ÇİN'DEN 93.OSCAR TÖRENİNE YAYIN YASAĞI!

ÇİN'DEN 93.OSCAR TÖRENİNE YAYIN YASAĞI!

Hong Kong protestolarını konu alan Nomadland’in Oscar’a aday olması üzerine Çin Hükümeti’nden sert bir tepki geldi ve yaklaşık 50 yıldır ilk defa bu yıl, Oscar Ödül Töreni’nin ülkede yayınlanmasını yasakladı.

Bu yıl 93. defa düzenlenecek Oscar Ödül Töreni'ne Çin şimdiden damga vurdu. İlk defa, Asyalı bir kadın yönetmenin Oscar'a aday gösterilmesiyle isminden gururla bahsedilmesi beklenen ülke, hükümetin sert tepkisiyle sarsılıyor.

Bu sert tepkinin nedeni ise Chloe Zhao'nun yönetmen koltuğunda oturduğu Nomadland filminin 2019'da Hong Kong demokrasi protestolarını ekranlara yansıtması olarak gösteriliyor.

Hong Kong’da büyümüş bir aktivist olan Joey Siu gibi protestoculara odaklanan film, üniversitelerin kuşatılmasını ve protestolar sırasında yaşanan önemli anları konu alıyor.

Film, hükümetin protestolara yeniden ilgi gösterilmesinden endişe duymasına neden olurken; uygulamaya alınan Ulusal Güvenlik Yasası'nın yeniden tartışmalara açılmasından ve protestoları kışkırtmasından korkuyor.

Çin'in bu sert tutumuna karşı Hollywood'un nasıl bir davranış sergileyeceği ise merak konusu.

Son Covid'siz film yılı olan 2019'da ABD'nin 11,4 milyar dolarlık gişe hasılatından sonra 9,2 milyar dolarla Çin de ikinci sırada yer alıyordu.

Yine de Çin vatandaşlarının Hollywood ürünlerine olan ilgileri yerel dilde üretilen içerikler arttıkça azalıyor.

2019’da, Çin’deki en iyi 20 gişe filminden sadece yedisi Hollywood stüdyolarına aitti, oysa bu tarihten sadece iki yıl önce bu sayı 12'ydi.

CHLOE ZHAO KİMDİR?

Kaynak:sözcü.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.