Mehmet Akbay... KRAL MÜZİK ÖDÜLLERİ'NİN AYRINTILARINI ANLATTI!

Mehmet Akbay... KRAL MÜZİK ÖDÜLLERİ'NİN AYRINTILARINI ANLATTI!

Kral TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akbay la nam-ı diğer Gezegen Mehmet 18inci kez dağıtılacak Kral Müzik Ödülleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Müzik dünyasının merak ve heyecanla beklediği ödül törenine artık sayılı günler var. Bu yıl 18inci kez dağıtılacak Kral Müzik Ödülleri, 30 Nisanda İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Bu törenin ayrıntılarını öğrenmek için Kral TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akbay la nam-ı diğer Gezegen Mehmet le bir araya geldim. Elime bir kitapçık tutuşturdu ve sorularımı verilere dayanarak cevapladı. İşte törenle ilgili merak edilenlerin yanıtları...

Kral Müzik Ödüllerinin adayları belirlenirken nasıl bir süreç izlendi?

Öncelikle çok yorulduğumuzu belirtmek isterim. Mütevazı olamayacağım; Türkiyedeki en iyi ödül törenini organize ediyoruz. Törenin görkemiyle ilgili zaten sıkıntı yok. Bizim için önemli olan kategorilerin ve adayların doğru belirlenmesi, ödüllerin doğru isimlere gitmesi. Adil bir sistem oluşturduk. Bizden sonra gelenler de bu sistemden yararlansın diye bir kitapçık hazırladık.

SİNAN AKCİL PUANI SIFIR!

Nasıl bir sistem bu sistem?

Ben bu işi üstlendiğimden beri yani son 3 senedir, bütün sektörü törene dahil ettik. Aranjöründen klip yönetmenine, firma sahiplerinden radyocusuna bizi eleştiren ya da beğenen herkesle aylardır toplantılar yapıyoruz. Çıkan sonuçları not alıyoruz, hatamız varsa düzeltiyoruz. Ödül törenine harcadığımız enerjinin 10 katını bu toplantılara harcadık, altyapıyı sağlan oluşturduk.

Adayları nasıl belirlediniz?

Bahsettiğim sistemle istatistiksel verilere baktık. İlk veri MÜYAP'ın bize verdiği satış rakamları, 2ncisi MÜYAP'tan gelen dijital satışlar, 3üncüsü de Nielsenin radyolarda en çok çalan şarkı verileri. 200 kişilik jüriye gönderdik ve halka açtık aday adaylarını. Halk ve jüri en çok beğendikleri adayları 5ten 1e doğru puanlıyor. Bunları da birleştirip, toplam puana ulaşıyoruz. Yani işi sadece istatistiğe, halka ya da jüriye bırakmıyoruz. Eşit dağıtıyoruz. İnternet sitemizde veriler var. Sadece halkı ve jüriyi göstermiyoruz işin rengi iyice açığa çıkmasın diye. Hep kurumun başındaki insanların karar verdiği zannediliyor ama bizde yok böyle bir şey!

İnsanlar önyargılı tabii. Malum ahbap-çavuş ilişkisiyle yürüyen çok iş var...

Kesinlikle haklılar. Beni arayıp Beni aday yap diyenler oluyor. Geçen sene Tarkan neden 7 ödül alıyor, başkalarına verin birkaçını diyenler oldu. Ama hazırladığımız sistem beni de, yöneticilerimi de, patronumu da koruyor. Öyle bir sistem ki biz bile bozamayız. Hemen açık verir. Oylama başladıktan sonra tüm istatistiksel verileri yüzde 50 olarak alıyoruz. Halkı ve jüriyi ön plana çıkarıyoruz. Kalan yüzdelik dilim 25-25 onların. Bir veri diğerini koruyor. Aday belirlemede daha önce interneti kullanıyorduk, şimdi SMS'e döndük. Bir telefondan bir kategori için en fazla bir oy kullanılabiliyor. Her gün düzenli olarak oy geliyor. Eğer bir anda oy yığılması olursa, Bu organize bir iş diyoruz ve sıradağların içindeki Everest tepelerini kesiyoruz. Bu kadar detaylı düşünüyoruz. Eskiden bu ödüllerde aday olmak kimsenin umurunda değildi, herkes ödül derdindeydi. Artık aday olmak da önemli. Neden aday olmadım? sorusunu duyuyoruz ya da Aday oldum bana yeter diyorlar. Bunlar sistemin yarattığı güvenin sonucu.

Eleştiriler de var tabii.

Sinan Akçil, Atmanın en iyi şarkı kategorisinde yarışmamasına tepkili... İşte rakamlar: Atma Nielsenin sıralamasında 34üncü sırada. İlk 5e giremediği için puanı sıfır. Dijital satıştan ve MÜYAPtan aldığı puan da sıfır! Jürinin ve halkın ilk 5inde de yok!

HÜLYA AVŞAR, OLAYI BÜYÜTTÜ

Hande Yener de en iyi klip dalında aday gösterilmediğinden dert yanıyor...

En iyi klip adaylarını, aramızdaki klip yönetmenlerine seçtirdik. Çünkü hiçbir istatiksel veri yok. 200 kişilik jürimizde 15 klip yönetmeni var. Kendi çektikleri kliplere verdikleri oyları sildik ve sonuca baktık. Bundan daha mantıklı bir şey olabilir mi? Ben niye aday değilim? diyenlere soruyorum; veriler ortada, adaylardan kim girmeyecekti?

Geçtiğimiz yılki ödül törenine Hülya Avşar ın kendisinin elinden ödül almak için sahneye çıkmayan Tarkana ettiği ağır sözler damgasını vurmuştu. Bu sene benzer tatsızlıklar yaşanmaması için önlem aldınız mı?

Oturma düzeni her sene tartışılır. Oturması gerekenler ayakta kalır, oturmaması gerekenler oturur. Bu sene, İstanbul Kongre Merkezinin en ön kısmındaki 250 kişilik bölümde 10ar kişilik özel localar oluşturduk. Ödül alanlar, verenler ve büyük sanatçılar bu kısımda olacak. Bir de bazı firmaların belli sayıda kontenjanları olacak. Bu sayede herkes krallar gibi oturacak. Geçen seneki olayda bizim hatamız arkada Hülya Avşar a Tarkana ödül vermeyeceğini söylemeyi unutmamız. Tarkan tam 7 ödül aldı geçen yıl. Bir kez sahneye çıkmak ve herkes onu yok sanarken sürpriz yapmak istedi. Hülya Avşar sadece üzüntüsünü dile getirebilirdi ama çok ağır cümleler kurdu. Tarkan sanatçı mı? dedi. Bu olay olmadan 5 dakika önce kendisiyle konuşsalar, bambaşka şeyler söyleyecekti. Kendisi o çıkışları yapmasaydı, bu olay hakkında belki de hiç konuşulmazdı.

BÜTÜN SENENİN SONUCU!

Törenin adının bu olayla birlikte anılması çok üzmüş gibi sizi...

Benim sadece organizasyonun aksaması ve seçimlerin adil olmaması canımı sıkar. Hülya Avşar Tarkan a kızdıysa bunun muhatabı ben değilim. Biz kategorileri doğru belirledik, ödülleri doğru yerlere ulaştırdık. Önemli olan bu!

Kategoriler demişken, Kral Müzik Ödülleri sadece pop ödüllerine dönüştü diyenler var...

Öyle oldu çünkü son 5 yıldır halk müziği, sanat müziği ve arabesk üretimi yok. Kategorileri dolduramadığımızdan kaldırdık. Pop çok popüler çünkü bunların hepsinden besleniyor. Bir haksızlık yaratmamak için bu müzik dallarında en çok satanlar listelerine bakıp Ebru Gündeş, Sibel Can, Bülent Ersoy ve Kıvırcık Aliye özel ödül verme kararı aldık. Başka ne yapabilirdik? Bülent Ersoyla Hande Yener i mi yarıştırsaydık? Kral Müzik Ödülleri bir gecenin ödülü değil, bütün senelik çalışmanın ödülü! Hem çok satacaksın, hem halk beğenecek, hem jüri sevecek. Aday olmanın ve kazanmanın tek yolu bu!

BAŞBAKAN'IN EN SEVDİĞİ ŞARKI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'la yakın dostsunuz. Kendisi en çok hangi tür müziği dinler?

En sevdiği şarkılardan biri Benzemez Kimse Sanadır, Bu şarkıyı Müzeyyen Senardan dinler. Beraber Yürüdük Biz Bu Yollardayı da sever. Sadece bir seçim şarkısı değildir kendisi için. Bu parçayı Zeki Müren ve Muazzez Abacıdan dinler.

Yani tercihi Türk sanat müziğinden yana Popla, rockla, alternatif müzikle nasıldır arası?

Daha çok Türk sanat müziği dinler ama popüler müziği de takip eder. Türk halkı neyi dinliyorsa ondan mutlaka haberi vardır, biliyordur. Başarısının sırrı halkın zevkini bilmesi. Müzik konusunda da bu böyle, halktan kopuk değil! Eminim Halil Sezai fırtına gibi eserken, Kim bu adam? diye bakmıştır, onunla ilgili fikri vardır. Çok uçuk olmadığı sürece hiçbir müzik tarzına karşı önyargılı değildir.

Kral TV Müzik Ödülleri yerine Gezegen Ödülleri dağıtılıyor olsaydı, sizin tercihleriniz kimlerden yana olurdu?

Şu anda isim vermem uygun olmaz. Ancak şöyle söyleyeyim; biz bir Eurovision anketi yaptık. Atiye birinci, Hande Yener ikinci, Murat Boz üçüncü çıktı. Hande Yener o zaman da itiraz etmişti. Bana sorulsa ben de Handeyi birinci yapardım ama benim şahsi fikrim başka, anket başka! Ayrıca Gülşenin ve Hadise nin içinde olmadığı bir ödül töreni yapmak istemezdim. İkisinin de mutlaka en iyi kadın şarkıcı kategorisinde yarışmasını isterdim. Klipleri, görsellikleri, şovları 10 numara!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.