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.