Uluslararası Etno Müzik Festivali... ARAKAN'A AĞITLA AÇILDI!

Uluslararası Etno Müzik Festivali... ARAKAN'A AĞITLA AÇILDI!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Etno Müzik Festivali’nin gala konseri yapıldı.

Konserde Arakan’da katledilen siviller için Bora Uymaz tarafından bestelenen ağıt ilk kez seslendirildi.

Etno Müzik Festivali gala konserinde; dünyanın dikkatini yeniden Arakan’a çekmek ve savaşların devam ettiği diğer ülkelerin acılarını paylaşmak üzere Anadolu’nun ve Azerbeycan’ın ağıtları aynı sahnede buluştu.

Gecenin sunuculuğunu tiyatro oyuncusu Ali Nuri Türkoğlu üstlendi. Türkoğlu, Erzurum yöresinden “Eledim eledim höllük eledim” türküsünün anonsu öncesi yaptığı konuşmada Afrin şehitlerine de değinerek şunları söyledi: “Anadolu’nun içimizi en çok dağlayan türkülerinden biri var şimdi sırada.

Hani çok yakın zamanda Afrin’e düğüne gider gibi giden “Koçyiğitlerimiz”; ailelerinize bir mesajınız var mı diye sorulduğunda, ‘Beklemesinler’ demişlerdi ya.

İşte bu toprakların can pareleri asırlardır hep bu duyguyla gittiler Kızılelma’ya. Geride kalan analar ise işte böyle türküler yaktılar. Hepsine rahmet olsun” dedi.

Gala konserinde Emre Oral Burç, Bora Uymaz, Fatma Aydoğan ve Azeri müziğinin usta yorumcusu Ehtiram Hüseynov çeşitli yörelerden seslendirdikleri ağıt, bozlak ve türkülerle dinleyicilere unutulmaz bir akşam yaşattı.

Dünyaca ünlü arpist Şirin Pancaroğlu, klarnet sanatçısı Tolga Akşit ve bağlama sanatçısı Muhlis Berberoğlu enstrümanlarıyla ağıtlara eşlik ettiler.

Konseri dinleyenler arasında, Cumhurbaşkanı danışmanları Hümeyra Şahin ve Tubanur Sönmez de vardı.

2017 yılında Myanmar Hükümeti tarafından korkunç katliamlara maruz bırakılan, göçe zorlanan, açlık ve hastalıklarla sistematik bir şekilde ölümlerine göz yumulan Müslüman Arakanlılar hala büyük bir yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.