Yakın İlişkiler... GENÇ YÖNETMEN İLE FİLME DAİR  ÖZEL SÖYLEŞİ

Yakın İlişkiler... GENÇ YÖNETMEN İLE FİLME DAİR ÖZEL SÖYLEŞİ

Yakın İlişkiler filminin yönetmeni Burcu Bayram`ı setinde ziyaret ettik ve kısa bir söyleyişi yaptık...

İzleyen herkesi kendisi olmaya zorlayacak bir film yaptık.

Kendine has hoş havasıyla, aklına koyduğunu yapan, kimseyi umursamayan deyim yerindeyse burnunun dikine giden güçlü bir kadın Burcu Bayram...

Magazinkolik

Klasik bir soruyla başlayalım; Burcu Bayram kimdir?

B.B

1982 Adana doğumluyum. 2003 istanbul üniversitesi Radyo Televizyon bölümünden mezun oldum. 2000 yılından bu yana sinema ve televizyon sektöründe çalışıyorum. Mesleğime tapıyorum. Sırt çantamla yaşıyorum. Bu işi yapmak uğruna dünyanın heryerine gidebilirim.

Magazinkolik

Bu cevaba bakınca Burcu Bayram eşittir sinema gibi görünüyor. Doğdum, eğitim aldım ve çalıştım.

( Gülüyor..) Peki Yakın İlişkiler filmi nasıl doğdu?

Sinema aşkı kocaman bir aşk.

B.B

Mardin'de bir dizinin ikinci yönetmenliğini yapıyordum geçen sezon. Metin Balekoğlu ile birlikte çalışıyordum kendisi muhteşem insan.

Biraz para biriktirdim. Döndüğümde Yakın ilişkilerin senaristi, canım arkadaşım Yerkan Kahraman bana projeden bahsetti.

Bunu sen çekmelisin, bu film kadın gözüyle güzel olur dedi. Tamam dedim. Ortalama 10 dakika sonra ''Yakın İlişkiler'' isimli bir çocuğum olmuştu. Bankadaki parama baktım. Zor olacaktı .

Ama ne kolay ki dedim kendi kendime ve hemen görüntü yönetmeni arkadaşım Aydın İz ile görüştüm. Ben varım dedi. Işık şefi arkadaşım Murat Hançer, biz bu işin üstesinden geliriz dedi.

Oyuncu kısmında zaten çok şanslıydım. Özge Yıldırım, Uğur İzgi, Gökçe Suyabatmaz, Gökay Müftüoğlu, Alican Aytekin, Bora Sivri ve Erkan Bektaş gibi müthiş oyuncularla çalıştım. Bu çocuk aynı zamanda onların oldu. Herkes o kadar sahiplendi ki, Yakın İlişkiler?e sadece emek değil, aşk katıldı. Sinema aşkı kocaman bir aşk.

Magazinkolik

Dinlerken tüylerim diken diken oldu. 10 dakika da filmi çekmeye karar vermişsiniz.

( Gülüyor... ) Sinema pahalı bir sanat herkesin kolay kolay cesaret edebildiği bir şey değil.

B.B

Evet bu işe giriştiğimi duyan bazı arkadaşlarım ve büyüklerim aradı, delirip delirmediğimi sordular. (Gülüyor...) Bu işi gönül vererek yapan insan sayısı da çok az. Çok fazla da nemrut tip var.

Sanırım 14 yıldır çevremde biraz sevilmişim ve dost biriktirmişim. Oyuncusundan teknik ekibine herkes hiçbir karşılık beklemeden, gönüllü olarak çalıştı. İmkanlarımız sınırlı olduğu için bazen teknik aksaklıklardan dolayı zaman kayıpları yaşadık ama çok sevdiğim İsmail Özer abim, Gölge Işık, FSM Kamera ve Hüdaverdi Yavuz yardımıma koştu. 7 kamera çalıştığım gün oldu. Şanslıyım galiba

Magazinkolik

Herşey yolunda gitmiş gibi görünüyor... Hedef ne peki?

B.B

Sınırlarım yok. Hedef şu ve o hedefe ulaşınca Bodrum'a yerleşip organik tarım yapmaya başlayacağım diyemem.

Bu film ile festivallere katılıp, güzel sonuçlarla dönmeyi planlıyoruz. Biraz farklı birşey denedik. Bunu göstermek istiyoruz. Bu film festival veya gişe filmi demiyorum. Zaten filmleri böyle kategorize etmek bana saçma geliyor.

Biz bu 11 gün sadece film çekmedik. Yakın İlişkileri yaşadık. Hayatımda hiçbir zaman planlı yaşamadım. Bu film de öyle planlı olmadı. Kendimiz olduk. İzleyen herkesi kendisi olmaya zorlayacak bir film yaptık.

Magazinkolik

Son cümlenizden sonra daha bir merak ettim filmi. Biraz anlatır mısınız?

Anılarınızı acıtacak bir film Yakın İlişkiler.

B.B

Modern hayatın içinde hep birlikte yaşayan insanların sırlarının ifşası üzerine ilginç bir senaryo. Herşey bir gece kulübünde konsomatris olarak çalışan Buse'nin hamile olduğunu öğrenmesiyle başlıyor.

Daha önceki iki hamileliğinde sorunlar yaşayan Buse'nin anne olmak için bunun son şansı olması da olayları tetikliyor. Kadına şiddetle başlayan öykü erkeğe şiddete kadar sert bir şekilde ilerliyor ama film kadına ya da erkeğe uygulanan fiziksel şiddetten çok insana uygulanan psikolojik şiddeti anlatıyor.

İlişkilerde söylenen yalanların insanı sürüklediği ahlaki çöküntü de filmin tespitlerinden biri diyebilirim. Yalanlar üzerine kurulan dostluklar, aşklar, psikolojik şiddet, hayatın durdurulamaz hızı ve anne olma mücadelesi... Anılarınızı acıtacak bir film Yakın İlişkiler.

Magazinkolik

Filmin ismine bakınca biraz erotizm kokuyor ama öyle değil. Genç bir yönetmensiniz eleştirilmekten korkmuyor musunuz? Bir sürü insan bir sürü şey söyleyecek şimdi...

B.B

Umrumda değil. Gerçekten laf olsun diye söylemiyorum umrumda değiller. Eleştiriler elbette olacak ama yerli ve yersiz eleştiriyi anlayacak kadar kafam çalışıyor. Sinema kimsenin tekelinde değil.

Film çekme hakkını sadece kendinde gören üstadlarla (?!) dolu piyasa. Yeni birileri film çektiğinde ? O kim ki film çekiyor. Onun haddine mi?? gibi saçma başlıyorlar konuşmaya. İsterlerse kusura bakabilirler ama haddi onlardan öğrenecek değilim.

Ben insanları mutlu edecek, hayatlarına küçükte olsa güzel anlar katacak filmler yapmak istiyorum.

Magazinkolik

Peki örnek aldığınız birileri var mı?

B.B

Kimseyi örnek almıyorum. Takip ettiğim ve beğendiğim yönetmenler var elbette ama benim savaşım kendimle. Hep daha iyiye ulaşmak için çalıştım.

Bundan sonra da öyle olacak. Hayal gücüm ve gözümle yaşıyorum. Yapabileceklerimi biliyorum. Yapamayacaklarımın da farkındayım ve yapabilir kılmak için çalışıyorum.

Son nefesimi sette vermek istiyorum ve o son saniye bile yeni bir şeyler öğreneceğimi düşünüyorum. Sinema ölümsüz ve canlı çünkü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.