Aşık Veysel, Hümeyra'nın elindekine baktı baktı ve şöyle dedi: `KARNI VAR... KALÇASI VAR... AYNI KADIN GİBİ...'

Aşık Veysel, Hümeyra'nın elindekine baktı baktı ve şöyle dedi: `KARNI VAR... KALÇASI VAR... AYNI KADIN GİBİ...'

Güzel İstanbul'umun kibar ve beyefendi Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Boğaziçi Köprüsü'ndeki trafik keşmekeşinden çıldırma etme noktasına gelen İstanbullular'a bir öneride bulundu:

-İstanbul dışına tatile çıkın!

Sanırsınız ki teklifte bulunduğu kişi, Kentuki Frayt Çikın..

Bakırköy'de oturuyorum.. Değil Anadolu yakasındaki kız kardeşim Alev'i görmeye gitmek, cumartesi- Pazar tatiline bile çıkamıyorum.. Günüm; yeni kitaparım üzerinde çalışarak geçiyor..

Geceleri mi?..

Sizi gidi siziiii..

Bu sıcakta PTT (pijama + terlik + televizyon) durumları.. Ama P yani pijama yok kuşkusuz.. Yarı üryan.. Eee; bu da tek yaşamanın verdiği rahatlıktan..

Son haftalarda ilgiyle izlediğim bir program var.. Star TV'de.. 'Benzemez Kimse Sana..' Geçtiğimiz haftalarda Uğur Arslan'ın Barış Manço'yu, Bay J'nin de İlhan İrem'i taklit edeceğini duyunca takıldım.. Şimdi de tiryakisi oldum..

Ramazan ayının ilk gününe rastlayan programdan da bir star çıktı: Aşık Veysel tiplemesiyle Cem Kılıç.. Jüri dahil, stüdyoda bulunan tüm konukları göz yaşlarına boğan Cem'in canlandırdığı Aşık Veysel için sevgili Erol Evgin, 'Onu tanıma fırsatım olmadı ama bizim kuşaktan Fikret Kızılok yakından tanıma ve dost olma şansını bulmuştu' dedi..

Oysa bir de Hümeyra vardı Aşık Veysel'le tanışma şansını bulan..

Hümeyra; 'Avrupa Yakası' adlı televizyon dizisindeki anne rolü ile yeni kuşak tarafından da tanınmıştı.. Şimdilerde de Kanal D'de yayınlanan 'Annem Uyurken' dizisiyle yeniden ekrana gelmeye başlayan Hümeyra..

Müzik hayatında Aşık Veysel'in çok büyük bir yeri olan 'şarkıcı' Hümeyra'yı anlatmak istedim sizlere..

Yağmurlu bir sonbahar akşamı, beş kişi bir dolmuşta evlerine dönüyorlardı [1966]. Şoför radyoyu açtı. Aşık Veysel'in türküleri çalıyordu. Önde şoförün yanında oturan genç kız, pür dikkat kesilmiş türküleri dinliyordu. İçi ezik, gözleri dolu dolu. Evine varır varmaz aldı gitarını hemen eline. Başladı az önce radyoda dinlediği türküleri çalıp söylemeye.

Mayıs 1969'da Hümeyra'nın ilk plâğı yayınlandı. Ön yüzünde Aşık Veysel'den 'Güzelliğin On Para Etmez', arka yüzünde Karacaoğlan'dan 'Ölüm'?

Aynı yıllarda bir dost meclisindeyiz. Hümeyra, Aşık Veysel'in huzurunda ona gitarıyla, bestelediği Aşık Veysel şiirlerini dinletiyor. Veysel, şaşırmış soruyor:

-Kim bu benim şiirlerimi okuyan kız? Adı ne, sanı ne? Tarif edin onu bana!

'Ustam; kara gözlü, kara kaşlı, selvi boylu bir kız. Adı da Hümeyra...'

-Verin bakayım bana, çaldığı o garip sazını!

Alır gitarı eline. Uzun uzun inceler. Ve devam eder:

-Sapı çok geniş, telleri de çok. Karnı var, kalçası var. Aynı kadın gibi? Adı ne bunun?

'Gitar...'

-Gitar demek [Sonra Hümeyra'dan yana döner] Ağzına sağlık kızım, pek güzel okumuşsun. Tebrik ederim evlâdım?

Hümeyra, 1947 yılında Ankara Hukuk Fakültesi Dekanı Muvaffak Akbay'ın kızı olarak dünyaya gelmişti. 5 yaşında baleye başladı. 21 yaşına geldiğinde gitar çalıp, besteler yapan, sekreterlik, muhabirlik hatta mankenlik ve foto-modellikle uğraşan, içi müzik sevgisiyle dolu, kıpır kıpır bir genç kızdı.

Yıllar geçti. Cahit Sıtkı'nın şiirleri daha çok ölüm üzerineydi ya.. Ve Hümeyra yıllar aradan sonra bir 'ölüm' öyküsüyle Yahya Kemal Beyatlı'nın 'Sessiz Gemi'siyle kendini aştı.

Türk Halk Şiiri'ne karşı büyük tutkusu olduğunu söyleyen Hümeyra, 'Geri Dönülmez Yoldayım/ Ey Sevgili Sevgilim' ile ününü devam ettirdi. Yıllar sonra yapılan çıkışın bir devamı gerekliydi. Plâk şirketi yöneticileriyle günler geceler boyu süren toplantılar yapıldı. Ve sonunda Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'Otuz Beş Yaş' şiiri üzerinde karar kılındı.

Hümeyra, o yıllarda 28'inde çiçeği burnunda bir yorumcuydu [20 Ağustos 1975]..

Hümeyra'nın bu plâğı Odeon Plâk etiketiyle piyasaya çıktı. O yıllarda Odeon'un starı Ajda Pekkan'dı. Bir rivayete göre 'Otuz Beş Yaş' şarkısını plâk yapması için teklif önce Ajda Pekkan'a götürülmüş ancak Süperstar, 'Bu şarkıyı plâk yaparsam herkes beni 35 yaşımda sanır. Ondan sonra yıllar boyu bu böyle gider' diyerek geri çevirmişti. Ve şarkıyı plâk yapmak da Hümeyra'ya kısmet olmuştu!

Hümeyra, şimdi 65'inde.. Dimdik ayakta.. Oyunculuğuna kimse bir ses edemez.. Edemez de.. Ancaaak; artık yeni Hümeyra şarkıları dinlemenin zamanı da değil midir?

Ben; yorumcu Hümeyra'yı daha çok seviyorum.. Çok özledim..

[email protected]

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.