EKİM AYININ İLK YARISI VİZYONA GİRECEK FİLMLERİ VE BİRKAÇ ELEŞTİRİ!..

EKİM AYININ İLK YARISI VİZYONA GİRECEK FİLMLERİ VE BİRKAÇ ELEŞTİRİ!..

"Sanatçının görevi, devrimi karşı konulmaz kılmaktır." sözleri ile yazıma başlamak istedim...

Bir yapıtı kendi değerlendirmesi ile ele alan yazar, yazdığı alanda bir dünya görüşü, geniş bilgisi, sanata karşı olağanüstü bir duyarlılığı ve algılama yetkisi olması gerekir der sözlük karşıtı..

Tüm bunlara sahip olduğumu sanarak sinema yazmaya Genel Yayın Yönetmenimiz Sevgili Nurcan Sabur isteği ve desteği ile başladım.

Ben burada sadece elimden geldiğince vatandaş gözüyle yerli, yabancı filmleri ve Yeşilçam'da unutulanları unutturmamak için sizlere onların kim olduklarını birazcık olsun hatırlatarak aktarmaya çalışacağım.

Aynı lezzet ve tatlara sahip olmamız gerekmiyor.

Sinema; bir ruh halinin, hâl üzere durumundan ruh üzere konumuna değin gelişiminin aracı ve amacıdır..

Sinema düşünmedir; düşüncedir, zihni eylem alanıdır, emektir!

*********************************

Bu ay sonu vizyona giren "Beşiktaş" filmi ile başlamak istedim bir Beşiktaşlı olarak ...

Benim gibi koyu bir Beşiktaşlı olan Eyşan Özhim 10 senedir üzerinde çalıştıkları Aydın Bulut senaryosu ile can bulan "Benimle Oynar mısın" filmi nihayet sinemalarda..

Rol dağılımları : Uğur Polat (Fatih) Eyşan Özhim (Sibel) Zeynep Kumral (Sekreter) Altan Erekli (Ruhi) Ertan Saban (Muzo) Arif Erkin Güzelbeyoğlu (Şeref Baba) Rüzgar Boyle (Rüya) Ünal Silver (Enver).

Sibel, Beşiktaş'da doğmuş büyümüş bir karakter, fakat dokuz yıl önce hapse giriyor. Asıl film, Sibel'in hapisten çıktığı gün başlıyor.

Çıktığı gibi yetimhanedeki kızını, Rüya'yı almak istiyor. Ancak kızı tıpkı bir oğlan çocuğu gibi. Futbolu çok seviyor, bu yüzden saçları kısa. Sibel gibi o da küçük bir kız çocuğu ve hayatta birçok konuda ona fırsatlar verilmemiş, futbol oynayamıyor. Çünkü erkekler dünyasında kadınlara bazı oyunları oynamalarına izin verilmez. . Sibel ile Rüya'yı bir araya getiren de Çarşı... Sibel'in kızı ile olan iletişimde onlar yardımcı oluyor.

Müthiş bir BJK Çarşı ruhu ve Beşiktaş filmi ben bayıldım.. Gözden kaçan küçük detaylar olmasına rağmen Eyşan işin hakkını iyi vermiş. Tabiki Altan Erekli ve Arif Erkin'i de yabana atmamak gerek. Ertan Saban tam rolünü bulmuş.. Zeynep Kumral hakikaten beynimizde var olan sekreter tiplemesi ile kadro tam yerinde diyebilirim..

Artık bu film den sonra GS ve FB'nin de film yapması gerekmiyor mu?..

Bakarmısınız bizdeki harika Türk filmleri de Hollywood teknik ve görsellikleri gibi olmaya başladı hele hele müzik ve dünya sinema efektlerini de kullanmaya başlayan Türk sineması bayağı kendini aştı ve çıtasını yükseltti..

Keşke tüm bunlar olurken emektarlarını da unutmasalar.

**********************************

Ekim ayı gümbür gümbür yerlisiyle yabancısı ile geliyor...

Sadece sizlere yazabilmek için hemen hemen hepsinin önce fragmanlarını, yabancıların ise birçoğunun tamamını seyrettim tabiki Türkiye yapımlarının değil..

İçlerinden bir iki tane yabancı filmin 2012 yapımı olduğunu gördüm ve şaşırdım bu sezon başı bile değil de Ekimde niye vizyona girişini anlayamadım yada sinema bulamadı diye düşündüm..

Çok mu iyimserim acaba?..

Yine yaralarım "Elhamra ve Emek sineması" diye depreşti, sizler Nişantaşı Harbiye arasındaki As sinemasını hatırlar mısınız?

Ya Konak sinemasını hele hele yazlık ve derme çatma kışlık mahalle sinemalarını ?..

Zaman zaman burdan da size anılarla anlatacağım..

Bu arada konulan her Türk film adlarından tüm dünyada örnekleri var o yüzden şaşırmayın ararken..

*******************************************

Hadi dönelim benim gözümle Ekim filmlerinden bir kaçına ;

RIIDDICK

İngiliz, Amerikan ortak yapımı fantastik bir film var güneşin kavurduğu bir gezegende ölüme terk edilen Riddick... kendini yırtıcı bir uzaylı türüyle karşı karşıya buluyor kendini.

Hayatı için savaşırken aktive ettiği yardım alarmı iki gemiyi harekete geçirir. Birinde paralı askerler taşınmaktadır ötekine ise Riddick'in geçmişinden biri kaptanlık yapmakta, oldukça sürükleyici...

4 Ekimden itibaren sinemalarda, fantastik, kurgu sevenler için ideal..

ÇILGIN HIRSIZ-2 / DESPİCABLE ME-2

Ekimin ilk haftasından itibaren sinemalarımızda olacak olan Çılgın Hırsız serisinin devam filmi bol kahkahalarla birlikte geri gelmiş.

Yönetmen koltuğunda Pierre Coffin ve Chris Renaud yer alırken, seslendirme kadrosunda Al Pacino Jason Segel ve Steve Carell gibi isimler yer alıyor. Gülmek isteyenler ve çocuklarımız için ideal..

SEV BENİ / LOVE ME

Enteresan bir Türk film geliyor bu da Ekimin ikinci haftası sinemalarda olacak.

Değişik bir oyuncu kadrosu var.. Alışılmadık bir aşk hikayesi !! Bir gezi için Ukrayna'ya giden Cemal'in burada tanıştığı Sasha'yla ile yakınlaşmasını ve ardından başından geçenleri, dramatik bir aşk öyküsüyle anlattığı filmin kadrosunda ayrıca Güven Kıraç, Yavuz Bingöl, Berlin Film Festivali ödüllü Sergey Puskipalis ve sürpriz performansıyla Murat Şeker yer alıyor.

Beyaz Şehir Kiev'in eşsiz güzelliğinde Sasha ve Cemal başlarına gelen zorluklarla mücadele ederken birbirlerini tanır, etkilenir. Aşk onları beklemedikleri bir zamanda yakalar, her şeye sıfırdan başlamak için ellerine bir şans geçmiştir fakat birbirlerine henüz söyleyemedikleri gerçekleri vardır, mesela Cemal yakında evlenecektir, Sasha'nın da bir sevgilisi vardır.

Buyrun seyredin ve hep beraber bunu Ekimin ikinci haftası ele alalım..

Benim Ekim 15'e kadar olan favorilerim..

ESCAPE PLAN

11 Ekimde başlıyor, Amerikan yapımı bir film, gerçekten de kaçırmayın..,

İki yaşlanmayan ve büyük dövüş ustaları olan Sylvester Stallone, ile Arnold Scharzenegger bu filmde inanılmaz döktürmüşler..

Filmi su gibi seyrediyorsunuz ama parmaklar koltuk kenarlarına geçmiş vaziyette müzik, effekt, teknik detaylar falan her şeyi ile dört dörtlük..

Dünyanın en önemli güvenlik uzman firmasında güvenlik tasarımcısı olan Ray kendi tasarlayıp inşa ettiği üst düzey korumalı hapishanenin konuklarından biri ise kendi olur..

Kendi tasarladığı hapishanede şimdilerde mahkum olarak yer alan Ray, yüksek güvenlik engellerini bir bir aşarak firar etmeyi planlamaktadır. Bu yolda hapishanenin en saygı duyulan mahkumlarından olan gizemli Emil ile anlaşır. Emil'in tek derdi arkadaşlarına zarar gelmemesi, hapishane şartlarının mümkün mertebe insancıl olmasıdır diye film aksiyon ve gerilim ile devam eder eğer bu tarzı seviyorsanız kaçırmayın derim..

oyuncu kadrosu :Sylvester Stallone , Arnold Schwarzenegger , Vincent D'Onofrio , Jim Caviezel , Sam Neill

GÜNCE

4 Ekimde vizyona girecek olan "Günce", Türk filmi, ağır ve ağdalı bir dram. Bence çarşafı yanınızda götürün mendil yetmeyebilir ama eşine ve kızlarına düşkün babalar için eş ve evlat acısı gerçeği ile yüz yüze olma gibi bir durum var.

Issız adamdan tanıdığımız Cemal Hünal burada biraz daha oyun gücünü ortaya koymaya çalışmış ama nedense onun o donuk bakışları bana bir zamanların Ahmet Mekin'ini hatırlatır bir de onun kadar oynayabilse.

Günce rolünü oynayan "Öyle Bir Geçer Ki Zaman" dizisinden tanıdığımız küçük yaramaz Deniz..

Günce, Cengiz'in 5 yaşındaki kızıdır. Yaşıtlarının tüm zeki özelliklerini ve belki de daha fazlasını barındırsa da babasının içine kapanıklığı ona da yansır. Bu nedenle tek arkadaşı onun bakıcılığını üstlenen Aslı'dır. Cengiz bir radyoda gece programı yapan ve çok büyük beklentileri olmayan bir adamdır. "Karısı, kızı ve radyo programı". Üçgeninde yaşar fakat bir gün karısı ölür hayat zorlaşır baba kız birbirlerine bağlanırlarken küçük Günce'nin de hastalığı söz konusu olur..

Enteresan bir film.. Aslında Türk filmlerinde eski yıllarda işlenen kadın ölür, adam çocukla ortada kalır derken çocuk hastalanır, veremli kız olayı bu dönemde yerini kansere bırakmış gibi gibi bir durum söz konusu..

Oyucu kadrosu : Cemal Hünal (Cengiz), Nisa Melis Telli (Günce), Leyla Lydıa Tuğutlu (Aslı),

GRAVİTY / Yerçekimi

11 Ekimde sinemalarda olacak "Gravity /Yerçekimi" Amerikan Bilim Kurgu ve Gerilim filmi,

Sandra Bullock , George Clooney gibi iki ustanın oyun gücü ile bütünleşmiş bir uzay filmi..

Bullock ilk uzay görevindeki zeki tıp mühendisi rolunü, George Clooney ise son görevine çıkan tecrübeli astronot Matt Kowalsky rolünü canlandırıyor.

Oyun güçlerinin sergilendiği muhteşem teknikler kullanılmış eğer HD seyrederseniz inanın kendinizi zaman zaman olayın ve uzayın derinliklerinde rahatlıkla bulacaksınız müzik ve effektler harika..

Önceleri son derece normal görünen görevde felaketin başgöstermesiyle uzay gemisi harap olur Stone ve Kowalsky artık yanlız kalmışlardır birbirlerinden başka hiç bir dayanakları olmayan ikili uzayın derinliklerinde kaybolurlar.

Dünya ile bütün ilişkilerini kesildiğini ve kurtulma şanlarının kalmadığını söylerken, korkuları paniğe dönüşüp çok az kalan oksijenlerini de tüketir. Eve dönmek için verilen çaba ve yaşananlar söz konusu olur..

Sırasıyla Tarihleri ile Ekim ayı vizyona merhaba diyecekler.

***********************************************

04 Ekim

Aşkın Yolu / Yönetmen: Sam Jaeger - Oyuncular: Sam Jaeger, Amber Jaeger

Çılgın Hırsız 2 / Yönetmen: Chris Renaud, Pierre Coffin - Oyuncular: Steve Carell, Kristen Wiig

Günce / Yönetmen: Kemal Uzun, Gürcan Mete Şener - Oyuncular: Cemal Hünal, Nisa Melis Telli

Riddick / Yönetmen: David Twohy - Oyuncular: Vin Diesel, Karl Urban

Vay Başıma Gelenler / Yönetmen: Semra Dündar - Oyuncular: Hüsnü Şenlendirici, Metin Keçeci

Zamanda Aşk / Yönetmen: Richard Curtis - Oyuncular: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams

11 Ekim

Escape Plan / Yönetmen: Mikael Hafstrom - Oyuncular: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger

İki Kafadar- Chinese Connection / Yönetmen: Gökhan Erkut - Oyuncular: İlker Aksum, Gökçe Özyol

Kalbim Sende / Yönetmen: Joseph Gordon-Levitt - Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett

Johanson

Machete Kills / Yönetmen: Robert Rodriguez - Oyuncular: Danny Trejo, Michelle Rodriguez

Paranoia / Yönetmen: Robert Luketic - Oyuncular: Liam Hemsworth, Harrison Ford

Peri Masalı / Yönetmen: Biray Dalkıran - Oyuncular: Burcu Kıratlı, Emre Kızılırmak

Son Durak / Yönetmen: Ryan Coogler - Oyuncular: Michael B. Jordan, Melonie Diaz

Uzay Kuvvetleri 2911 (3D) / Yönetmen: Şahin Derun

Yerçekimi / Yönetmen: Alfonso Cuarón - Oyuncular: Sandra Bullock, George Clooney

18 Ekim

All Is Lost / Yönetmen: J. C. Chandor - Oyuncular: Robert Redford

Buraya Kadar / Yönetmen: Seth Rogen, Evan Goldberg - Oyuncular: James Franco, Jonah Hill

Hayalet Yönetmen / Todd Robinson - Oyuncular: Ed Harris, David Duchovny

Sev Beni / Yönetmen Maryna Er Gorbach, Mehmet Bahadır Er - Oyuncular: Viktoria Spesivtzeva,

Ushan Çakır

Toprağa Uzanan Eller / Yönetmen: Ömer Can - Oyuncular: Şerif Sezer, Nail Kırmızıgül

Yol Ayrımı / Hadi Baba Gene Yap Yönetmen: Emre Yalgın - Oyuncular: Mustafa Avkıran, Melih

Selçuk

25 Ekim

Aşk Ağlatır / Yönetmen : Mehmet Taşdiken - Oyuncular: Melih Selçuk, Ceyda Ateş

Benim Dünyam / Yönetmen: Uğur Yücel - Oyuncular: Beren Saat, Uğur Yücel

Kaptan Phillips / Yönetmen: Paul Greengrass - Oyuncular: Tom Hanks, Catherine Keener

Lal / Yönetmen: Semir Aslanyürek - Oyuncular: Erkan Can, Erdal Sarı

Prisoners / Yönetmen: Denis Villeneuve - Oyuncular: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal

Rakı Masası / Yönetmen: Gökhan Horzum - Oyuncular: Toprak Ali Evcil, Elif Verit Destan Batmaz

The Fifth Estate / Yönetmen: Bill Condon - Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl

The Grandmasters / Yönetmen: Wong Kar-Wai - Oyuncular: Tony Leung Chiu Wai, Zhang Ziyi

Sevgisiz ve beni takipsiz kalmayın

[email protected]

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.