Altın Güvercin  Müzik Yarışması... 5 YIL ARADAN SONRA YENİDEN CANLANIYOR!..

Altın Güvercin Müzik Yarışması... 5 YIL ARADAN SONRA YENİDEN CANLANIYOR!..

Türk Pop Müziği’ne nice değerler kazandıran ve ülkemizin geleneksel tek müzik yarışması olan Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması 5 yıl aradan sonra yeniden canlanıyor.

Yaklaşık çeyrek asırdır süregelen Altın Güvercin’in mimarı Ali Rıza Türker  de “güvercinin yeniden doğuşu “ konusunda şunları söylüyor :

“ Yarışmanın 2013 yılı sonrası iptal edilmesi müzik dünyamızda tepkiyle karşılanmıştı. Aynı tepkiyi Kuşadası halkı da gösterdi ancak dönemin Belediye Yönetimi tatminkar bir mazeret göstermeden tek taraflı bir karar almıştı.

Şimdi ise seçimler öncesi Kuşadası halkı “Altın Güvercin” e sahip çıktı …”Altın Güvercin Yaşamalıdır” sloganıyla Belediye Başkan adaylarına   gerekli baskıyı kurdular.

Diğer tarafta  başta besteciler olmak üzere müzik dünyamız ise büyük bir sevinç içinde …Özlenen  heyecanın yeniden yaşatılıyor olması  İstanbul’ da da büyük bir coşku yarattı”.

Ön hazırlıklar başlarken yarışmanın bu yılki akışı ve takvimi Nisan ayında belli olacak. Buyuk bir olasılıkla Altın Güvercin’in büyük finali en geç Eylül ayında Kuşadası’nda yapılacak ve ulusal bir TV kanalından naklen yayınlanacak.

DÜNDEN BUGÜNE “ALTIN GÜVERCİN”…

Yarışmanın dünden bugüne yaşamı hoş bir müzikal yolculuğu içeriyor. Bu güzel ve anlamlı yolculuk 1985 yılının bir Temmuz akşamında Kuşadası’nda başlamıştır.

Kuşadası Festivali’nin organizasyon komitesi, Festivalin kapanış yemeğinde gelecek organizasyonları değerlendirirken nitelikli ve geleneksel bir yarışma yaratmanın yalnız Kuşadası’na değil tüm Türkiye’ye yararlı olacağı inancını dile getirmişti.

Kuşadası Belediye Başkanı Engin Berberoğlu, sunucu ve TV program yapımcısı Halit Kıvanç, Organizasyon Komitesi Başkanı Ali Rıza Türker, Sanatçılar Timur Selçuk ve Erol Eevin’in yer aldığı bu sohbette; planlanan müzik yarışmasının “beste ağırlıklı” olması uygun görüldü ve barışın sembolü güvercinden esinlenerek yarışmanın ismi “Altın Güvercin” olarak belirlendi.

1986 yılı başlarında organizasyon sorumlusu Ali Rıza Türker, yoğun araştırmalar ve çalışmalar yaparak hukukçu danışmanlarında katkısıyla “Altın Güvercin Müzik Yarışması”nın bugün 65 maddeye varan örnek şartnamesini hazırladı.

Türkiye’de birçok müzik organizasyonuna da yol gösteren Altın Güvercin Şartnamesi, yarışmaya katılacak amatör ve profesyonel müzisyenlere yarışma koşullarını anlattığı gibi, hakları konusunda da uyarmaktaydı.

Nitelikli şartnamenin önderliğinde ilk Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması 1986 yılında düzenlendi. İlk yılın birinciliğini Fatih Erkoç kazandı. 

Yarışmanın belli başlı özellikleri şunlardır.

1-) Altın Güvercin’e başvuran eserler iki aşamalı bir değerlendirmeden geçerler. Ön Eleme ve Final Jürisi puanlamalarından sonra simgesel ve parasal ödüller sahiplerine halkın huzurunda verilir.

2-) Yarışmayı her yıl, üyeleri değişen bir düzenleme kurulu yürütür.

3-) Bir beste yarışması olan Altın Güvercin Müzik Yarışması, amatör ve profesyonel tüm bestecilere açıktır.

4-) Yarışmanın büyük finalinde, finalist eserleri her yıl kurulan yarışma büyük orkestrası canlı olarak icra eder. Play-Back kesinlikle yapılmaz. Ve yarışmanın büyük finali ulusal bir TV kanalından naklen yayınlanır.

5-) Demokratik ve şeffaf bir sistem uygulanan yarışmanın her ayrıntısı şartnamede belirtilmiştir.

Kurallarla örülü bir sistem içinde yaşayan Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması, birçok anlamda Türk Pop Müziğine güç kazandırmıştır. Genç yetenekleri kitlelere tanıtmış, yeniden

popüler olmak isteyen eski yorumcuları ödüllendirmiş, müziğin sanayi yönüne bir çark getirmiştir. 

Yarışmaya bugüne dek 6000 civarında eser gönderilmiştir. Her yıl gönderilen ortalama eser sayısı 200-250 civarındadır. 

Altın Güvercin Müzik Yarışmaları, 1986 ve 2013 yılları arasında 21 kez düzenlenmiştir. 1991-1993 tarihleri arasında İstanbul’da “İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması” adıyla yaşatılmıştır.

21 yıldır düzenlenen Güvercin yarışmalarında; Fatih Erkoç, Harun Kolçak ve Aşkın Nur Yengi, Cem Karaca, Asya, Eda ve Metin Özülkü, İzel, Çelik ve Ercan, Bora Ayanoğlu, Suavi, Burak Uçkun, Mert Ekren, Şebnem Özsaran, Tayfun Duygulu, Işın Karaca ve Neslihan Demirtaş gibi popüler isimler büyük ödüle kavuşmuşlardır.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.