ŞİMDİ BALIK ZAMANI!

ŞİMDİ BALIK ZAMANI!

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz tam bir balık cenneti. Sayısız balık türünün yılın farklı zamanlarında tüketilebildiği ülkemizde birçok farklı balığın tadına varmak mümkün.

Hasretle beklediğimiz balık mevsimi geldi. Yüzümüzü okşayan serin, hafif bir rüzgâr; gökyüzünün bin bir rengi, harika bir manzara, önümüzde envai çeşit balık...

Beslenme uzmanları kalp ve beyin sağlığını korumak için haftada iki kez balık yenmesini öneriyor. Hepimizin yakinen bildiği vücudumuzun Omega-3 ihtiyacı bu önerinin en önemli nedeni...

Ancak yapılan araştırmalara bakıldığında dünyada kişi başına düşen yıllık balık tüketimi yaklaşık 16 kg iken, Türkiye gibi dört tarafı denizlerle çevrili, balık cenneti bir ülkede kişi başına düşen balık tüketiminin sadece 6 kg. olması üzücü.

Sizin de 'katılıyorum' dediğinizi duyar gibiyim. 'Evimizde yapamıyorsak o halde balık restoranlarını gezelim' derim ben. Balık tutkunu olan ben maalesef evimde balık pek fazla pişirmiyorum ancak balık nerede yenir çok iyi biliyorum.

Sizin için en sevdiğim balıkçılardan bir seçme hazırladım. BVS Group bünyesindeki Atakö'de Bay Balıkçı, Galata Köprüsünün en güzel yerindeki Balık Noktası ve Yeniköy'de Denizin adeta üzerinde Yeniköy İskele Restaurant,,. Bebek Oteli'nin içinde, denizin üstünde Ambassadeurs; Baltalimanı'nda, Boğaz'ın ışıltıları eşliğinde Angel Blue; Ortaköy'de Park Fora; Fenerbahçe Dalyan'da Misina, Ataköy Marina'da Papalina; Yeşilköy Polat Otel'in yanında Fener Balık; Ataşehir'de Beluga; Suadiye sahilde Çatana; Arnavutköy'de denizin üstünde Eftelya, Rumeli kavağında İskele Balık, Kuruçeşme'de denizle kucaklaşan Arşipel, Rumeli kavağında Kahraman, Kireçburnu'nda Set Balık, Küçükyalı sahilde Kotra; hayran olduğum balıkçılardan...

Hayranlığımı sadece lezzet hayranlığı olarak değerlendirmenizi istemem. Mevsime bağlı olarak farklı balıklar sunan şeflerin bilgisine ve misafirlerine gösterdikleri ilgiye de hayran olduğumu bilmenizi isterim. Kim bilir belki siz de benim gibi hayransınız ya da tanıştığınızda hayran kalacaksınız bu lezzetlere ve bu lezzeti size sunan ev sahiplerine.

Ülkemizde gerek av yasakları, gerek balıkların farklı dönemlerde yenebilir kıvama gelmeleri sebebiyle hangi mevsimde hangi balığın yendiğini bilmek de bence oldukça önemli.

Eylül, Ekim, Kasım palamut, lüfer, istavrit ve tekirin lezzetli olduğu dönemlerdir; hamsi de yenebilir. Bu arada ben gerçek bir palamut aşığı olarak geçen hafta 3 gün üst üste palamut yedim. Muhteşem bir lezzet...

Aralık, Ocak, Şubat ayları hamsi, palamut, istavrit ve tekirin bol bulunduğu dönemdir. Kalkan balığı Şubat ayı ile çıkmaya başlar. Uskumru ve istavrit de bu dönemde lezzetle tüketilecek balıklardandır.

'Mart, Nisan, Mayıs aylarının balığı kalkandır... diyebilirim. Mercan, lahos, izmarit, mezgit, karides, pavurya ve barbunun da en lezzetli dönemidir bu aylar.

Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise çipura, sinarit, yılan balığı, kılıç, karagöz, kırlangıç ve fener balığını tercih edebileceğiniz dönemlerdir.

Siz de benim gibi 'Denizden babam çıksa yerim' diyorsanız şimdiden bu güzel mevsimi doyasıya yaşamaya başlamanızı tavsiye ederim.

Afiyetler olsun efendim.

Görüş ve yorumlarınız için: [email protected]

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.