BEYOĞLU'NUN PEZOLARI 6. FİLO ASKERLERİNE NE  YUTTURMUŞTU?

BEYOĞLU'NUN PEZOLARI 6. FİLO ASKERLERİNE NE YUTTURMUŞTU?

Bende tiryakilik yaratan bir dizi var: denizci Ali Akarsu'nun Hollandalı Carolin'le yaşadığı yasak aşkı ve bu aşkın bir aileyi nasıl parçaladığını anlatan 'Öyle Bir Geçer Zaman ki..' Bir kere konu 1967 yılında geçiyor. İki; adını Erkin Baba'nın en muhteşem şarkılarından birinden alıyor. Erkan Petekkaya, Ayça Bingöl, Yıldız Çağrı Atiksoy, Farah Zeynep Abdullah, Aras Bulut İynemli, Emir Berke Zincidi ve Wilma Elles'ten mahpus damındaki kadın mahkumlara kadar herkes oyunculukta zirvede. Yönetmen Zeynep Günay Tan; 1 numara. Ya senarist; Coşkun Irmak.. 67 olaylarını öyle bir irdelemiş ki..

Tu dolara gud kadın! 1967'de İstanbul'a inen Amerikan 6. Filo askerlerinin başına gelmeyen kalmamıştı. Dolmabahçe'ye demirleyen gemiden çıkan Amerikalı askerleri önce yankesiciler çarptı. Ardından Beyoğlu'nun tanınmış pezevenkleri o askerlere 'Tu dolara gud kadın' yani '2 dolara hoş kadın' diye eşcinselleri yutturmuştu.. 6. Filo'nun askerleri, 15 Temmuz 1968'de ise devrimci gençlerin gazabına uğrayıp ve Türkiye'ye geldiklerine bin pişman olacaklardı. Bir pavyonda 150 kuruş için hesaba itiraz eden üç Amerikalı er dışarı çıktıklarında üzerlerine boya ve katran atılmıştı. Dizide ise yanlarındaki Türk konsomatrislerle bağıra çağıra Amerikan Marşı'nı söyledikleri için aynı akıbete uğrardılar.

O zamanki iddialara göre; Milli Türk Talebe Birliği 6. Filo'yu desteklemek, Amerikan askerlerini Türk topraklarından çıkarmak için harekete geçen devrimci gençlere karşı kullanmak için genel merkezlerini silah deposu haline getirmişlerdi. Nitekim 5. bölümün sonunda izlediğimiz gibi Dev-Genç'li bir avukatın kapısında bomba patlattılar. 6. Filo'yu protesto eylemlerinde yer alan Deniz Gezmiş ise 30 Temmuz 1968'de bu eylemlerden dolayı tutuklandı ve 20 Eylül'de serbest bırakıldı.

Nesrin Sipahi tam isabet! Film müziklerine imza atan Nail Yurtsever ve Cem Tuncer'e de kocaman bir alkış! 5. bölümde bir ara radyodan Nesrin Sipahi'nin sesi duyulur. O unutulmaz sesiyle 'Ellerim Böyle Boş mu Kalacaktı' adlı şarkıyı söylemektedir. Nesrin Hanım, bu plağı 1968 yılında Odeon firması hesabına yaptı. Yani 6. Filo'nun İstanbul'a ikinci kez geldiği yıl. 45'liğin arka yüzünde de 'Böyle mi Olacaktı Bu Aşkın Hikayesi' adlı eser bulunmaktaydı. Yani Nesrin Hanım'ın şarkısı da tam isabetti!

Başarının sırrı! Peki bu dizinin başarısının sırrı neydi? Senarist Coşkun Irmak'a göre hikayenin en çarpıcı özelliği, yalın ve derin olması: 'Bu senaryo çok yalın ve derin oldu. İçinde umut barındırıyor ve izleyiciyi en çok çeken nokta da bu bana kalırsa' diyor. Yönetmen Zeynep Günay Tan ise seyirciyi yakalayan unsurun 'gerçekçilik' olduğuna inanıyor: 'Hikaye çok yalın ve bir o kadar da gerçek. Seyirciyi ekrana çeken de dizinin gerçekliği ve herkesin empati kurabileceği bir hikayeye sahip olması. Bir de hayatta tüm kötülükler üst üste gelirken dizide sürekli mücadele ve umut var. Karakterlerin o zorlukları nasıl atlattığını, hayatta nerelere geldiklerini anlatan bir iş.'

Ali'yi canlandıran Erkan Petekkaya da yönetmenle aynı görüşte: 'Senaryodaki gerçekliği izleyiciye aktarmak için ekip olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bunu da başardığımızı düşünüyorum. Mesela bir sahne çekiyoruz, bakıyoruz ki arkadan bir Doblo geçiyor, o sahneyi baştan çekiyoruz. Diğer dizilere göre iki kat daha fazla yoruluyoruz. Ama diziyi izlediğim zaman da çok gerçek bir şey izliyormuşum gibi geliyor.'

Facebook güzeli Wilma! Hikayedeki inandırıcılığı ve gerçekliği artırmak için kadroda yeni yüzlerin olması gerektiğine inanan yapımcılar, bu nedenle birçok genç oyuncu adayıyla deneme çekimleri yapmış. Ekibin en çok zamanını alan konu ise Ali'nin yasak aşkı Carolin'i kimin oynayacağı olmuş. Bu rolü yabancı bir oyuncunun canlandırması isteniyormuş, ancak çekime iki hafta kala hala ortada Carolin'i oynayacak biri yokmuş. Sonunda Facebook'a ilan verilmiş ve böylece yollar Alman oyuncu Wilma Elles'le kesişmiş. Minik başrol Osman için de yaklaşık 300 deneme çekimi yapılmış. Ve sonunda 5 yaşındaki Emir Berke Zincidi'de karar kılınmış. Dizinin bu kadar çok sevilmesinde en büyük etkenlerden biri de, 'küçük' Emir Berke'nin 'büyük' oyunculuğu kuşkusuz. Aynı zamanda hikayenin anlatıcısı olan Osman, zaman içinde büyüyecek ve günümüzde 40'lı yaşlara gelecek. Şimdi dizi takipçilerinin en çok merak ettiği, sesini duydukları ama henüz yüzünü göremedikleri 'yetişkin Osman'ı kimin oynayacağı. Osman'ı, onu seslendiren Taner Birsel'in canlandıracağı söyleniyor, ancak henüz dizi ekibinden bir açıklama yapılmış değil.. İzlemeye ve beklemeye devam ediyoruz..

[email protected]

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum