Fazıl Say... BABASINI PİYANO ÇALARAK UĞURLADI!

Fazıl Say... BABASINI PİYANO ÇALARAK UĞURLADI!

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın 87 yaşında hayatını kaybeden babası, müzikolog ve yazar Ahmet Say için Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde anma töreni düzenlendi.

Ailesi, arkadaşları ve sevenlerinin katıldığı anma töreninde, Ahmet Say'ın hayatını anlatan video gösterildi.

Say'ın oğlu, dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say da burada yaptığı konuşmada, babasıyla ilgili anılarını paylaştı.

Babası Ahmet Say'ın pek çok insana dokunmuş olduğunu söyleyen Fazıl Say, "O herkesin, edebiyatçıların ve Türkiye'deki tüm müzikçilerin Ahmet abisiydi." dedi. 

"Ne kadar büyük bir onur benim için" diyen Say Hepimiz için çok büyük bir onur Ahmet Say gibi üretken bir sanatçının ailesi olmak. Onun edebiyat eserlerine de müzik eserlerine de en iyi şekilde sahip çıkacağız." diye konuştu. 

Say "Uzun yıllardır bir 'Say Vakfı' kurmayı planlıyorum. Babamın ve Say ailesinin tüm eserlerini hem ülke çapında hem dünyaya yönelik de sahip çıkma olarak adımlar atacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Babasının eserlerinin hep ölümsüz kalacağını anlatan besteci ve piyanist Say, Ahmet Say’ı Türkiye’de tanımayan bir müzik insanının olmadığını kaydetti. 

Say, "Tek başına arabasına kitaplarını koydu, bütün müzik fakültelerine, öğretmenlerine kitaplarını kendi götürdü. Öğrencilerle tanıştırdı. Türkiye'de babamı tanımayan, Ahmet abisi olmayan bir müzik insanı yok." ifadelerini kullandı.

12 Eylül 1980 Darbesi döneminde mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Fazıl Say, babası Ahmet Say'ın oğlu olmaktan gurur duyduğunu belirtti.

Say, “12 Eylül günü eve jandarmalar gelmişti. Babam o gün evdeki tüm sol kitapları duvar piyanosunun içine koymuştu. Evi parkelerine kadar aradılar. Sonra piyanoya baktılar, ‘bu ne’ dediler. Babam ‘bu bir müzik enstrümanı, piyano’ dedi." diye konuştu.  

Say "Jandarmalar ‘ne çalıyor’ deyince babam ‘oğlum’ çalıyor dedi. Ondan sonra ‘oğlunuz bize bir mastika çalsın’ dediler. Ben de çaldım. Babamla anılarım çok fazla.” dedi.

Babasının edebiyat ve müzik dünyasına bıraktığı eserlere ailesi olarak en iyi şekilde sahip çıkacaklarını belirten Say, kuracakları vakıfla da bu yönde çalışma yapacaklarını söyledi.

Fazıl Say, konuşmasının ardından babası için bestelediği "Babam Ahmet Say" adlı eseri ilk kez çaldı.

fazilsay-babacenaze.jpg

Ahmet Say'ın cenazesi, törenin ardından cenaze namazı için Kocatepe Camisi'ne götürüldü.

86 yaşında dünyaya gözlerini yuman Say için cenaze töreni düzenlendi. 

Eşi Handan, oğlu Fazıl ve gelini Ece Dağıstanlı Say’ın taziyeleri kabul etti.

Cenaze törenine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar katıldı. 

 CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ile sanat dünyasından çok sayıda isim ve sevenleri katıldı.

 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, cenazeye katılırken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun cenazeye katılmaması dikkatlerden kaçmadı. 

Fazıl Say ile arası bozuk olduğu gibi Kılıçdaroğlu ile de gerginlik yaşayan İmamoğlu, cenaze namazında olmaması sosyal medyada olay oldu. 

 Ahmet Say, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından, göz yaşları dualar eşliğinde son yolculuğa uğurlandı.

Ahmet Say’ın Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.