Şahika TÜRKEN

Şahika TÜRKEN

BAYRAMDA BESLENME DENGEMİZİ NASIL KORUYALIM ?

 

Uzun süren karantina ve bir aylık ramazan döneminin ardından hepimize iyi gelecek bir bayram bizleri bekliyor. Korona virüs tedbirleri kapsamında kalabalık akraba ziyaretleri olmasa da ailemizle geçireceğimiz güzel bir bayram sabahı bizleri bekliyor. Ramazan döneminde uzun süren açlık ve tek öğün beslenme sebebiyle yavaşlayan metabolizma sonrası sofraların zenginliğine kapılıp büyük porsiyonlar ve ağır yemekler yemek hem bu 3 günün ardından tartıda sürprizle karşılamamıza hem de hazımsızlık, kan şekerinde dengesizlikler ve tansiyon gibi problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle kalori hesabı yapmadan yapacağınız güzel bir bayram sabahı sonrası dengeyi sağlamak çok önemlidir. Peki nasıl sağlanır bu denge?

  1. Bayramın ilk sabahında kahvaltıda serbest beslenin diğer öğünlerinizi salata ve sebze ağırlıklı beslenin. Salatalarınıza ekstra yağ ve sos eklemeyin.
  2. Çok çeşit içeren sofralarda tüm yemek çeşitlerinden yüksek porsiyonlarda ayrı ayrı atıştırmak yerine tabağınıza her birinden minik porsiyonlar alın ve bitirmeye çalışın. Ayrıca küçük tabaklar kullanmak tabağınızı daha dolu göstereceği için gözün de doymasını sağlar.
  3. Geleneksel şerbetli tatlılar, çikolata veya şeker yerine sütlü tatlılar, meyve salataları veya dondurma tüketin. İkramlık olarak hurma, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveleri ceviz. badem gibi kuruyemişlerle servis edin.
  4.  Baklava, sarma, börek gibi şeker içeriği yüksek gıdaların yanında kan şekerini dengelemek için çay, kahve, limonata, meyve suyu gibi içevekler yerine süt, yoğurt, ayran, kefir gibi ürünleri tercih edin.
  5. Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız sevdiğiniz tatlının arzuladığınız miktarının yarısını tüketin ve izleyen öğünlerde ekmek ve meyve tüketiminizi sınırlandırıp sebze/salata tüketiminizi artırın.
  6. Sohbetlere en çok yakışan çay, kahve gibi içecekler diüretik olduğundan, böbrek sağlığı açısından içtiğiniz her bir bardak çay/kahve için su tüketiminizi artırın veya bunların yerine maden suyu, bitki çayı gibi midenizi rahatlatacak içecekler tercih edin.
  7. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle dışarı çıkamadığımız için evde 45 dakikalık egzersiz programlarıyla aldığınız ekstra kalorileri yakın.
  8. Bayram süresince iştahınızı ve tatlı isteğinizi bastırmak adına karanfil, tarçın ve limon ilaveli su için.
  9. Bayramın olmazsa olmazları: Sarma, börek, baklava! 10 adet yaprak sarma için beslenmenizden 2 dilim ekmek azaltın; 1 dilim börek için beslenmenizden 2 dilim ekmek + 1 dilim peynir azaltın;  1 dilim baklava için beslenmenizden 1 dilim ekmek + 10 badem/fındık/2 ceviz + 2 porsiyon meyveyi azaltın.
  10. Bayram günlerinde sadece bir öğün için kendinizi ödüllendirin ve sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar yiyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun sofraların tadını beraber yapılan sohbetlerle çıkarmaya çalışın.

Herkese sevdikleriyle geçireceği tedbirli, mutlu, sağlıklı, şeker tadında bayramlar  J

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.