'Ben Nazım'... DÜNYA PROMİYERİ HARBİYE'DE YAPILDI!

'Ben Nazım'... DÜNYA PROMİYERİ HARBİYE'DE YAPILDI!

Zülfü Livaneli, "Ülkeler büyük evlatlarıyla nefes alır. Bizim ülkemizin en büyük evlatlarından biri Nazım Hikmet'ti" dedi.

Nazım Hikmetin hayatını, Zülfü Livaneli şarkılarının yeni düzenlemeleri ve Engin Hepileri’nin başarılı oyunculuğuyla sahneye taşıyan biyografik müzikal Ben Nazımın dünya prömiyeri Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosunda dün gerçekleşti.



“NEFES BORUMUZDU”

Zülfü Livaneli, “Ülkeler büyük evlatlarıyla nefes alır. Bizim ülkemizin en büyük evlatlarından biri Nazım Hikmet’ti” dedi.

Livaneli şunları söyledi:

“Nazım Hikmet bizim nefes borumuzdu, bizim kuşak için deniz feneriydi. Edebiyat dilimizi geliştiren ve Türkçeyi dünya dilleri arasında edebiyat dili olarak kabul ettiren 20. yüzyılın en büyük şairlerinden biriydi.

Ama ne yazık ki benim gençliğimde Nazım Hikmet, Türkiye’de yasaktı.

Kendi dilinde, kendi ülkesinde kitapları basılmıyordu. Kendisi şöyle demişti;

‘Biliyorum şu an dünyanın her yerinde kitaplarım çıkıyor ama kendi dilimde kendi ülkemde yasak.’

Ama inanıyordu ki bir gün kendi dilinde de kitapları basılacak, şarkıları söylenecek.

İlk defa 1960’tan sonra bir kitabı çıktı; Kuvayı Milliye Destanı. Kitap evinin önünde kuyruk oluşturduk.

Müthiş bir heyecandı bizim için. Daha sonra Stockholm’de Nazım Hikmetin yaşadığı kaderi bizim kuşaklar da yaşadı Stockholm’de sürgüne gitmek zorunda kalmıştık.

Evimizin yanında bir orman vardı ben orda her gün yürüyordum karlara bata çıka.
Elimizde 8 ciltlik Nazım Hikmet şiirleri vardı Bulgaristan’da basılmış. Ve ben o şiirlerden birini, hem de tanınmamış birini kafamda dolaştırıp duruyordum.

Sonra o bir gün besteye dönüşte ve daha sonra bu besteler devam etti.

Nazımın şiirlerinden yaptığım besteler beni bir parça onun eserine hizmet eden, ondan daha genç biri olarak o skalaya yerleştirdi.”

1970’TEN BU YANA ŞİİRLERİNİ BESTELİYOR

Dünya standartlarında bir hikâye anlatıcılığıyla Türkiye’ye yeni bir müzikal anlayışı getirme hedefiyle yola çıkan biyografik müzikal Ben Nazım, 1970’ten bu yana Nazım Hikmet şiirlerini besteleyen usta sanatçı Zülfü Livaneli’nin tüm dünyada yorumlanmış şarkılarından oluşuyor.

Müzik direktörlüğünü ve 40 kişilik Symphonista Orkestrasının şefliğini Rengim Gökmenin üstlendiği müzikalin rejisi ve koreografisi Mehmet Balkanın imzasını taşıyor.

Metinlerini Şirin Aktemur’un kaleme aldığı  Ben Nazım müzikali için Livaneli bestelerinin yeniden düzenlemelerini ise Tolga Taviş yaptı.

Müzikal, Duende Global prodüksiyonu olarak sahneye konuyor.

Sanatseverleri, Nazım Hikmetin hayatına ve aşklarına tanıklık etmeye çağıran Ben Nazım müzikali, prömiyerinin ardından yurtiçinde ve yurt dışında sahnelenmeye devam edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.