EĞLENCE YERLERİ ESNAF ODASI FERYAT EDİYOR; BATIYORUZ!

EĞLENCE YERLERİ ESNAF ODASI FERYAT EDİYOR; BATIYORUZ!

İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Terlan Kaya, Ekonomi ve Koronovirüsle ilgili bir basın açıklaması yaparak 2 Milyon çalışanın işsiz kalabileceğini belirtti...

İşte Başkan Terlan Kaya'nın açıklaması;

Dünya ekonomisini önemli ölçüde etkileyen Korona virüs salgını nedeniyle yaşanabilecek ekonomik sıkıntılar ülkemizi de tehdit ediyor.

Korona virüs salgınına karşı alınan önlemlerin ekonomik maliyetinin krize dönüşmemesi için devletin istişare ederek kısa sürede tedbir paketi açıklaması stratejik bir hamledir ve takdire şayandır.

Maalesef buna rağmen ülke ekonomimiz ve esnafımız koronavirüs tehdidi altındadır ve çözüm beklemektedir.

Öncelikle İçişleri Bakanlığı genelgesiyle İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârlar odamıza bağlı işyerleri geçici olarak kapatılmıştır. Devletimizin acil önlemler alması kadar doğal bir şey olamaz. Ancak yıllardır ekonomiye katkı veren insanlarımız, eğer ekonomik bir destek sağlanmaz ise kapatmak zorunda kalabilir.

Buda gelecekte telafisi mümkün olmayan bir durum yaşanmasına, yüzlerce esnafın batmasına, 2 milyon civarında çalışanın mağdur olmasına neden olacaktır.
Bu hassas süreç iyi yönetilmez ise, yüzbinlerce insanımız işsiz kalacağı gibi ülke ekonomisi de ağır darbe alacaktır.

Şuan Odamız kapsamında İstanbul özelinde 200 bin esnafımız ve buna bağlı olarak 2 milyona yakın çalışanı mağdur durumdadır. Eğer acil önlem alınmazsa birçok esnafımız iflas edecek, bağlı olarak da 2 milyona yakın çalışanı işsizler ordusuna katılacaktır.

Genelgede yer verilen esnaflarımızın ülke genelindeki sayıları yine genelgeyi hazırlayan bakanlığımız bilgisi içerisindedir. Bu genelge hazırlanırken adı geçen esnaf gruplarımız ve çalışanları ile ilgilide bir çalışma yapılması halinde bu vahim tablo gözler önüne serilecektir.

Açıklanan ekonomik paketten İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârlar odası olarak bizim de beklentilerimiz vardı. Sanırım bu paketi hazırlayanlar, genelgeyle zorunlu kapatan esnafımızın farkında olmamışlardır.

Esnafımızın içinde bulunduğu durum ve çözümleri, odamıza bağlı esnaflarla müzakere edilmiş ve odamızın bağlı bulunduğu İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne iletilmiştir. Birlik Başkanımız da ilgili kurumlara teslim ettiğini belirtmektedir.

Esnafın borçlarını ertelemek yeni ödeme tarihinde sırtına vurulan yeni ödeme kamburu olacaktır. Zaten sırtındaki ödeme kamburlarını taşıyamayan esnafı bu ek kambur çökertecektir. Esnafa can suyu gereklidir. Durum afettir ve “Mücbir Sebep Hali” ilan edilmelidir.
Bu dönemiz zararları devlet tarafından karşılanmalıdır.

Afet destek kredisi programı uygulanmalı ve faizsiz uzun vadeli destek sağlanarak esnafın iflası önlenmelidir.

Ayrıca; işsizlik sigortası bu gün devreye girmeyecekse ne zaman girecek?
Sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, işsizlik sigortası şimdi devreye girmeli, çalışanların bu dönemdeki maaşları işsizlik sigortasından karşılanmalıdır.
Durumun acil gözden geçirilerek çözüm üretilmesi dileğiyle, hastalarımıza acil şifa, yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, halkımıza sabırlar diliyoruz.

 

Terlan KAYA

İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.