Göksel Yılmaz... BÜYÜDÜĞÜ COĞRAFYANIN ŞARKILARINI UNUTTURMUYOR!!

Göksel Yılmaz... BÜYÜDÜĞÜ COĞRAFYANIN ŞARKILARINI UNUTTURMUYOR!!

Göksel Yılmaz Ensemble’nin ‘Kan Zaman’ isimli Arapça albümü Kalan Z etiketiyle müzikseverlerle buluşuyor.

‘Kan Zaman’ ( Bir Zamanlar) Türkiye’nin güneyinde yaşayan Arap azınlığın unutulmaya yüz tutmuş diline ve şarkılarına ışık tutacak nitelikte bir albüm. Albüm bir ailenin göç hikayesini de anlatır.

Beş müzisyenden oluşan ensemble, kurucusu Göksel Yılmaz’ın adını taşıyor. Hollanda doğumlu olan Göksel çocukluğunun bir bölümünü ailesinin memleketi Antakya’da geçirir.

Göksel burada Arap dili, kültürü ve şarkılarıyla haşır neşir bir şekilde büyür. 'Kan Zaman' albümü çocukluğunda duyduğu Arapça şarkılardan esinlenerek oluştu.

Bu albüm için Göksel, 70’li ve 80’li yıllarda bütün Arap ülkeleri ve Antakya çevresinde insanların dilinden düşmeyen şarkıları seçti.

Albümde yer alan Antakya’ya ait olan ‘Meryem Meryemti’ şarkısı buna en güzel örnektir.

Bütün düzenlemeleri Göksel Yılmaz’a ait olan şarkılar, orijinallerine sadık kalınarak ve doğru icra etmeye özen gösterilerek kaydedildi.

Albüm için bir başka esin kaynağı da, Göksel’in babasının kaset arşivinde bulduğu bir kaset olmuş.Göksel bu konuda albümüm önsözünde şunları söyledi:

'Geçmişte bir dönem insanlar gurbettekş akrabalarına mektup yerine kaset doldurup göderirlerdi. Bu kasetlerde hal hatır sorulur, günlük yaşantıdan bahsedilir ve şarkı söylenirdi.

İşte böyle bir kasete babamın arşivinde bulmuştum. Bu kasetet büyük küçük neredeyse bütün aile fertlerinin şarkı söylediğini keşfettim.

Elinizdeki albümde bu kasetten iki fragman kullandım. Dördüncü şarkının başında teyzemin sesini, altıncı şarkının başında da dedemin sesini duyacaksınız. Bu iki şarkı bu albümü yapmama sebep oldu'.

‘Kan Zaman’ albümü Göksel Yılmaz Ensemble’nin geniş repertuarının bir uzantısı niteliğindedir. Bu müzikal ve kültürel zenginliği ensemblemin 5 elemanının etnik kökenlerinde de görülür.

Gurubun solistliğini aynı zamanda ud, gitar ve bağlama çalan Göksel’le beraber yıllardır aynı sahneyi paylaştığı kızkardeşi Funda Yılmaz yapıyor.

Kontrbasta Sandor Kem( Macaristan), kemanda Anne Bakker ( Hollanda) ve perküsyonda Ulaş Aksünger Almanya, Dersim) ensemblenin diğer elemanları…

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.