
İstanbul Sanat Dergisi... YENİ SAYISI RAFLARDA!
Zengin içeriğiyle yaşama sanat penceresinden bakan İstanbul Sanat Dergisi’nin yeni sayısı raflarda yerini aldı. Dergi sayfalarında sanat dünyasından haberler, sergiler, merakla okuyacağınız röportajlar ve sanatın derinliklerine yelken açan makaleler sizleri bekliyor.
Aşk, acı, sanatla örülü bir yaşam: Frida Kahlo
İstanbul Sanat, bu sayısında bir yirminci yüzyıl popüler kültür ikonu hâline gelen Frida Kahlo ’nun aşk, acı, sanatla örülü yaşamını kapak konusu yaptı.
Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ümran Özbalcı tarafından kaleme alınan yazıda, tasarladığı sanat kadar da karmaşık bir kadın olan Frida’nın öyküsü okuyuculara aktarıldı.
“FRİDA KAHLO’NUN GÜNLÜKLERİ”
Dergide, Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul ve Antalya’da sanatseverlerle buluşan ve yaklaşık 70 bin ziyaretçiyi ağırlayan “Frida Kahlo ’nun Günlükleri” sergisinin ayrıntılarına da değinildi. Gördüğü yoğun ilgi üzerine yeniden İstanbullu sanatseverlerle AKM’de bir araya gelen ve 23 Mart’a kadar devam eden sergi, Kahlo’nun içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derin bir bakı
RENKLERİN DÜNYASINA İPLERLE YOLCULUK
String art’ın (ip sanatı) Türkiye’deki temsilcilerinden Mimar Özgür Özcan, bu özel tekniğin detaylarını kendi yol hikâyesi ekseninde anlattı. Tekstil endüstrisinin temel malzemesi olan ipliğin görsel sanatlar alanındaki kullanımı sonucunda ortaya çıkan yeni estetik anlayışla soyut geometrik formlar eşliğinde eserler üreten Özcan;
“Türkiye’de bu tekniği hobi olarak uygulayan çok sayıda insan var. Profesyonel olarak ise benim bildiğim üç-dört kişi. Yurt dışında baya yaygın. Çünkü 1800’lü yıllardan bu yana bu konuyla alakalı yazılmış kitaplar var” dedi.
“SANATÇI, YAŞADIĞI ÇAĞIN GÖZLEMCİSİDİR”
Derginin bir diğer konuğu ise fotoğraf, video ve yerleştirmelerden oluşan eserleriyle hem çağdaş sanat hem de Batı’da 70’lerden itibaren gelişen kadın sanatı çerçevesinde yer alan Gül Ilgaz oldu. Kimlik, kültürel melezlik, cinsiyet ve toplumsal roller, iç çatışmalar, yaşamın yarattığı izler, duygu durumları, bellek ve kent konuları üzerine çalışan Ilgaz’ın çalışmalarının çıkış noktasını, hayatın ve yaşadığımız atmosferin hem bizlerin hem de toplumsal hafızanın üzerinde bıraktığı etkiler ve izler oluşturuyor.
“KAMUSAL ALAN HEYKELLERİ GÖRMEZDEN GELİNEBİLİYOR”
İstanbul ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde kamusal alan heykelleri bulunan; çalışmalarında dönüşüm, rastlantı, anlık ve doğaçlama gibi kavramları ön planda tutarak, günlük yaşamının katı planlı yapısıyla tam anlamıyla zıt bir üretim süreci benimseyen ve bu üretim sürecini “ikili varoluş” olarak tanımlayan Prof. Neslihan Pala ile sanat yüklü bir söyleşi de İstanbul Sanat sayfalarını süsledi.
DÜNYACA ÜNLÜ TROMPETÇİ ŞENOVA ÜLKER
Derginin diğer konuklarından; trompet sanatçısı, eğitmen, akademisyen ve müzik grubu lideri, hem klasik müzik hem caz tutkunu, müzikteki çocuk dâhilerimizden Şenova Ülker; “Ruh, her müzik gibi caz için de vazgeçilmez bir faktör. Bu nedenle en sevdiğim müzik biçimi melodi. Bunun üzerine kurulu her müzik beni mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
TUTKULU VE YENİLİKÇİ NİL VENDİTTİ
Çelloya beş yaşında görür görmez aşık olan Nil Venditti ise Yeliz Sancaktaroğlu ile müzik ve heyecan yüklü bir söyleşi gerçekleştirdi. Günümüzde dünyanın en genç ve başarılı kadın orkestra şeflerinden biri olan Venditti, bu sezon Cemal Reşit Rey (CRR) Senfoni Orkestrası’nı yeniliklerle dolu bir programla ve müthiş bir başarıyla yönetiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.