Kıraç... "SANATÇILAR EINSTEIN'DAN ZEKİDİR!"

Kıraç... "SANATÇILAR EINSTEIN'DAN ZEKİDİR!"

Sanatçıların yaşarken zaman zaman halkın gözünden kaçsa da öldüklerinde ayrı yere konduklarını söyleyen Kıraç'a göre gerçek sanatçı bildiğini söyleyendir.

'Kayıp Şehir', 'Zaman', 'Benim Yolum' gibi sevilen albümlerin yanı sıra çok sayıda dizinin müziğine imza atan Kıraç'la Kavacık'ta çalışmalarını yaptığı stüdyosunda konuştuk.

Kıraç, Olcay Ünal Sert'in sorularını yanıtladı.

Yolcu' kaçıncı albümünüz?

Solo albüm olarak yedinci albüm.

Klasikleşmiş türküleri rock tarzında yorumladınız, tepkiler nasıl?

Şu ana kadar tepkiler çok iyi. Hiç türkü dinlemeyen insanlar bile albümü beğendi, "Çok duygulu" dedi. Lirik bir anlatım var.

Şarkıları farklı kıldığınıza inanıyor musunuz?

Her zaman söylüyorum bu türküler benim türkülerim! Sanki Kıraç'ın kendi bestesiymiş gibi farklı bir havası var. Orijinal hallerini korumaya çalışıyorum ve koruduğuma da inanıyorum ama kendime ait çok şey bırakıyorum. Bir anda 50 yıllık, 150 yıllık türküler sanki yeni bir şarkıymış gibi oluyor.

Kıraç ilk klibini "Uyan Sunam Uyan" adlı türküye çekti. Sanatçıya klibinde ünlü oyuncu Bennu Yıldırımlar eşlik etti.

Cem Karaca'dan etkilendiniz mi?

-Hepsinden etkilendim.

Tarzınızı benzetirler mi?

Benzetirler. Cem Karaca çok büyük bir üstaddır. Onunla birlikte yıllarım geçti, Ama hepsinden etkilendim. Fikret Kızılok da çok önemli birisi. Çok akademiktir, çok doğrudur yaklaşımları.

"Müslüman, Milliyetçi, Komünistim" diye bir açıklamanız olmuştu, halen geçerli mi?

-Evet.

-Nasıl oluyor?

-Son derece normal. Okuyanlar da gülümsüyorlardır belki. Bunu Cem (Karaca) Baba ile de konuşurduk. Ben 'Milliyetçi' deyince Cem Baba "Ne Milliyetçisiymiş, vatansever de şuna" derdi. Bu üç konu yıllarca tüm dünyada bizim gibi ülkelerde insanlar kullanılarak çarpıştırılmıştır. Benim çıkardığım sonuç şu; Milliyetçilik elmaysa, komünizm armut zaten. İkisi birbiriyle alakası olan şey değil ki çarpışsın ya da karışsın. Bir insan sola doğru bakıyorsa dinle pek arası yoktur gibi algılanıyordu, biz çocukluğumuzdan beri bunun acısını çektik.

Sanatçıların değeri yaşarken çok fazla bilinmiyor mu?

Gerçek sanatçılar yaşarken belki popülerdir ama popülist değildir. Belki bütün toplum onun söylediğinin tersini söylüyordur ama bildiklerini söylerler. Bir çeşit Galileo'durlar. Bir çeşit Christoph Colomb'durlar. Gerçek sanatçıların hepsi Einstein'dan daha zekidir! Çok önemlidirler, kafasını daha iyi kullanırlar. Hayal güçleri Einstein'dan daha fazladır. Bunu ya müzikle, resimle ya da şiirle ifade ederler. Zaman zaman halkın gözünden kaçar. Ama öldükleri vakit halk yeni sanatçı olmaya çalışanlarla onları ayrı yere koymaya başlar.

Serdar Ortaç, Demet Akalın şimdi çok kazanıyor, 20 yıl sonra kalıcı olacaklar mı?

Gerçekten buna halk karar verecek. Serdar Ortaç bence iyi şarkı söylüyor. Demet Akalın'ı çok fazla dinlemedim ama yıllar sonra kalacak mı derseniz şu an için öyle gözükmüyor!

Bebeğinizi gördüm, size çok benziyor.

-Valla çok keyifli. Baba olmak hissi, sorumluluk duygusunu da beraberinde getiriyor. Dünya yeniden başlıyor!

"EUROVISION'A GÜLMEKTEN KATILIYORUM"

Eurovision'a katılmayı düşünüyor musunuz?

-Katılıyorum zaten, gülmekten katılıyorum!

Milli maç gibi oldu Eurovision biliyorsunuz, siz de duyguları müziğinizle iyi yansıtıyorsunuz.

-Biz neyi milli algılayacağımızı bir türlü kavrayamadık zaten. Eğitimde milli olabilmek, yabancı dilde eğitim yapmamak, Türkçe olmasını sağlamak işte milli budur! Kendi dilimizi konuşmayı teşvik etmek, kendi ürünlerimizi yemeyi teşvik etmek.

Siz bir türküyle katılmayı düşünmez misiniz?

-Türkü olmuyor tahmin ediyorum. Özgün bir şarkı olması lazım.

Sizin de özgün bir tarzınız var.

-Benim katılmam çok şey ifade etmiyor. Eurovision'daki olay şu, amatör, iyi söyleyen birisinin gönderilmesi lazım. Büyük bir ülkeye, kendine güvenli bir ülkeye yakışan budur. Ve kendi dilinde tabii ki! "Bak biz İngilizce konuşabiliyoruz" gibi çok abuk bir şeyin esprisi içinde olmaya gerek yok! İngilizler Avrupa'da bakacaklar, "Ah Türkler ne güzel İngilizce şarkıyla katılmışlar, bunların ülkesinde artık Türkçe konuşulmuyor demek ki herkes İngilizce biliyor çok kültürlü insanlar" mı diyecekler, ne?

Müzik evrenseldir, her dilde olabilir tabii

İlle yabancı dilde katılmak istiyorlarsa soruyorum niye yabancı dille?

Sertab (Erener) birinci oldu diye olabilir mi?

-Ne oldu birinci oldu da, Türkiye ekonomisi ikiye mi katlandı? Bir şey olduğu yok ki! Bir şey olduğu sanılıyor ama aslında hiçbir şey yok

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.