Orhan Gencebay... "AÇILIMIN ADI "CUMHURİYET" OLMALIYDI!"

Orhan Gencebay... "AÇILIMIN ADI "CUMHURİYET" OLMALIYDI!"

Kürt açılımının adı `Cumhuriyet açılımı' olmalıydı. Bir Kürt ne kadar Türkse bir Türk de o kadar Kürttür." İşte Orhan Baba ile politik gündem...

ORHAN BABA'DAN SiYASi MESAJLAR

"Anayasa değişikliği gerekiyor ama konsensüsle yapılmalı. Kürt açılımının adı 'Cumhuriyet açılımı' olmalıydı. Bir Kürt ne kadar Türkse bir Türk de o kadar Kürttür." İşte Orhan Baba ile politik gündem...

Yeni albümünüz için neler söyleyeceksiniz?

-Üç buçuk senedir albüm yapmamıştım. Tarihimde hiç bu kadar ara vermedik, bundan sonra arayı uzatmak niyetinde değilim.

Albümdeki şarkılardan bahseder misiniz?

'Vatan Sağolsun' var, benim için önemi büyük. Bu şarkıyı yapma nedenim askerliğimin ilk yıllarında Kurtuluş Savaşı'na olan hayranlığımı ifade etmek içindi. Atalarımızın yazdığı Kurtuluş Savaşı destanından etkilenerek yaptım. Şarkının içindeki mesajlar onunla bağlantılı. Vatan kavramını kimsenin unutmaması lazım. Netice itibariyle burası hepimizin vatanı. Dil, din, cins, ırk ayrımı olmadan hepimiz eşitiz! Bu vatan bizim, onu korumamız lazım. Etnik kökenimiz ne olursa olsun bunu böyle düşünmemiz lazım.

Albümün ismi 'Berhudar Ol' nereden geliyor?

-Bana dedemden yadigar. Vatanı koruyan gazilerimizden bir tanesi de benim dedem. 15 yıl savaşmış. Her savaşa gitmiş. Birinci Dünya Savaşı'na, Libya-Trablusgarp Cephesi'ne, Balkan Savaşları'na, Kurtuluş Savaşı'na, Çanakkale Savaşına katılmış. Dedem gaziydi, vücudunun iki yerinde mermi vardı. Sık sık 'berhudar ol evladım' derdi. Allah'a emanet ol, Allah'ın bütün güzellikleri senin üzerine olsun anlamına gelen fevkalade bir deyim.

Tüm şarkıların sözleri size mi ait?

-Bir tanesi hariç hepsi benim. Bir şiir var, sözler Cemal Safi'nin, 'Yalnızlık' adında. Bir de enstrümental var, altı dakika. Bu eser müzikal kimliğimi belli bir ölçüde ortaya koyuyor. Adı 'Diriliş ve Etrüskler.'

Açılımın adı 'Cumhuriyet' olmalıydı

Başbakan'ın açılım kahvaltısına katıldınız. Neler konuşuldu orada?

Güzel bir toplantıydı ama belli bir şey görüşülmedi. Bana göre orada Başbakan çok güzel konuştu. Ülkenin sorunlarına daha duyarlı olmaya davet etti. Ve bana göre doğru olan şu sözü söyledi : "Sanat sizlerin eseriniz, sağır kulakları deler, sağır duvarları deler, böyle güçlüdür. Siz sanatınızla anlatılmak istenen her türlü mesajı yine anlatmaya devam edin"dedi. Şunu istiyorum, bunu istiyorum, onu destekliyorum anlamında değildi. Bazı asantçı arkadaşlar bu buluşmayı garipsediler. Ama ben her hangi bir açılım için gitmedim oraya. Bu başlıkların adı esasında Cumhuriyet açılımları olmalıydı, demokrasi değil.

Terör şimdi Karadeniz'e de sıçradı...

Son derece üzülüyorum. Bu ülke dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı olmadan, 'Burası benim Vatanım' diyen herkesin! Biz bir bütünüz. Etle kemik gibi. Kürt, Ermeni, Abaza, Çerkez, Laz, Türk, Arap kim varsa hepimiz aynıyız.

Roman açılımı, Kürt açılımı gibi etnik ayrımcılık olmuş olabilir mi?

Cumhuriyet'in içinde böyle şey yok! Cumhuriyet'in içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes eşittir var!

80 öncesine mi döndük?

Yok ama o zemini oluşturmaya çalışanlar olabilir. Ben 80 öncesi gibi görmüyorum, o dönem çok vahşi ve vahimdi! Biz bir bütünüz. Kürt konusunda Ziya Gökalp'in bir şiirini örnek vermiştim, 'Bir Kürt ne kadar Türkse, bir Türkte o kadar Kürttür.' Bunu böyle kabul etmeyenin ne bu dünyada ne de öbür dünyada yeri vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının başlığı Türk'tür!

Niye peki Türk açılımı denmedi?

Böyle bir şey olmaz, çünkü doğru değil. Şu anda ülkelerin, bütün dünyanın kabul etmiş olduğu tanımları var. O tanımlamalara göre, burası Fransız, burası da Alman vatanı. Her ülkede kökeni farklı olan insanlar var ama hepsinin bir başlığı var.

Türk kimliğini kabul etmeyenler var...

Bunu atalarımız böyle koymuşlar, biz koymadık. Bunu değiştirmeye kalkarsan 'istihkam' olur. Bunun ırkla alakası yok, bu bir kültür şemsiyesi.

'Vatan Sağolsun' şarkınız şehit ailelerini çok etkileyecek sanıyorum...

Vatan savunması nefs-i müdafadır!

Anayasa değişikliği mecliste oylanıyor, ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Anayasa değişikliği gerekliydi. Fakat bu değişikliğin ülkenin içinde yer alan tüm gruplarla, ilgili kişilerle bir konsensüs içerisinde yapılması gerekiyordu. Bunu ne derece yapabildik ya da yapamadık bilmiyorum ama Anayasa'nın bir çok maddesinin değişmesi şarttır. Başta seçim sisteminin olmak üzere. Bu anayasa 1982 Anayasası. O zaman halkımızın büyük çoğunluğu evet demişti. Şimdi eksikleri düzeltme zamanı.

Tartışmalı maddeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bunu hukukçular daha iyi bilir, fazla ahkam kesmek istemiyorum. Neticede bakıldığında biz bir hukuk devletiyiz. Uluslararası hukuk kurallarına uymamız gerekmektedir. Tabii ki hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Milleti temsil edenler orada kanun koyarlar, kanun yaparlar. Hukuğa uygun olup olmadığını da onlar tartışırlar. Ondan sonra bunlara evet ya da hayır deriz. Bu konuları takip ediyorum ama çözümleri işin uzmanları olan hukukçulara bırakmayı tercih ediyorum.

TRT yasakları Türk müziğine en büyük zararı vermiştir

"TRT müzik sektörüne darbe vurdu" dediniz

Onu söyledim, doğru, vazgeçmiyorum. Fakat bunu geçmişe yönelik söylemiştim. 60'lı, 70'li, 80'li yıllarda TRT'nin tavrı son derece tutucu, son derece tabulaştırılmıştı. Duygunun ve düşüncenin önüne set çekiyordu! Belirli ölçüler veriyordu, bunun içinde kalacaksınız diyordu, bu olmaz. Bu tabulaştırma üretime engel olmuştur! TRT'de çok önemli sansür dönemleri yaşandı, yaşadık! Ben ki bir zamanlar TRT'nin sanatçısıydım, kaçtım. Şimdi o dönemler yaşanmıyor, eskisi gibi değil.

Yasaklama sebepleri neydi?

Benim fikirlerime karşı olan tutucu kişiler, beni daima dışlamak istedi! Ben ilerici fikirdeydim, onlarsa sadece korumaya yönelik kalıp, onu bile doğru dürüst yapamayan insanlardı. Arada bizim gibi çok değerli insanlar da vardı ama seslerini çıkaramıyorlardı. TRT sansürü Türk müziğine en büyük zararı vermiştir. Özgürlüğü engelleyiciydi.

Şimdi de var, Pamela'nın klibi erotik bulunduğu için yayınlanmamış...

Tabii sadece TRT'yi suçlamayalım. Şarkıcı ve bestecilerin de verdiği mesajlara dikkat etmesi gerekir. Reyting düşüncesiyle, ticari yada amiyane sanat yapmamak lazım. Erotizm yaşamın içinde var, yasaklarla bir yere varılmaz!

Bir ara idamınızı istemişler...

Sadece Türk müziği'nde tutucu çevrelerin bana karşı tepkileriydi. Bana bunları söyleyen kişilerin geri kalmış fikirlerini idam etmek gerek!..

1970'li yıllarda yani Orhan Gencebay'ın TRT'de yasaklı olduğu dönemlerde 'Türk müziğini bozuyor' gerekçesiyle idamı istenmişti.

Röportaj: Olcay Ünal SertFotoğraflar: Hüseyin Özdemir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.