Müjdat Gezen... BAŞBAKANIN TAVRI HOŞUMA GİTMİYOR!..

Müjdat Gezen... BAŞBAKANIN TAVRI HOŞUMA GİTMİYOR!..

Sanat hayatında siyasi mesajlarıyla dikkat çeken Müjdat Gezen , öğrencileriyle hayata geçireceği `Kamp'ta adlı yeni projesinde da kuralını bozmadı. Gezen, kamp yapan gençlerin radikal dinci bir grubun saldırısına uğramasını konu edinen tiyatro oyununu ve

Müjdat Gezen, parayla satın alınmayacağını söylerken "Başbakan'ın tavrı hoşuma gitmiyor" diyor...

'*Sınıf Bunadı' oyununda bir okul müdürü hem inançlı görünüyor, hem de dolandırıcılık yapıyor. Bu siyasi bir oyun mu?

"-Evet, oyunun tamamı neredeyse siyasi. Bunlar 10 yıl önce sahnelenseydi normal karşılanırdı ama bugün çok radikal kalıyor. Okul müdürünü istesek daha katı yapabilirdik ama komik şekilde ele aldık. Kemal Kuruçay adlı iyi bir komedyen oynuyor. Meselenin köşelerini kırıyor ama anlatmak istediklerini de çok iyi anlatıyor."

*Politik tiyatro yapmaktan vazgeçmeyi düşündüğünüz oldu mu?

"-1966 yılından itibaren politik tiyatro yapmaya başladım. Ama Türkiye 'nin içinde bulunduğu durumdan dolayı bugün yapılan politik tiyatro farklı bir anlam taşıyor. Politik tiyatro muhalefet demektir. Diyelim ki CHP iktidarda. Biz yine politik tiyatro yapmak zorundayız, ama komedi. Biz bunu köşeleri kırık bir şekilde anlatıyoruz."

*Bazı sanatçılar siyasi demeçler veriyor. Örneğin Sinan Çetin , "AKP 'ye oy verdiğime pişman olabilirim " dedi. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

"-Konuya o kadar şekilci yaklaşmıyorum. İnançlarım uğruna, yazdığım kitaplardan, sahnelediğim oyunlardan üç kere cezaevine girdim. Bunu bir fıkrayla anlatayım: Karısı bağlama çalan Nasrettin Hoca 'ya, 'Ben görüyorum, bağlama çalarken ellerini oynatıyorlar. Sen hep oradasın' demiş. Hoca da 'Benim bıraktığım yeri arıyorlar' demiş. Ben de 1960'larda kaldım ve kaldığım yerden mutluyum. Halka dönük işler yapıyorum."

*Genç komedyenlerin siyasi içerikli espri yapmaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

"-Beyazıt Öztürk, bu konuda delikanlı gibi cevap verip 'Korkuyorum' dedi. Haklıdır. Eğer yaparsa reklam filmi alamaz, ekmeğinden olur. Ama biz artık o duvarı aştık. Benim yetiştiğim dönem olan 60 kuşağı politikanın içindeydi. 60 devrimi olmuştu, kitap okumaya başlamıştık ve hep muhalefet yanımız ön plandaydı. Bugüne kadar çok zararını gördüm ama bunlar hep hayatın kendi renkleri, pırıltılarıdır. Aksi halde kötü bir sanat çevresi olur."

*Oyunun sonunda 'İlkelerin olacak. Seni parayla satın alamayacaklar' diye bir şiir okuyorsunuz. Bu şiiri kime yazdınız?

"Kendime yazdım. Dedim ki "Müjdat, seni parayla satın alamayacaklar". Birisi bana "Al şu 100 milyon YTL 'yi, hayatını yaşa, ev al, jet al ama AKP'liyim diyeceksin" dese kabul etmem. Böyle bir para yok."

Türkiye'nİn siyasi ortamı beni çok üzüyor. Ülkemin, Atatürk'ün ülkesinin bunlara layık olmadığını düşünüyorum. Örneğin Başbakan'ın argo konuşması, halk gibi görünüp başka tarafa yönelmesi bana hiç uymuyor. Devlet adamı ciddiyetiyle bağdaştırmıyorum. Bizim mesleğimizde olabiliyor ama devlet adamlığı başka bir ciddiyet isteyen iş."

"'Sınıf Bunadı' oyununun bir bölümünde öğrenciler Aziz Nesin'in kitaplarının okutulmamasından şikayet ediyor...

"-Oradaki konu Aziz Nesin'in yazılarının Türkçe kitaplarında bulunmaması. Benim de Türkçe kitaplarında yazılarım vardı ama çıkarıldı. Bu tip şeylerin nedeni olmaz. Benimki önemli değil ama Aziz Nesin'in, Yaşar Kemal'in mutlaka olması gerekir.

Gelecek kuşaktan ümidimi kesmedim. Çünkü öğrencilerimin her şeyi sorgulayabildiğini görüyorum. Ama bizim okulda hiç politika konuşulmaz. 28 yıldır tiyatro yapıyorum, hiç politika konuşmadım. İyi bir oyuncu için sadece iyi adam olmak gerekir. Öğrencilerin politik görüşlerini bilmeye ihtiyacım yok."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.