Şevket Çoruh... BABA SAHNE İLE TİYATRO DÜNYASINA BİR VEFA ÖRNEĞİ DAHA!

Şevket Çoruh... BABA SAHNE İLE TİYATRO DÜNYASINA BİR VEFA ÖRNEĞİ DAHA!

Ünlü oyuncu Şevket Çoruh’tan tiyatro dünyasına bir vefa örneği daha! Baba Sahne’nin localarına İstanbul’un ilk yakılan, ilk yıkılan, kapanan ve her şeye rağmen ayakta kalmayı sürdüren tiyatro salonlarının ismini verdi.

Şevket Çoruh, büyük emeklerle İstanbul’un kültür ve sanat hayatına kazandırdığı Baba Sahne’nin localarına İstanbul’un ilk yakılan, ilk yıkılan,  kapanan ve her şeye rağmen ayakta kalmayı sürdüren tiyatro salonlarının ismini verdi: Gedikpaşa Tiyatrosu, Şan Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Küçük Sahne ve Ses Tiyatrosu.

YANAN, YIKILAN, KAPANAN TİYATROLAR, BABA SAHNE’NİN LOCALARINDA YAŞIYOR!

Sevilen oyuncu Şevket Çoruh, yaklaşık 2 yıl boyunca büyük emek harcayarak ve tamamen kendi yatırımıyla kurduğu Kadıköy’deki tiyatrosu Baba Sahne’yi ustası Savaş Dinçel’in 75. doğum gününde açtı.

İsmail Dümbüllü’nün tulûat fesini Müjdat Gezen’den devralan Çoruh, Baba Sahne’de büyük bir vefa örneğine daha imza attı.

Tiyatro salonlarında localara genellikle kişi isimlerinin verildiğini belirten Şevket Çoruh; Baba Sahne’nin localarında ise tiyatro tarihimizde önemli yeri olan ve yıkılan, yakılan, kapanan ve her şeye rağmen ayakta kalmak için direnen tiyatroların isimlerini yaşatmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Balkon katının localarından ilkine, İstanbul’un yıkılan ilk tiyatro salonu anısına, 1884 yılında yıkılan Gedikpaşa Tiyatrosu’nun adı verilirken, diğer loca, dönemin en çok rağbet gören, birbirinden önemli oyuncuların sahneye çıktığı ve 1987 yılında esrarengiz bir yangınla kül olan Şan Tiyatrosu’nun adını aldı.

Çoruh, balkon katının diğer iki locasına; kurdukları tiyatro topluluklarını bugünlere kadar getiren ve hâlâ oyunlar sahneleyen ustaların tiyatrolarının isimlerini verdi: Kenter Tiyatrosu ve Dormen Tiyatrosu.

Sahnenin iki yanında yer alan ve aynı zamanda orkestra çukuru olarak düzenlenen localara ise; Muhsin Ertuğrul’un Devlet Tiyatroları’ndan kovulmasının ardından 1951’de kurduğu ve 1957’de perdelerini kapatan Küçük Sahne ile 1885’te inşa edilen Ses Tiyatrosu’nun isimleri verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.