ÇALINTILAR.. PARDON `Ç'Yİ YANLIŞ BASTIM.. ALINTILAR!

ÇALINTILAR.. PARDON `Ç'Yİ YANLIŞ BASTIM.. ALINTILAR!

Yetmişli yıllarda HEY Dergisi'nde yayınlanan röportajlarımdan derlediğim dördüncü kitabım 'Hey Gidi Günler/ Bir Best Offf Çeksem- 70'li Yıllar' Eylül 2007'de çıktı. Sağolsun sevgili medyamız ve televizyonlarımız sayesinde Mısır'daki Duyma Engelli Sultan bile duydu..

Ocak 2008'de 'Hey Gidi Günler' adını taşıyan bir kitap daha çıktı. Bu kitapta da sahne dünyasında 'Ateş Böceği Yalçın' olarak bilinen Yalçın Otağ Abi'nin [abi diyorum çünkü benden çok büyük] ünlü sanatçılarla yaşadığı anıları yer alıyordu.

Yani piyasaya 4 ay içinde iki tane 'Hey Gidi Günler' adında kitap çıkmış oluyordu.. Takmadım bile! Hadi Yalçın Abi'nin yaşı ilerlemiş, bütün kitapları takip edip, bir bir adlarını kontrol edecek değil ya! Ama kitabı piyasaya çıkaran yayınevinin, bu kitabın editörünün en azından benim kitabımdan haberi olmalıydı.. Olmak zorundaydı!

Güldüm geçtim..

Ne zaman ki, bir 'fikir hırsızlığı' olayı gündeme geldi de bunu yazdım. Yoksa asla yazmazdım.

'Komedi Dükkanı' fikri Okan'ın mı?

Marie Claire dergisini okumadığım için doğal olarak Tolga Çevik röportajını da görmemiştim. Ne zaman ki, Günaydın Gazetesi, bu röportajdan bir alıntı yapıp yayınladı o zaman haberim oldu.

Çevik, 'Komedi Dükkanı' adlı program için bir format ararken nasıl da bir gece uyurken ilham perilerinin bu projeyi kulağına fısıldadığından sözediyordu.

Bizim 'HEY Okulu' mezunlarından, şimdi Günaydın'da yazan sevgili Rahşan Gülşan, 15 Nisan 2008 Salı günü köşesinde şöyle yazıyordu:

'Komedi Dükkanı' programının üzerine oturduğu fikri üç televizyon sezonu önce Zaga'da Engin Günaydın ile yapan ve sonra da aynı projeyi Engin Günaydın ile MyCep reklamına taşıyan Okan Bayülgen'i aradım.

Bu konu ile ilgili bir fikri olup olmadığını merak etmiştim. Ve ortaya hiç de beklemediğim bir haber çıktı. Lakin bugüne kadar susan Bayülgen, avukatı aracılığı ile Tolga Çevik, Reklam Denetim Üst Kurulu, Reklamcılar Derneği, TRT ve reklamı yapan ajansa ihtar göndermek için işlemleri başlattığını ve dava açacağını söyledi.

Şu anda tazminat arayışında olmayan Bayülgen, ihtar belgesinde tüm bu ürünlere, "Bu fikir Okan Bayülgen'den alınmıştır" ibaresinin düşülmesini istediğini söyledi. İşte Okan'ın açıklamaları:

'Amacım genç bir oyuncunun parasını almak değil. Benim genç insanlarla bir derdim yok. Türkiye bilgi çağını fikir hırsızları ile yakalayamaz. Fikir hırsızlarının, 'fikir hırsızı' olarak damgalanması gerekir. Bir genç oyuncu 'gece yattım, sabah kalktım' diye format üretemez. Bunu sahne sanatlarının doğasına aykırı bulduğum için, sahne sanatları yapmış bir kişiye bir fikrin, gece yatıp sabah gelemeyeceğini, bunların ancak yaşayan veya yaşamayan sahne adamlarının yaptıkları işlerin tekrarı ya da esinlenmesi olabileceğini düşündüğüm için bu mücadeleyi başlatıyorum.

Talebim, arkadaşın işine engel olmak değil. Bu arkadaşı, yararlandığı kaynakları açıklamak zorunda bırakmak. Bugüne kadar hep destek olmaya çalıştığım genç insanlar, kaynaklarını açıklamasalar bile 'ben buldum, ben buldum' gibilerden yalancılık yapmasınlar. Ben Televizyon Çocuğu'nun ismini koyarken bilmediğim halde sonradan bunun eski bir Müjdat Gezen filminin adı olduğunu öğrendim. Ve sonra bunu hem programımda hem de röportajlarımda defalarca söyledim.

Bu arada Zaga döneminde bu formatı uyguladığımız Engin Günaydın'ı konu ile ilgili olarak aramadım. Çünkü kendisi şu anda bu kişi ile aynı çatı altında çalışmaktadır. Bu nedenle ondan bir açıklama beklemiyorum. Bu arada bizim bu fikri Zaga'da uygulama kararımız da Engin Günaydın'ın farklı oyunculuğunu programımıza kazandırmak içindi.'

Bugüne kadar neden beklediğini sorduğumda ise hayli ilginç bir cevapla karşılaştım: "Fikri kendi adına tescil ettirmesi, TRT'ye transfer olurken Salih Kalyon'a yaptıkları ve şimdi de fikri reklam amaçlı kullanması yüzünden şimdi geçtim harekete..." Durum ciddi. Görünüşe göre önümüzdeki günlerde hayli hareketli bir telif kapışmasına tanık olacağız...

'Komedi Dükkanı' fikri Okan'ın mı?

Şimdi işin daha ilginç bir boyutuna geliyoruz! Aynı gün [15 Nisan 2008 Salı] aynı Günaydın'da Rahşan'ı okuduktan sonra iki sayfa daha çevirdim. Hergün mutlaka okuduğum iki yazardan biri olan [öteki de Hıncal Uluç ağabeyim] sevgili Yüksel Aytuğ'un köşesinde şaşırdım kaldım! Çünkü, Aytuğ yazınca hemen hatırladım. Beyazıt Öztürk'ün 'Beyaz Atlı Prens' parodileri de 'Komedi Dükkanı'nın tıpa tıp ikizi gibi değil miydi?

Bakın o gün sevgili Yüksel neler yazmıştı:

'Komedi Dükkanı' bir türlü paylaşılamıyor. Önce tv8'den TRT'ye transferi olay haline geldi. Sonra da Salih Kalyon'un ayrılması ile pek çok iddia ortaya atıldı. Sonunda Tolga Çevik, programı "konuk oyuncularla" sürdürmeye başladı. Komedi Dükkanı'nın "muhteşem bir Türk icadı" olarak lanse edilmesine ve "fikir babalığının paylaşılamamasına" ise hayret ediyorum.

Zira yıllar önce Beyaz Show'un en ilgi gören karakterlerinden biri olan "Beyaz Atlı Prens", tıpkı şimdilerde Tolga Çevik'in yaptığı gibi, görünmeyen yönetmenin birbirinden saçma komutlarını yerine getirmek için rezil rüsva olmuyor muydu? İşin daha da ilginç tarafı Beyazıt Öztürk'ün, Tolga Çevik'i konut ettiği programda "Bu fikir nereden aklınıza geldi?" diye sorup, Beyaz Atlı Prens'i hiç hatırlatmamasıydı. Şu Beyaz pek alçakgönüllü çocuk vesselam!

Haydaaa! 'Zaga' da çalıntı pardon alıntı çıktı!

15 Nisan'da çıkan bu iki haber üzerine, ertesi gün bütün magazincilerin bu haberin üzerine atlayacağını sandım.. Arlanmışım! Yazılı basında tek bir satır yoktu. Amma; Süperpoligon adlı haber sitesinde Ufuk Ertan, bu olayı gündeme getirmiş ve özetle şöyle demişti:

"Bugünlerde Komedi Dükkanı olarak ekrana gelen programın formatı Zaga içinde yayınlanıyordu ve bizzat Okan'ın fikriydi. Ancak Okan'ın Zaga'sının da formatı aslında O'nun değildi. Okan'ın Zaga'sının birebir dekoru, program içeriği yıllardır Fransa'da yayınlanan Guess The Song isimli programının kopyasıydı. Meraklıları internetten araştırabilir. Fransa'da yayınlanan Guess The Song'la Okan'ın Zaga'sı arasındaki inanılmaz benzerlik Okan'ın TV zeka karizmasını çizecek cinsten.

Evet? Okan'la Engin Günaydın'ın Zaga içindeki bölümleri bugün Komedi Dükkanı olarak TRT'de yayınlanıyor. Bunu bildiğimi bilen Okan, Zaga'nın da Guess The Song'un ikizi olduğunu bildiğimi biliyordu ve işte gece yarısı beni belki de "Teşekkür ederim ama, lütfen devamını yazma" demek için mi aradı acaba?.."

+ + +

'Komedi Dükkanı' Tolga'nın mı, Okan'ın mı Beyaz'ın mı derken 'Zaga'nın da çalıntı, pardon 'ç' harfi yanlışlıkla basıldı alıntı olduğu ortaya çıkmaz mı?

Ufuk Bey'in dediği gibi şu anda herkesin haksız olduğu bir komik polemik yaşıyoruz..

Kim haklı kim haksız hep birlikte göreceğiz?..

ÖZEL BİR NOT

Mail adresim aşağıdaki gibi değişmiştir! Tüm Magazinkolik okurlarına duyurulur!

hulusi.tunca@hotmail .com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.