Burhan Çaçan... "İBRAHİM TATLISES'E HER YEDİĞİM LOKMADA DUA EDİYORUM"...

Burhan Çaçan... "İBRAHİM TATLISES'E HER YEDİĞİM LOKMADA DUA EDİYORUM"...

Türk Halk Müziği'nin dev çınarı Burhan Çaçan, hayatı ve sanatıyla ilgili bilinmeyen tüm gerekçeleri anlattı.

12 KARDEŞTEN AYRIYDIM

1960 yılında Ağrı'nın Eleşkir ilçesinde 12 çocuklu bir ailenin oğlu olduğunu söyleyen Burhan Çaçan "12 yaşında Erzurum'a gittim. Bu yüzden kendimi yarı Erzurumlu görüyorum.14 yaşında TRT Erzurum Radyosu'nun açmış olduğu sınavlara girdim. Orada birinci oldum ve 15 yaşında şöhreti yakaladım. Nida Tüfekçi ve Mehmet Özbek gibi devrin usta isimlerinin jüriliğini yaptığı imtihanda onların bile tahmin edemeyeceği uzun havalar, türküler okudum. Jüri, kimleri dinliyorsun? Bu türküleri nerden biliyorsun? diye sorduğunda, Hafız Burhan, Celal Güzelsesi dinlediğimi söyledim. Çok şaşırdılar. Nida Tüfekçi Türk Halk Müziğinde çok otorite bir insandı ve TRT 1 Radyosu'nda benimle ilgili şöyle bir yorum yaptı: 'Sen bu kadife sesinle çok canlar yakar çok güzel eserleri okursun. Sana bayıldım' demişti."

REKLAM İLE YARDIM OLMAZ

Günümüzün işadamları ve sanatçıları yanlış bir yol izliyor diyen Çaçan,"Bize Atalarımız şöyle bir nasihat bırakmış; Sağ elin verdiğini sol el görmez. Ben de belki bir çok sanatçı ve iş adamında daha fazla yardıma koşanlardanım. Ama yardımda bulunduğum kişi ve kurumları çıkıp ekranlarda reklam edersem verdiğim hayrın sevabını değil günahını alırım. Bu çok yanlış ya çıkın adam gibi gidin yardımınızı yapın ve huzur içinde evinize gelin. Ne öyle televizyonlarda bağıra bağıra şu kadar yardım yapıyorum yaptım gibi sözler. Ardından da yapmıyorsunuz. Bu çok günahtır."

BU ÜNLÜLERE ÖLÜMÜ HATIRLATMAK LAZIM

Sanat ve sosyete dünyasında akıl almaz şeylerin yaşandığını hatırlatan Çaçan, "Arkadaşlar kendinize gelin. Dünya sizin olsa ne olur? Kainatın sahibi olsan ne yazar? Arkadaşlar ölüm var ölüm. Allah aşkına ölümü düşünün ve öyle yaşayın. Siz halka örnek olması gereken insanlarsınız. Sizleri ekranlarda gazetelerde okuyan insanlara kötü örnek oluyorsunuz. Hazreti Ali'ye birileri gelip sürekli ölüm var diye hatırlatırmış, Ali 40 yaşına geldiğinde saçları beyazladığında demiş ki artık bana ölümü hatırlatmayın size de illa birileri ölümü hatırlatmak zorunda mı? Yapmayın etmeyin kalp kırıp ah almayın" diye konuştu.

İBRAHİM TATLISES'E DUA EDİYORUM

"Türkiye de bir İbrahim Tatlıses gerçeği var. Bunu kimse görmezden gelemez. Ben o piyasada varken hiçbir zaman bir televizyon programı yapmayı düşünmemiştim. Ancak onun başına böyle bir talihsiz olay gelince çok üzüldüm ve ona her namazımda, her yediğim lokmada dualar ettim. Allah onu yeniden bize bağışladı. Bende tıpkı onun gibi otelcilik, turizm ve tekstil işleriyle geçimimi sağlıyorum. Eğer bu sektörde olmasaydım çoktan yok olup giderdim. Allahın bu günün şükürler olsun iş yerlerimde onlarca insan ekmek yiyor ve ben kazanıyorum"

TELEVİZYON PROGRAMI YOLDA

Yıllardan beri Televizyon programı yapmayı düşündüğünü anlatan Çaçan,"Çok önemli bir kanalda Burhan Çaçan programı yapacağım. Çünkü sektörde büyük bir boşluk var. Bu boşluğu ancak benim gibi bir sanatçı doldurur" dedi.

BEN KENDİMİN FARKINDA DEĞİLDİM

"Sanat dünyasına ilk adım attığım dönemlerde o zamanın değerli sanatçıları tarafından çok takdir aldım. Ben onları dinlerken bu sesimle herhangi bir parçayı okuyamam düşüncesi vardı. Sonradan aralarına girdiğimde kendimin farkına vardım. Amacım dünya sanatçısı olmaktı. Bundan yıllar önce. Long play yapmak için yurt dışından da teklifler aldım. Ben bu ülkede doğmaktan gurur duyuyorum. Ben Türkiye'de yaptığım işlerle de gurur duyuyorum, seviliyorum ve insanımızı seviyorum. Ortadoğu'da birçok ülkede Arabistan'da Türkmenistan'da sevilen bir sanatçıyım. Bunun yanında dünya sanatçısı da olmayı isterdim. Bu da imkân meselesidir."

SON 10 YILDIR TEK ŞARKILIK ALBÜMLER HAZIRLANIYOR

"İnsanlar para verip albüm alıyor. Tek şarkıyla çıkış yapıyorlar, beğeniliyor. Albümü aldığınızda diğer eserler dinlendiğinde beğenilmiyor. Tüm eserlere çıkış şarkısı kadar özen gösterilmiyor. Kazandığımızı hak etmemiz gerekir. İnsanlarımızın da sevdiği sanatçılara sahip çıkıp korsana hayır demesini istiyoruz. Sevip inandıkları sanatçılara sahip çıksınlar."

BU DÖNEMDE TELEVİZYONA ÇIKMAK AKIL İŞİ DEĞİL

"Erzurum Radyosu'nda 3 yıl kaldıktan sonra televizyonun yeni kuruluş yıllarında siyah beyaz dönemde yöresel yayın vardı, o zaman orada çıkıyordum. Şimdi televizyonlara çıkmak marifet değildir. Eskiden televizyona çıkan insanlar parmakla gösterilirdi. Şimdi beş çayları bile televizyonda yapılıyor. Milletin yatak odası televizyonda konuşuluyor. Buna dur diyecek olan yine halktır. Bu tarz yayın yapanları protesto edin. Gerçekten işini yapan insanlar ekranlarda görünsün. Bu şaklabanlığa son verecek olan halktır. Çok değerli sanatkâr insanlar var, işleriyle ve kişilikleriyle. Onlar dururken 3-5 kişiyi çıkartıp da milletin gözüne sokmaya kimsenin hakkı yok. Yayın kuruluşlarının yönetimindeki insanlara da sesleniyorum; sizinde evlatlarınız var. İyi bir nesil için, kültürümüzü iyi anlatan, iyi araştıran insanlara yer versinler. Bu iğrençliği, çirkefliği ortadan kaldırsınlar. Benim herkes gibi o televizyon bu televizyon diye bir egom yoktur. Kimseler bilmez belki ama her sanatçıdan çok iş yapıyorum. Halk konserleri, özel konserler? Bunları medya yansıtmıyor. Gerekte yok. Beni sevenler böyle seviyor."

33 YILI GÖZÜNÜZÜN ÖNÜNE GETİRDİĞİNİZDE, EN İYİ DÖNEMİ NE ZAMAN YAŞADINIZ?

"Hayatımda dönemler oldu. Bunlardan birincisi, ilk şöhret olduğum 1984 yılında profesyonel müzik hayatım başladı. 1997'ye kadar kendi dalında tektim. 1997'den sonra kendimi biraz geri çektim. İnsanların kendi aralarındaki haksızlık durumuna kızdım. 1995 yılında "Neden Geldim İstanbul'a" isimli bir kaset yapmıştım, nerdeyse 1,5 milyon satış yapmıştı. Bir baktım ki benim yerime başkalarına ödül veriyorlar. Ödül verilen albüm 50 bin satmamış, ama ödül alıyor. O dönem biraz kızgınlığım oldu."

33 YIL İÇERİSİNDE 27 ALBÜM YAPTI BURHAN ÇAÇAN. BU 27 ALBÜM ARASINDA EN ÖNEMLİ 3 ALBÜM HANGİSİYDİ?

" "İpek Mendil", "Ayaz Geceler" ve "Neden Geldim İstanbul'a". Bu arada bunlar sadece kasetlerin isimleri. Bu albümler de "Memik Oğlan", "Ben Yarime Neler Alayım", "Göç Oldu", "Yağ Yağmur", "Vurun Dalgalar", "Sende Kaldı Yüreğim", "Yaradana Kurban" gibi bir çok eserlerde imza attık. Bunlarda insanlarımız tarafından çok sevildi. Türkiye de kendi kuşağında birçok eseri ben okudum. Bunlardan Mühür Gözlüm, Geceler Yârim Oldu, gibi birçok eser benimle sevildi."

"Bizi buralara getiren halktır. Sanat hayatımda kıskançlıklar gördüm. Başarım kıskanıldı ve bana köstek olan, önümü kesmek isteyenlerle karşılaştım. Allaha şükür hepsini atlattım."

İSTANBUL'DA ZOR GÜNLER

3 yıl aradan sonra çok önemli bir albüm yaptığını söyleyen Burhan Çaçan,"İstanbul'da Zor Günler" çok önemli bir eser. Gerek reklamına gerekse tanıtımına büyük paralar harcadım. Albüm de 4 şarkı bana ait ve 2 şarkıya klip çektik. Eğer kısmet olur ise ilerleyen yıllarda bu güne kadar yaptığım tüm albümlerde bulunan hit şarkı ve türkülerimi iki ayrı albümde toplamak istiyorum" dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum