BALIĞI SUDA GÖRDÜ KRİZLERLE BALIK KRALI OLDU!

BALIĞI SUDA GÖRDÜ KRİZLERLE BALIK KRALI OLDU!

İstanbul'a gelmeden önce hiç deniz görmeyen ve kendi tabiriyle, `balığı suda gören' Yüksel Karakış, Yeşilköy'deki Yelken Restoranı satın alarak Yüksel Balık tabelasını astı.

Sivas'ın Zara ilçesinden çıkıp çocuk yaşta İstanbul'a gelen Yüksel Karakış, 20 yılını İstanbul'un en iyi restoranlarında çalışarak geçirdikten sonra, 2001 krizi öncesi ilk restoranını açtı.

İstanbul'a gelmeden önce hiç deniz görmeyen ve kendi tabiriyle, 'balığı suda gören' Karakış, bütün dünyayı etkisi altına alan küresel krizle birlikte de Yeşilköy'deki eski Yelken restoranı satın alarak kendi tabelasını astı.

Önceki gece gerçekleşen Yüksel Balık açılışına Uğur Dündar, Ümit Karan, Mehmet Aslan, Hıncal Uluç, Erkan Yolaç, Linet, Süleyman Orakçıoğlu, Yalım Erez, Fuat Miras gibi isimler katıldı.

Hasır'da 15, Balıkçı Hasan'da 12 yıl çalıştıktan sonra 1999'da ilk balıkçı restoranını açan Yüksel Karakış, 4 ay önce Yeşilköy'deki Yelken Restoranı satın alarak Yüksel Balık tabelasını astı.

Eski Yelken Restoran'ın sahibi Fuat Miras'ın da katıldığı gecede, binin üzerinde davetliye 25 çeşit deniz mahsulü ikram edildi.

Açılışla ilgili düşüncelerini aktaran Yüksel Karakış, "İkinci restoranımı açmaktan çok mutluyum. Hayalim Yelken gibi bir yeri almak, kendi tabelamı asmaktı. Hayalimi gerçekleştirdim. Açılışa gelen herkes benim devamlı müşterimdir. Ben bir balıkçı olarak herkese şunu tavsiye ediyorum: Balığı mezeyle yemeyin. Balığın yanında yenilecek tek şey salatadır. Meze balıktan ayrı yenmeli ki balığın lezzetini bastırmasın" dedi.

Avrupa'nın en iyi balık restoranı

1979'da 10 yaşındayken Zara'nın Büyükkaya köyünden İstanbul'a gelen Yüksel Karakış, 6 ay bir büfede bulaşıkçılık yaptı. Sonra bir hemşerisinin Büyükçekmece'deki restoranında iş bulan Karakış, Hasır'da 15, Balıkçı Hasan'da 12 yıl çalışarak aşçılık, garsonluk ve işletmeciliğe dair gereken her şeyi öğrendi. 1999'da Yeşilköy'de ilk restoranını açan Yüksel Karakış, 4 ay önce de eski TOBB Başkanı Fuat Miras'a ait Yeşilköy Yelken restoranı satın aldı. 2007 yılında Avrupa'nın en iyi balık restoranı seçilen Yüksel Balık'ın iki restoranında 93 kişi çalışıyor.

'Müşteriyi kaybedeceğine balığı kaybet'

İlk restoranı ile 2007 yılında Avrupa'nın en iyi balık restoranının sahibi olan Yüksel Karakış, sıfırdan başlayarak 'Balık Krallığına' yükselen hikâyesini şöyle özetliyor: "Hasır Restoran'da 15 yıl çalıştım. Orada işletmeciliği öğrendim. Balıkçı Hasan'da ise 12 yıl çalıştım ve balığın ustası oldum. Hasan Diridiri ustamdır. Bana 'Mutlaka taze balık satmalısın, sakın bayat balığı pişirme. Müşteriyi kaybedeceğine balığı kaybet daha iyi' derdi. Şu anda yanımda Balıkçı Hasan'daki ekibimden 40 kişi çalışıyor. Hasır'da ise eğitime çok önem verilirdi ve ben orada mesleğimin bütün branşlarında eğitimlere katıldım, sertifikalarımı aldım. Yabancı dil dâhil."

Türkiye'nin her yerinden

25 çeşit taze deniz mahsulü

Bugün Karakış'ın iki restoranında toplam 93 kişi çalışıyor. Yüksel Balık'ta günde ortalama 200 adet balık tüketiliyor. Türkiye'nin her yerinden balığın bulunduğu Yüksel Balık'ta, mönü oldukça zengin: Gümüş, tekir, barbun, levrek, çipura, karagöz, mercan, sinarit, uskumru, dil, kırlangıç, kılıç, dülger, pisi, kalkan, karides, kalamar, ahtapot, ıstakoz, böcek, lipsos, pavurya, ayna, istiridye ve lakerda. (özellikle lakerdada Avrupa'da tekiz.)

Müşteriyi kapıda karşılıyor

Açılışa Uğur Dündar, Ümit Karan, Mehmet Aslan, Hıncal Uluç, Erkan Yolaç, Linet, Süleyman Orakçıoğlu, Yalım Erez, Fuat Miras gibi isimler katıldı. Rahmi Koç, Ali Sabancı, Uğur Dündar, İbrahim Tatlıses, Tarık Akan, Bülent Ersoy, Kadir İnanır, Alişan, Çağla Şikel, Giorgio Armani ve Paolo Rossi gibi isimlerin de düzenli olarak balık yediği Yüksel Balık'ın sahibi Yüksel Karakış, "Restorana gelen her müşterimi kapıda karşılarım. Hepsiyle tek tek ilgilenirim. Her birinin hangi balığı sevdiğini, yanında hangi içkiyi istediğini bilirim. Eğitimini almış biri olarak işimin her alanını çok iyi biliyorum. Dürüst, güvenilir olmak ve fırsatçılık yapmaktan kaçınmak başarı getiriyor. Bizim en önemli farkımız, günlük ve taze balık, fiyatların uygunluğuyla birlikte nezih ve güvenli bir ortam" diyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.