Filizler Köftesi...  MACAR YEMEKLERİ HAFTASI BAŞLADI!

Filizler Köftesi... MACAR YEMEKLERİ HAFTASI BAŞLADI!

20 Mart 2011 tarihine kadar Filizler'de Macar mutfağının farklı lezzetlerini hazırlayıp bunacak olan Şef Misley, mönüyü de Türk damak zevkini gözeterek önceden hazırladı.

Köfte yemek isteyenlerin tercihi Filizler Köftecisi, Üsküdar Salacak'ta, Kızkulesi'nin tam karşısında faaliyete geçirdiği yeni mekanıyla lezzet müdavimlerinin uğrak yeri oldu. Üstelik Filizler'de sürprizlerin de sonu gelmiyor. Son olarak dünyaca ünlü ödüllü Macar Şef Norbert Misley'i ağırlayan Filizler, 20 Mart 2011'e kadar, Türk-Macar mutfağından benzersiz lezzetler de sunacak.

2011 yılı boyunca birbirinden farklı sürprizlerle müdavimlerinin ve farklı lezzetlere kucak açanların karşısına çıkacağını daha önce de duyuran Filizler Köftecisi, ilk sürprizini yine yerine getirdi ve dünyaca ünlü ödüllü Macar Şef Norbert Misley'i ağırlamaya başladı. 20 Mart 2011 tarihine kadar Filizler'de Macar mutfağının farklı lezzetlerini hazırlayıp bunacak olan Şef Misley, mönüyü de Türk damak zevkini gözeterek önceden hazırladı.

Şef Norbert Misley'in mönüde yer verdiği en önemli yemek Gulaş... Türkiye'de de beğenilerek içilen bu çorbanın temel malzemesi kuşbaşı dana eti ve patates. Macar mutfağının temel malzemelerinden olan patates, şefin mönüsünde ayrıca patatesli mini poğaçalarla da kendine yer bulmuş. Uyhazi tavuk eti çorbası ise içindeki şehriye ve havuç ile bizim özellikle kış aylarında nezleye ve gribe karşı bol bol içtiğimiz tavuk suyuna çorbayı andırıyor. Yine tavukla ve özel sosuyla hazırlanan bir diğer yemek ise Macar tavuk budu...

Macar mutfağının lezzetleri sadece tavukla sınırlı değil. Kırmızı lahana, elma ve havuç kullanılarak hazırlanan Macar usulü kuzu, yanında ya özel sosya hazırlanan salatalık salatasıyla ya da domates salatasıyla servis ediliyor. Yemeklerin ardından tatlı yemek, tüm dünyada adetten... Hal böyle olunca, Şef Norbert Misley'in seçimi de hazır: Somloi Galuska, Almas pita ve vişneli pay. Bu arada hemen belirtelim, somloi galuşka şef Misley'in leziz yemeklerini hazırladığı her gün mönüde yer alacak. Ve yine 20 Mart'a kadar Filizler'e gelip Şef Misley'in elinden çıkan lezzetlerle tanışmak isteyenlere tavuk ve kuzu etiyle hazırlanmış mönüler, gün aşırı dönüşümlü olarak servis edilecek.

Şef Norbert Misley gibi bir ustayı bulunca Türk mutfağı hakkında ne düşündüğünü sormamak olmazdı. Şef Misley, önce Türk ve Macar mutfaklarını karşılaştırdı. Her iki mutfakta da baharata ve acıya değer verildiğini söyleyen Misley, tarihteki Türk-Macar ilişkilerinin mutfaklara da yansıdığına dikkat çekti. Gulaş'ın Türkiye'de bir Türk yemeği kadar beğenildiğini anlatan Misley, Macar mutfağında da Türk esintileri bulunduğunu, örneğin "tarhanya" olarak bilinen ve adını tarhanadan alan, pişirme şekliyle de Türk mutfağındaki tarhananın birebir aynısı olan çorbanın, Macarlar tarafından da çok sevildiğini belirtti. Macaristan'ın bulunduğu coğrafya gereği patates, et ve tatlı su balığı ağırlıklı lezzetlere sahip olduğunu hatırlatan Şef Misley, tıpkı Türkler gibi ev yapımı kesme makarnanın Macaristan'da da sevilerek tüketildiğini vurguladı.

1970 doğumlu usta şef, Gundel Karoly Turizm Otelcilik, Aşçılık bölümü mezunu ve ülkesinin mutfağını uluslararası yarışmalarda olduğu kadar, ülkesinin büyükelçiliklerinde üstlendiği baş aşçılık göreviyle de başarılı biçimde temsil etmiş bir isim. 10 kişiden 300 kişiye kadar davetlilere mönü seçimi ve hazırlanmasında baş aşçılık yapan Şef Misley, Macar mutfağını da Olimpiyat ve Dünya Şampiyonalarında temsil eden takımın başında yer almış. Şef Misley, 2 kez de "usta baş aşçı" ödülüne layık görülerek altın madalya kazanmış. 2002 yılında aldığı prestijli Venesz József ödülününün yanında, ulusal ve uluslararası birçok yarışmada ödülleri de bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.