KO - KO  - REÇ  SENSİZ OLMAZ!

KO - KO - REÇ SENSİZ OLMAZ!

Mirkelam'ın 'Kokoreç' şarkısını hatırlarsınız siz de belki benim gibi. Nakaratında şarkının dediği gibi sizin içinde Kokoreçsiz bir hayat olmazsa, bu yazıyı keyifli okursunuz.

Bir dönem yasaklanacağı haberleriyle gündeme gelmişti 'Kokoreç'. Birçoğumuz isyan etmiştik bu geleneksel ve vazgeçilmez lezzet için. O kadar seviyoruz yani.

Bağırsağın iyice temizlenip, sarılmış, ardından kızartılarak, çeşitli baharatlarla tatlandırarak yediğimiz, ülkemize gelen misafirlerimize tattırdığımız ilk beş tattan biri olan kokorecin en iyisini yiyebileceğiniz adresleri paylaşacağım sizlerle. Ama ondan önce, kokoreçle ilgili bilgi vermek isterim.

Kokoreç, aslında daha çok Anadolu'da, koyunun veya kuzunun ince bağırsağından ve bumbardan hazırlanan ve şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir yemektir. Kokorecin adının kaynağı Yunanca'dan geliyor.

Ve aslında kökeni Yunanca "mısır koçanı" anlamına gelir ve bu kokoreç Türkçe'ye Yunanca'dan geçmiştir.

Kokoreç yapımında, lezzet ön planda olduğundan, süt kuzusu bağırsağı kullanılır. Bağırsaklar iç ve dış olarak iyice temizlenir, bumbardan içi, ince bağırsaktan dışı yapılır.

Uzun şişlere geçirilir ve kömür ateşinde pişirilir. Tabakta porsiyon olarak veya genellikle ekmek arasında tüketilir. Sokakta da yeseniz, restoran konforunda da kokoreç daima damaklarda lezzet bırakan bir yemektir. Hele de yanında turşu da varsa tadına doyulmaz.

Eğer, Yunanistan'a yolunuz düşerse özellikle Paskalya döneminde, kokoreç bulabilirsiniz. Burada kokoreci fırınlamış haliyle de yiyebilirsiniz.

Ülkemiz sınırları içinde yiyebileceğiniz en iyi kokoreç adreslerine gelince;

LALE İŞKEMBECİSİ

Kokoreç deyince ilk akla gelen, artık klasikleşmiş isimlerden biri olan Lale İşkembecisinden, iki kere suyla temizlenen bağırsak süte yatırılıyor ve mangalda kömür ateşinde kızartılıyor. Buranın özelliği, yuvarlak kesilmiş porsiyon kokoreci sade yemek. Tabii ekmek arasında da yiyebilirsiniz. Eğer, henüz bu kokoreci tatmadıysanız, kokoreç yedim demeyin.

SARIHAN İŞKEMBE

24 senedir aynı kalite ile hizmet veren Sarıhan İşkembe, kokoreç konusunda oldukça iddialı ve tercih edilen mekanlardan biri. Fatih, Zeytinburnu ve E5 şubeleri ile 7/24 hizmet veren Sarıhan'da, mekana özel kokoreç, kokoreç tandır ve kaşarlı kokoreç gibi kendine özgü lezzetleri de tadabilirsiniz. Kokoreç tandır çok ama çok lezzetli, özellikle tavsiye ederim.

ŞAMPİYON KOKOREÇ

1950'li yıllarda büfe olarak açılan, daha sonra 1980?li yıllarda Beyoğlu'nda Balıkpazarı'ndaki ilk Şampiyon'a kadar gelen Şampiyon Kokoreç'in şimdi Beşiktaş, Bostancı ve Kızıltoprak'ta da şubeleri var. Yine kokoreç deyince ilk akla gelen adreslerden biri olan Şampiyon kokorecin özelliği baharat karışımlı özel sosu.

ERENLER İŞKEMBE

Şehremini'de, 24 saat açık ve artık klasikleşmiş isimlerden biri Erenler İşkembe ve ağız tadına düşkün olanların kokoreç için tercih ettiği yerlerden biri. 1983'ten bu yana hizmet veren mekanda, kokoreç klasik usulle tandırda yapılıyor. Yolunuz düştüğünde gidin diyemem, mutlaka bir gün yolunuzun düşmesini sağlayın derim.

MERCAN KOKOREÇ

Kokoreç deyince Mercan, Mercan deyince kokoreç gelir akla. Öyle özdeşlemiştir iki isim birbiriyle. Ben listeye sadece, en iyi kokoreç adreslerini verdiğim için yazdım ismini. Tatmayanınız kalmamıştır sanırım. Ama hala denemediyseniz, gidin, tadın. Ne demek istediğimi o zaman anlayacaksınız.

GOLDEN KOKOREÇ

1984 yılından bu yana, damaklardaki kokoreç tadını sağlamlaştıran Golden Kokoreç, Ortaköy, Beyoğlu ve Levent'te hizmet vermekte. Kokoreci odukça lezzetli olan ve yine en çok tercih edilen mekanlar arasında yer alıyor. Denemeye, tatmaya değer.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.