GÜLE GÜLE BUĞRA.. SENİ UNUTMAYACAĞIZ..

Bir büyük müzik ustası daha sessiz sedasızca veda etti.. Sonsuz yolculuğuna çıkıp gitti.. Şükür ki arkasından bir mendil sallayanları vardı.. 53 yaşında uğurladığımız Buğra Uğur, müzik dünyasındaki en kadim dostlarımdan biriydi.. Türkiye onu 'Eurovision'da ülkemizi temsil eden 'Opera' adlı bestesi ile tanımştı.. Sıfır puan aldığı için aylarca eleştirilen 'Opera'yı sevgili Aysel Gürel yazmış, Buğra Uğur bestelemiş, sevgili Çetin Alp de yorumlamıştı.. Talihin garip cilvesine bakın ki; şu an bu üç büyük müzik adamı aramızda yok.. Nurlar içinde yatsınlar, mekanları Cennet olsun diyor.. Yakından tanımayanlar için kadim dostunu tanıtmak istiyorum..

11 Mayıs 1959 tarihinde Mazhar Uğur ve Kezban Niran Uğur'un oğulları olarak İstanbul'un Acıbadem semtinde dünyaya geldi. Tam adı; Ali Buğra Uğur. İlhami Ahmet Örnekal İlköğretim Okulu'ndan sonra Fenerbahçe Lisesi'ni bitirdi. Fenerbahçe Lisesi Orkestrası ile katıldıkları Milliyet Gazetesi'nin 1974 Türkiye Liselararası Müzik Yarışması'nda birinci oldular. O zamanlar henüz 14 yaşındaydı. 1977'de İstanbul Belediye Konservatuvarı Piyano, Armoni ve Kompozisyon Bölümü'nden birincilikle mezun oldu. Eğitmenleri; Vera Ün ve Ferdi Slatzer'di. Pop Müzik yaşamı, Selmi Andak ile tanışmasıyla başladı. Rıza Silahlıpoda- Ritm 68 Orkestrası ile kısa bir beraberliği oldu. 1977'de Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü'nü kazandı ama artık profesyonel bir müzisyen olduğu için gitmedi.

1978 yılında ilk albümü 'Duyguların Seslenişi' çıktı. Aynı yıl Malta Köşkü'nde piyanist olarak sahne alırken bestecilik ve aranjörlük çalışmalarına da başladı. Uzun yıllar Etap Marmara Oteli'nin Müzik Direktörlüğü'nü yaptı. Swiss Otel, Merit Antique, Princess, Sürmeli ve Dedeman otellerinde de çalışmalarını sürdürdü. Aranjörlük yaşamına Selmi Andak'ın eserleriyle başladı. Nil Burak'ın 'Oryantal' adlı albümünün aranjörlüğünü yaptı. Özdemir Birsel'in yönettiği 'Güneşin Sevdiği Ülke' adlı Türkiye konulu belgesel filmin müziğine de imzasını attı.

1980'de reklam, film ve tiyatro müzikleri yapmaya başladı. Aynı yıl Devlet Operası solistlerinden Sema Uğur'la evlendi. Emre Batuhan [1982] adını verdiği bir oğlu dünyaya geldi. Eurovision Şarkı Yarışması'nda 1982'de Neco'nun seslendirdiği 'Gramafon' ile üçüncü, 1983'te Çetin Alp ve Kısa Dalga Vokal Grubu'nun yorumladığı 'Opera' ile birinci oldu. Almanya'da yapılan yarışmada Büyük Orkestra'yı yönetti. Sanatçı; ülkemizdeki pek çok ulusal ve uluslararası festivale [Eurovision, Kuşadası Altın Güvercin, Akdeniz Akdeniz, Malta] piyanist, aranjör ve okestra şefi olarak katıldı. Sayısız plâğa 'aranjör' olarak imzasını attı. İkinci eşi Tomris Uğur'dan Mazhar Alican adını verdiği ikinci oğlu dünyaya geldi.

Buğra Uğur, 30 Haziran 2012'de tatil ve iş için gittiği Kaş'ta tekneden suya atladığı anda geçirdiği kalp krizi sonucu 53 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü müzisyenin Kaş'tan getirilen cenazesi, 2 Temmuz 2012'de Levent Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda son yolculuğun uğurlandı.

Buğru Uğur, son olarak 20 Mayıs 2012'de Number One TV'de yayınlanan Michael Kuyucu'nun hazırladığı "Türkiye'nin Eurovision Serüveni" adlı belgesel için özel bir röportaj vermiş, "Opera" adlı bestesini piyanosuyla canlı olarak icra etmişti.

Albümleri

Duyguların Seslenişi [Diskotür]

Gece Düşleri [1993- Yaşar Plak] Işık ve Gölgeler/ Duygulara Dokunmak 'Opera'/ Ava Maria/ One Moment Of Time/ La Boheme/ Melissa/ Gece Düşleri/ Promise Me/ I'll Always Love You 'Bodyguard'/ Heal The World/ What A Wonderful World/ Just The Two of Us

Gece Düşleri [2011 Mart- Yaşar]: 1993 albümü CD formatında yeniden piyasaya verildi.

Buğra Uğur'la 30 Yıl [2009- Elenor]: İnkar Etme (Asya- Yusuf Bütünley)/ Bosna'da Bıraktım Kalbimi (Buğra Uğur)/ Gece Düşleri (Buğra Uğur)/ Prenses (Buğra Uğur)/ Sudaki Nilüfer (Buğra Uğur)/ Opera (Çetin Alp & Kısa dalga Vokal Grubu)/ Opera 'İngilizce versiyon'/ Üzüm Buğusu Gibi Ağlarım (Nilüfer)/ İlk Defa (Nino Varon)/ Yalnızım (Vokaliz)/ Kavak Yelleri (Zuhal Olcay)

Tiyatro Müzikleri

Bir Garip Orhan Veli, Huysuz İhtiyar [Müşvik Kenter], Kuva-ı Milliye [Nazım Hikmet], Seçimler, Dünyalar [Ali Poyrazoğlu], Muzur Müzikal [Ferhan Şensoy], Uyuyan Güzel [Semli Andak], Cyrano De Bergerac

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.