Ahmet Ümit... KİTABI 'MUZIR NEŞRİYAT' KAPSAMINA ALINDI!

Ahmet Ümit... KİTABI 'MUZIR NEŞRİYAT' KAPSAMINA ALINDI!

Son yıllarda büyük tepki çeken “muzır neşriyat” gerekçeli sansür kararlarına bir yenisi daha eklendi. Yazar Ahmet Ümit, “Tapınak Fahişeleri” isimli kitabına sansür geldiğini duyurdu.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Ümit, “Kitap müstehcenmiş...

Sanatı, baskıyla engellemek rüzgârı hapsetmeye benzer. Asla başaramazsınız” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, “Kitabın içerisinde yer alan bazı ifade, tasvir ve görsellerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğuna” karar verdi.

İlgili maddeye göre kitap ancak “içi görülmeyen zarf veya poşet içinde” satılabilecek.

Bunların üzerinde “Küçüklere zararlıdır” yazacak.

Medyascope’tan Senem Büyüktanır'a konuşan Ahmet Ümit, kitabının çocuklar için değil yetişkinler için yapılmış çizgi roman olduğunu vurgulayarak, "Özgürce düşünüp, özgürce davranmamızı istemeyen birtakım kurullar ve yapılar, sanatın üzerinde baskı oluşturarak, kendilerine göre bir anlayış geliştirmeye ve bu anlayışı sanatçılara dayatmaya çalışıyor. Sanat yapmamızı istemiyorlar" dedi. 

'BUNLAR SANATI DA BİLİMSEL DÜŞÜNCEYİ DE BÜTÜNÜYLE ENGELLEYECEK GİRİŞİMLERDİR'

Kitapları birçok dile çevrilen ve eserleri dünyada bilinen bir yazarın sansüre maruz bırakılmasına tepki gösteren Ümit, şöyle konuştu:

"Bu pek çok açıdan yanlış bir şey. Ben eserleri 33 farklı dilde çevrilmiş ve Çin’den Meksika’ya Hindistan’dan İngiltere’ye kadar yayınlanmış bir Türk yazarım.

100’ün üzerinde kitabım yabancı dillerde yayımlandı. Ülkemin kültürünü hayatını bütün dünyaya taşıyan bir kültür elçisiyim aynı zamanda. Bütün bunları yapan bir sanatçının eserlerinin kendi ülkesinde sansürleniyor olması utanç verici bence ve bu utanç bana ait değil.

Bunlar yanlış işler, bu işlerden vazgeçmek lazım. Bunlar sanatı da bilimsel düşünceyi de hayatı da bütünüyle engelleyecek girişimlerdir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuklarımızı korumakla görevli fakat çocuklarımız korunmuyor.

Çocuk tacizlerinin en çok yaşandığı yıllardan geçiyoruz ne yazık ki müstehcenlik kararını veren kurumların yapması gereken, tacize maruz bırakılan küçük çocuklarımızın korunması."

'TEK SES KARŞI KARŞI ÇIKAN HER SES ONLARI ÜRKÜTÜYOR'

Sansürdeki asıl amacın muhalif yazarları sindirmek olduğunu söyleyen Ümit, "Asıl amaçlarının da müstehcenlik olduğunu zannetmiyorum.

Asıl amaç özgür düşünceyi engellemek, muhalif yazarları sindirmek, kendi kafalarındaki anlayışın dışında olan her şeye karşı çıkmak.

Tek seslilik istiyorlar ve bu tek sese karşı çıkan her ses onları ürkütüyor.

Bu sebeple farklı olanı tehdit olarak algılayıp, düşman olarak görüyorlar ve elbette sanat farklı olandır.

Sanatı kıymetli yapan şey de farklı olmasıdır. En kıymetli olan sanat, yeni bir şey söyleyebilendir.

Bunların anlayışı sanatla temelden çelişiyor kendi görevlerini yapmayanlar maalesef sanata saldırıp sanatı engellemeye çalışıyor, olan budur fakat bunu engelleyemeyecekler" diye konuştu. 

'ÜLKEM ADINA KAYGI DUYUYORUM'

Konuşmasında Nâzım Hikmet'e ve Sabahattin Ali'ye de değinen Ümit, şu ifadeleri kullandı: 

“Rüzgara kelepçe vurmak mümkün müdür, mümkün değildir. Rüzgarı hapsetmek mümkün müdür, mümkün değildir.

Düşüncelere, yaratıcılığa, sanata da engel olamazlar, olamayacaklar, yıllarca engel olamadılar yine olamayacaklar.

Onlar geçip gidecek bizim adlarımız yaşamaya devam edecek. Nazım Hikmet’i 15 yıl hapislerde çürüttüler bugün kitapları elden ele dolaşıyor ona yasak uygulayanlar utanç duyuyor.

Sabahattin Ali’yi öldürdüler. Sabahattin Ali’nin kitapları bugün elden ele dolaşıyor milyonlarca insan okuyor ama Sabahattin Ali’yi öldürenler utanç içinde yaşıyor. Yine aynı şey olacak ama ülkem adına kaygı duyuyorum.” 

'NİYE BENİM ESERİM POŞET İÇİNDE SATILSIN?'

Ortada utanılacak bir şey değil takdir edilecek bir şey olduğunu aktaran Ümit, "Üzücü şeyler ayıp şeyler. Niye benim eserim poşet içinde satılsın?

Utanılacak bir şey yok ki, bu bir sanat eseri. Ortada utanılacak bir şey değil takdir edilecek bir şey var. Türkiye’de bir yazar var bu yazarı dünyada milyonlarca kişi okuyor.

Bu yazarın eserini poşete koymak ne demek, bu kadar teveccühe ulaşmış bir yazarın eserine ilişkin bu kararı siz mi karar veriyorsunuz, utanç verici" dedi. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.