Ayla Algan... 'ANNEM BANA MERAKLI OLMAYI ÖĞRETTİ!'

Ayla Algan... 'ANNEM BANA MERAKLI OLMAYI ÖĞRETTİ!'

Cine5 ekranlarının sevilen programı İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’ye tiyatro sahnelerinin ve ekranların sevilen ismi usta sanatçı Ayla Algan konuk oldu.

“Annem bana meraklı olmayı öğretti”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de hayatının kilometre taşlarını anlatan Ayla Algan sanatçı bir ailenin içinde doğmuş. “Tek çocuktum, annem çok gırgırdı. Annem hem ressam hem stilist, heykeltraştı,  öyle bir kadın. Cumhuriyet kadınıydı. Biz çocukken fakirdik, ama çok mutluyduk, oyuncağı bile kendimiz yapardık o yüzden yaratıcı dramayı yapmak istedim. Şarkı söylemeyi çok seviyordum. Annem Nevzat Tasman 5 tango yazmıştı.30’lu yıllarda ilk Türk terzihanesini kuran kişiydi. İbrahim Çallı’nın öğrencisiydi. Heykeltraştı aynı zamanda. Mumyadan adamlar müzesinin ilk denemesini yapmıştı.  Annem bana meraklı olmayı merak ettiğimi sonuna kadar araştırmayı ve bilgi edinmeyi öğretti. Sev sevme araştır sevmezsen yapmazsın derdi. Ben de kızıma öyle öğrettim.” diyerek paylaştı.

“Yaratıcı drama öğrencimin babasına da yol gösterdi”

Çocuklarla yaratıcı drama çalışmalarında başarılı dönüşler olduğunu anlatan Ayla Algan bir öğrencisinin babasına da yol göstermiş .” Bir gün bir kız öğrencimin babası geldi.

Kızım  harika gelişti, katılımcı oldu, sen ne diyorsun dedi. Ben de bir senedir yaptığımız gözlemcilik var dedim. Güneş batarken, başka yerde doğar dedim. Bir sene sonra aradı, iflas ettim, ölmeyi bile düşündüm. Sizin o lafınız bana o kadar dayanak verdi ki. Yeniden güneş doğacak dedi.” diyerek anlattı.

“Holywood’u istemedim”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de   oyunculuk geçmişini de anlatan Ayla Algan Amerika’da Holywood’un efsane isimlerinin gittiği “Actors Studio” da eğitim görmüş. Barbara Streisand’ın başrolde oynadığı filmdeki rolü geri çevirmiş. “Orada Colombia Pictures bu rolü ilk bana geldi. Funny Brice bana gerçek benzeyen oynasın dedi ben çok benziyordum. Annemden şarkıları ezber biliyordum. 8 senelik sözleşme imzalıyorlardı. Sözleşmeyi imzalayınca ne verirlerse oynamak zorundasın. Türkiye aleyhine bir şey de söyletebilirlerdi. İstemedim.” diyerek paylaştı.

Müjdat Gezen ve Ali Poyrazoğlu’nun istediği  rolü ben oynadım”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de  Tiyatro dünyasının duayen ismi Muhsin Ertuğrul’un hayatında önemli bir yeri olduğunu anlatan Ayla Algan, Müjdat Gezen ve Ali Poyrazoğlu ile ilgili bir anısını da paylaştı. Herkesin merakla beklediği Hamlet rolü için kendisinin seçilmesine Gezen ve Poyrazoğlu çok bozulmuş. “Tiyatroda kim oynayacak Hamlet’i demişler. Ali  Müjdat’a “ya sen ya ben oynarız genciz ya” demiş. Ben çıkınca çok sinirlendiler. Haklılar, Konservatuarı oku bir kadın çıksın rolü alsın. Hayır deseydin ya dediler. Ben de nasıl hayır diyeyim, oynamak istiyorum dedim. İkisiyle de fırsat buldukça görüşürüz. Hele Müjdat hastalıktan korkar ama “kan vermem lazımsa veririm Beklan Abi’ye demişti. Unutamam. O kadar seviyordu.” diyerek paylaştı.

“ Şener Şen Keloğlan ben annesiydim”

Tiyatro sahnesinde birçok oyuncuyla aynı sahneyi paylaşan Ayla Algan Şener Şen ile de Almanya’da birlikte oynamış. “Berlin Türk Tiyatrosu Bekla’nın kurduğu bir tiyatroydu. Peter Steine Senatodan para çıkarttı, bir dönem o parayla giden oyunlar sergiledik. Sonra Beklan Tuncel Kurtiz’e gel dedi. Çoluk çocukla bir yere kadar, fabrikada çalışan çocuklar oyuncularımızdı. Peter Steine çocukları sevmezdi son dönemde çocuk oyunun koyduk sahneye, Şener Şen Keloğlan’ı oynadı ben de annesini. bizdeki anne çocuk ilişkisi kan kana can canadır. Bütün Alman çocukları resimlerinde annesi ve kendini ayrı çizer, ilk defa kendilerini anne çocuk beraber çizdiler” diye paylaştı.

“Sinema oyununu Sadri’den öğrendim”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de  sinema dünyasındaki rol arkadaşı Sadri Alışık’tan da bahseden Ayla Algan “Sinema oyununu Sadri’den öğrendim. Bir sahnede öyle ezber girdik ki, kapıdan giriyoruz üstümüzü çıkarıyoruz, piyano çalıyoruz. Atıf Yılmaz “dur” demiyor. Baktık. “Tiyatro gibi seyrediyorum daldım dedi.” diyerek anlattı.

Zeki Müren Klasik Türk Müziğinin Muhsin Ertuğrulu’ydu”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de Zeki Müren’den de bahseden Ayla Algan “O şimdi olsa bizi  dinlerdi. Arardı çok teşekkür ederim çok incesin derdi. Klasik Türk Musikisinin Muhsin hocasıydı. Adap bilirdi. iki üç saat önce sahnede hazırlanmaya giderdi. Beklan, bizimkiler bile böyle yapmıyor derdi.” diyerek paylaştı.

“İbrahim Tatlıses’in söylediği ağıttan çok etkilendim”

İbrahim Tatlıses’in söylediği Kürtçe ağıttan çok etkilendiğini anlatan Ayla Algan Tatlıses ile karşılaştığında “nerde o türkülerin nerde ninenin ninnileri” diyerek sitem etmiş. “İbrahim Tatlıses bir Kürt ağıtı söyledi, çok etkilendim. Çok güzel bir ağıttı.” diyerek anlattı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.