CHLOE ZHAO KİMDİR?

CHLOE ZHAO KİMDİR?

Bu yıl 93. defa düzenlenecek Oscar Ödül Töreni'ne Çin şimdiden damga vurdu. İlk defa, Asyalı bir kadın yönetmenin Oscar'a aday gösterilmesiyle isminden gururla bahsedilmesi beklenen ülke, hükümetin sert tepkisiyle sarsılıyor.

Nomadland filmiyle sinema dünyasının kalbi olan Hollywood’u ve Çin Hükmeti'ni karşı karşıya getiren 39 yaşındaki yönetmen; Çin’de doğdu, ancak gençlik yıllarının çoğunu Birleşik Krallık’ta ve yetişkinlik dönemini de Amerika Birleşik Devletleri’nde geçirdi.

Eylül ayında Venedik ve Toronto Film Festivali'nden ödüllerle dönen yönetmenin annesi de popüler bir oyuncu olan Song Dandan, babası ise başarılı bir iş insanı.

Zhao, Altın Küre’yi kazandığında Çin’deki insanlar gururlarını ifade etmek için sosyal medyaya akın etmişlerdi.

Ancak kısa bir süre sonra, Zhao’nun bir röportajında ülkeyi “her yerde yalanların olduğu bir yer” olarak tanımladığı ortaya çıkınca Nomadland'e ait tüm tanıtım materyalleri ülkede, internetten kaldırıldı.

ÇİN – HOLLYWOOD İLİŞKİLERİ

Çin-Hollywood ilişkileri uzmanları, bu durumun etkilerinin uzun vade de görülebileceğini vurguluyor.

Özellikle de Zhao'nun yeni Marvel filmi Eternals'ı yönettiği göz önünde bulundurulunca…

Çin'i kazanılması gereken önemli bir pazar yeri olarak gören Hollywood, Çin'de zaten iyi performans gösteren Marvel filmlerinin Zhao ile birlikte iyi bir atak olacağını düşünürken son yaşananlardan sonra endişeli.

Asya ile iş ilişkileri olduğu için isminin açıklanmamasını isteyen bir yapımcı;

Çin ve Hollywood'un bu tip olaylarla ilk kez karşı karşıya gelmediğini ve bunun son olmayacağını belirtirken, her iki taraftan birinin (yani paranın ya da özgür konuşmanın) sonunda taviz vermesi gerekeceğini söyledi.

Kaynak:sözcü.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kim Kimdir?