Nükhet Duru... 'MÜZİĞİ BIRAKMAMI SEZEN AKSU ÖNLEDİ!

Nükhet Duru... 'MÜZİĞİ BIRAKMAMI SEZEN AKSU ÖNLEDİ!

"Ben önce iyi bir insan, sonra iyi bir anne daha sonra iyi bir sanatçı olmayı tercih ediyorum."

Röportaj: Filiz Öcal

Nükhet Duru, yaklaşık altı yıllık bir aradan sonra "Tam Zamanında" adını verdiği yeni albümünü piyasaya çıkardı. " Tam Zamanında" adını taşıyan ve Poll Production by Polat Yağcı etiketiyle piyasaya çıkan yeni albümünde Sezen Aksu, Mithat Can Özer, Aysel Gürel, Şehrazat, Nazan Öncel, Fatih Kısaparmak, Sıla, Mustafa Ceceli, ve Sunay Özgür'ün kendisi için özel bestelenen şarkılarını yorumlayan Nüket Duru ile müzik sohbeti yaptık.

? Müzik yaşamınız boyunca şarkı seçimleriniz hangi kriterlere göre yaptınız?

Özel teknik kriterlerim yok. Tamamen ruh halime göre yaparım şarkı seçimlerimi. Bana dünyanın en kötü şarkısını verin, eğer ben onu hissederek ve isteyerek okumuşsam kendim bile onun dünyanın en güzel şarkısı olduğuna inanabilirim. Aynı nedenle sahnede çok beğenilen şarkıları albüme koyduğumda, beğenilmediğine de çok tanık oldum.

? Tam zamanında adlı yeni albümünüz nasıl hazırlandı?

Albümün oluşum süreci tam bir şölen gibiydi. En sevdiğim müzik gruplarından biri olan Ambulans'ın beni etüt edip yazdığı "Milyoner" adlı şarkı hayattaki bakışımın birebir karşılığı gibi. Nazan Öncel'in "De" adlı şarkısı nefis oldu.

Aysel Gürel'in "Rüşvet"teki sözlerinin derinliği, Şehrazat'ın bestesinin yakıcılığı... Oğlum gibi sevdiğim Mithat Can Özer'in sözleriyle "Menekşe", Mustafa Ceceli'nin kimselere vermeye kıyamadığı "Çocukluk İşte"si, Fatih Kısaparmak'ın benim için bestelendiği hissini veren "Bu Gece Beni Düşün"ü, Sıla'nın bütün içtenliğiyle yazdığı sıcak ve ironik "Bekar Köy"ü, Sunay Özgür'ün albüme adını veren "Tam Zamanında"sı ve İbrahim Sadri ile beraber yazdığı "Beni Affet"i. Hepsi teker teker çok kıymetli.

İşkolik stüdyo canavarı Sezen'in hepimize yayılan enerjisiyle, Ender Akay, Özgen Akçetin, Aytuğ Yargıç ve Ozan Bayraşa ile unutulmaz bir dönem geçirdik stüdyoda...

? Bu albümün repertuarını yaparken oğlunuzun fikirlerini de çokça almışsınız

Evet. Artık bir tek oğlum var hayatımda pusulam, rehberim. O yaptığım bir şeyi beğenmediği zaman karalar bağlıyorum. Bu albümde de kaç tane şarkıyı listemizden çıkardık.

? Neden uzun süre albüm yapmadınız?

Şaka maka ciddi bir albüm yapmayalı tam 11 yıl olmuş. Bu arada üç tane single çalışması yaptım ama. Hayatımı da kariyerimi de düzenlerken kağıdı kalemi elime alıp matematiksel hesaplar yapmıyorum. Duygu insanıyım, kalp insanıyım ben. Kabuğuma çekildiğim dönemlerim de var tabi ki benim de. Sadece eğlenceye yönelik şarkıların doygunluk dönemine ermesini de bekledim biraz. İşini sanat içi yapan insanların bence durup ara vermek hakları da olmalı.

? Bu bekleme süreçlerinde müziği tamamen bırakmayı düşündüğünüz oldu mu hiç?

Olmaz olur mu. Bundan iki yıl önce mesleğimi tamamen bırakmayı düşündüm. Şarkı söylemekten vazgeçtim. Ticarete atıldım. Ama zorlamakla olmuyormuş. Bana şarkı söylemekten başka bir şey iyi gelmiyormuş. Zaten şarkı söylemekten daha iyi yapabildiğim bir şey olmadığını da gördüm. Bu noktada Sezen Aksu devreye girdi. Bu kararıma şiddetle karşı çıktı. "Müziği bırakamazsın" dedi.

? Sezen Aksu'yla aranızda bir rekabet oldu mu hiç?

Elbette birbirimizin önüne geçmek istediğimiz zamanlar olmuştur tarihte. Rekabet edebiyle yapıldığında, tadından yenmez bir şeydir. Ama Tanrı'nın o sesi bir tek size verdiğini zannedecek olursanız, zaten bu işi 35 yıl sürdürecek aklınız yok demektir. Biz rekabet de yaptık, aslan gibi arkadaşlık da. Olgunlaştıkça birbirimizin kadrini kıymetini daha iyi anladık. Bu dünyanın kimseye kalmadığını da biliyoruz.

? Sahip olduğunuz şöhreti kaybetmek korkusu da müziği bırakmanıza engel olmuş olabilir mi?

Hayır.. Ben Hiçbir zaman ünlü olmak hedefi koyamadım kendime. Şöhretimin bir anda yok oluvereceğini düşündüm her zaman. Ben bu olguyu tapulayarak almadım ki hayatıma. Her an insanın avuçlarının içinden kayıp gidebilir. Ünlü olmak o kadar kolay ki bu memlekette. Ben önce iyi bir insan, sonra iyi bir anne daha sonra iyi bir sanatçı olmayı tercih ediyorum.

? Yeni albümünüzde 15 şarkı yer alıyor. Aslında üç yada dört single yapabilirdiniz bu kadar çok repertuarla neden hepsini tek bir çalışmada kullandınız?

Geniş imkanlarım vardı ve bunları kullanmak istedim. Zaten albümü yapmaya başladığımızda kendimize bir sayı hedefi koymamıştık ki. "Son döneme alternatif bir iş çıkaralım" diye yola çıktık. Şarkılar birbiri arkasına geldi, daha da artıyordu sayısı, baktık CD'ye sığmayacak. 15'te karar kıldık.

? Koyun otlatırken havan mermisine basarak can veren 12 yaşındaki Ceylan'ın şarkısını seslendirmek size ne hissettirdi?

Çok duygulandım. Bu şarkıyı okuyamayacağımı sandım. Bu şarkı bir tek Ceylan'a değil. Vakitsiz giden bütün çocuklara, kundaktaki bebeklere, Mehmetçikler'e... Ceylan yavrucağın şahsında, bütün o çocuklara bir anne feryadıdır bizimki. Politik bir yanı yoktur

Quality Of Magazine

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.