Zeliha SUNAL
MÜZİK YORUMCULARI MESLEK BİRLİĞİ (MÜYORBİR) GENEL KURULUNU YAPTI…
Müzik Yorumcuları Meslek Birliği Müyorbir 9.olağan genel kurulunu Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde yaptı…
İki senede bir toplanan genel kurulda telif haklarını almak için mücadele edecek yönetim kurulu seçildi ve yeni yönergeler oylandı.
Üyelerinin arasında Tarkan, Ajda Pekkan , Orhan Gencebay gibi dev isimlerin yanısıra Kırşehir ,Uşak, Karadeniz ozanlarını da barındıran Müyorbir 'in 2000 e yakın müzisyen üyesi bulunuyor.
Oldukça çekişmeli ve zaman zaman tartışmaların kavgaya dönüştüğü anlar yaşandı.
Müzik birliğimizin ilk kurulduğu zamanlardaki huzur ve arkadaşlık yok artık. Çünkü paranın girdiği yerde buna yer yok.
Müzik dünyası zaten şu anda gazetelerde göründüğü gibi renkli değil. Konser haberine bile rastlamıyoruz. Salonların çoğu boş
Son iki yıldır seçimler, terör, ekonominin bozulması, turizmin çökmesi ile Müyap, Mesam , MSG, Müyorbir gibi kuruluşlara telif hakkı ödeyen yerler birer ikişer kapandı.
Oteller müşteri bulamazken telif hakkı da ödeyemediler.
Ayrıca Orchard, Believe gibi dijital ortam sağlayıcılar da meslek birliğimizi tanımayarak haklarımızı yapımcılara verdi. Yapımcılar da bize bunun ne kadarını verebildi? Meçhul.
Artık müzik dinleme ve dinleyiciye müziği ulaştırma neredeyse tamamiyle dijitale dönüşünce müzik yapımcıları taktik değiştirdiler.
Yapımcısıyla anlaşabilen dijitalden hakkını kendi hesabına aktardı. Ama üyelerinin çoğunluğu bu bilgi ve erişim , hatta pazarlık şansından yoksun olduğu için onlar için savaş veren Müyorbir" e ihtiyaç var.
Tamamen parasal kaygılarla sunulan ve içinde 60 yaş üzeri sanatçıları , hatta üyeleri mağdur duruma düşürecek bir yönerge de içeriği tam anlaşılamadan kabul edildi. Hatta yönergeyi veren kişi 60 yaş üstü de az para alsın dedi. Hepiniz bir gün yaşlanıp çalışamaz hale geleceksiniz.
Amerika da , İngiltere'de ki gibi bir şarkının telif hakkıyla şatolarda yaşayamıyoruz.
En büyük endişem üç kuruşun peşinde koşarken bize gerçek gelirimizi sağlayan isimleri küstürmek. Onlar da zaten dijitalin para getirdiğini farketti ve
aracıları birer birer aradan çıkarıyorlar
Fiziki satışın neredeyse olmadığı günümüzde böyle lükslere sahip olmadığımızı bilmemiz gerekir. Dimyat'a pirince giderken elimizdeki bulgurdan olursak güçlükle kurulan bu birliği de kaybederiz.
Netekim ünlü isimlerin çoğu yoktu. Vekaletlerle yürütüldü oylamalar. İkl kez keypad uygulaması kullanıldı.
Keşke TRT 'ye bandrol ücreti öder gibi telefon, ipad ve dijital müzik sağlayıcılarını satın alırken müzik dünyasının telifleri için de minik bir pay koyulsa çok şey değişirdi besteci, söz yazarı ve yorumcu için. Hatta aranjör, klip yönetmeni için bile çok şey farkederdi.
2000 e yakın üyenin yaklaşık 400 üyesinin katılıp oy kullandığı bu kurulda eski yönetim bir değişiklikle yeniden seçildi.
Hayırlı olsun diyelim. İşleri zor. Yolları dikenli.
Yönetim kurulu
1.Burhan Şeşen
2.Huseyin Turan
3.Tolga Sag
4.Suavi
5.Edip Akbayram
6.Belkis Akkale
7.Onur Akin
8.Metin Özülkü
9.Suzan Kardeş
Denetleme kurulu
1. Candan Erçetin
2. Melda Duygulu
3. İbrahim Karaca
Haysiyet kurulu
1. Mehmet Gümüş
2. Sevinc Eratalay
3. Taner Öngür
Teknik kurul
1.Nurdan İpek
2.Mustafa Sağyaşar
3.Birol Yayla
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.