Yeşim Akıncı... 'MÜKREMİN GEZGİN' ANALİZİ!

Yeşim Akıncı... 'MÜKREMİN GEZGİN' ANALİZİ!

Sosyal medyayı ikiye bölen tartışmaya son noktayı Uzman Psikolog Yeşim Akıncı koydu.

Konuya dair 2. SAYFA programında açıklamalarda bulunan uzman psikolog Yeşim Akıncı "Annelik kadına verilmiş bir özelliktir ve annelik dalga geçilmeyecek kadar kutsaldır.

Öte yandan bir insanı cinsel yönelimleri üzerinden hedef göstermek de yanlıştır.

Uzun saçlı bir erkek önyargı ile algılanıp üstüne saldırsalar, ya da Mükremin'İn başına bir iş gelirse, hedef gösterenler bu vebali nasıl taşıyacak" dedi.

Ne bir bebeğin sosyal medyada  kullanılmasına izin verilmeli ne annelik ile dalga geçilmesine ne çocukların cinsel kimlik oluşumunda olumsuzluğuna izin verilmeli  ne de insanları cinsel yönelimleri nedeniyle hedef gösteremezsiniz, toplum olarak zorlu bir süreçten geçtiğimizi vurgulayan ünlü uzman psikolog Akıncı, olay ile olguyu ayırabilmeli ve sağ duyulu olmalıyız dedi.

TİKTOK fenomeni Mükremin, Rihanna ile yarışa girmiş ve 'ben de hamileyim' diyerek bir seri video çekmişti.

Geçtiğimiz günlerde de 'doğum yaptım' diyerek bir bebek ile fotoğrafını paylaştı.

İşte o kare tartışma yarattı hatta, fenomen Mükremin hakkında soruşturma başlatıldı.

'ÇOCUK HAKLARI İHLALI'

Küçük çocukların görüntü ve fotoğraflarının sosyal medyada ebeveynleri tarafından paylaşılmasının dahi 'çocuk hakları ihlali' olduğunu belirten Yeşim Akıncı "çocukların cinsiyet kavramını anlayacak yaşa erişmeden bu tarz videoları izlemeleri de sakıncalı.

Bu durumda görev anne, babalara düşüyor. Çocuğunuzun kitap okumasını istiyorsanız ilk önce siz okuyacak siz rol model olacaksınız bu videoları ebeveynler Kendileri de izlemeyecek, çocuklarına da izletmeyecekler" dedi.

Biz uzman psikologlar çocuğunuz düştüğünde arkasından tutup kaldırın diye uyarırız ,özgüveni gelişsin, yerden kalkabileceğini hissetsin, arkasında ailesinin varlığından emin yürüsün diyerek' Şimdi sosyal medayada elinde Telf çocuğunun düştüğü videolara ( çocuğa yardım edip yerden kaldırmak yerine ) kahkaha atarak paylaşan ebeveynleri de uyardı.

Yarın bir gün çocuğunuz 18 yaşına gelince çocuğunuz size dava açabilir haberiniz olsun deyip çocuk haklarını savundu .

Çocukların, evde konuşulan ,aile dinamiğinde hissedilen konuları dahi sünger gibi çeken çocukların ,anne ve babalarını taklit etmeye meyilli olduğunun altını çizen Akıncı "çocuklara yasak koymak yerine, onlara örnek olacak davranışlar sergilenmeli, yasaklamak merak ettirir, korkutmak fobik yapar, çocuğunuz ile doğru beden dili ile destekleyerek iletişimde bulunmalı, doğru kelimelerle açıklama yapılmalı ifadelerini kullandı.

Çocuğun cinsel kimlik oluşumunda hitap şekillerinden, giyimine, aile içi odipal komplekse vurgu yapan ünlü psikolog yazar Yeşim Akıncı,  anne babanın çocuğun cinsiyetine göre  davranışlar, tutumları cinsel kimlik gelişiminde önemli rol oynamaktadır.

Cinsel kimliğin temelleri daha çok ödipal dönemde yaşanan çatışmalarla atılmakla birlikte, ergenlik yıllarında tamamlanmaktadır.

Bunun yanı sıra cinsel kimliğin temelleri 3 yaşında yavaş yavaş oluşmaya başlamaktadır.

Çocukların merak duygusunu boş bırakmayın, cevapları uzmana danışarak verin.

 Anne baba ile özdeşim çocuğun cinsel kimlik kazanmasında önemlidir.

Cinsel kimlikler çevre ile kurulan ilişki ile daha da pekişir. Bu tip videolar çocuğun kendi dünyasında  kavram kargaşası yaratacaktır.

Bergüzel Korel mi haklı* Hazal Kaya mı sorusuna bir cevap olarak;

'Her iki sanatçımızın da haklı olduğu yerler var.

Ben mesleki olarak bir yemin ettim kimseye yargılayıcı olmam, olamam, bir olayda herkese sağduyu ile empati yaparım, anlamaya çalışırım, kişilik olarak da haddimi bilirim' diyerek mesleki duruşundaki sağlamlığı gösterdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.